Menu

Gotuję, bo lubię

Porzeczkowa Delicja

kasiaaaa24

 

To chyba najbardziej spontaniczne ciasto jakie powstało do tej pory w mojej kuchni. Pomysł na nie narodził się dosłownie w kilka minut pod wpływem lekkiego stresu...

Od jakiegoś czasu miałam w planach Panią Walewską i stwierdziłam, że Nowy Rok będzie idealną okazją by wreszcie ją przygotować. Bo wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam tego ciasta i jestem szalenie ciekawa jego smaku.

Na listę zakupów wpisałam wszystkie brakujące składniki, ale chyba moje myśli krążyły już wokół Sylwestra ponieważ do domu wróciłam bez masła. Niestety - nie ma masła, nie ma Pani Walewskiej. 

W pierwszej chwili przeszło mi nawet przez myśl, że po noworocznym obiedzie będę zmuszona podać do kawy andruty przełożone dżemem i Nutellą, ale po chwilowym ataku paniki zaczęłam przeglądać zapasy.  

W lodówce znalazłam kilka opakowań mascarpone i kremówki (czy w ogóle kiedykolwiek zabrakło ich w mojej lodówce?), a w spiżarni herbatniki, zapas ulubionych czekolad i przygotowaną latem konfiturę z porzeczek. Galaretek w przeróżnych smakach zawsze Ci u mnie dostatek, a w sezonie zamroziłam tez kilka woreczków czerwonej porzeczki. 

I tym sposobem, w mniej niż 30 minut powstało to niesamowite ciasto. Chociaż znacznie bardziej letnie niż zimowe, takie połączenie składników okazało się po prostu strzałem w dziesiątkę. Jest lekkie, aromatyczne i cudownie pachnie czekoladą i porzeczkami. Nieskromnie wpisuję je już na listę hitów roku 2015 :)

     

Składniki na blaszkę 20x30 cm:

 

Masa:

 

* 500 g mascarpone

* 500 ml kremówki

* 4 łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek konfitury z czerwonych porzeczek (ok. 300 ml)

* 200 g mlecznej czekolady

* 7 łyżek śmietany kremówki

* 700 ml mrożonych czerwonych porzeczek *

* 2 galaretki malinowe

* 500 ml wrzątku

* 350-400 g herbatników kakaowych

 

Spód formy wykładamy herbatnikami.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Mascarpone, kremówkę oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do momentu, aż powstanie gęsty krem do którego dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund, aby żelatyna rozprowadziła się w masie.

Masę dość szybko przekładamy na herbatniki (nim zacznie tężec) i delikatnie rozsmarowujemy na niej konfiturę. Następnie układamy drugą warstwę herbatników. 

Połamaną czekoladę oraz śmietankę łączymy w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili aż powstanie gładka polewa, którą studzimy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 15 minut aby czekolada lekko zastygła, a w tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę. 

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i kiedy lekko przestygną dodajemy do nich zamrożone (!) porzeczki. Intensywnie mieszamy, a gdy widzimy że galaretka zaczyna tężeć, przelewamy ją na ciasto. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

 

Smacznego :)

 

* Domyślam się, że zapewne nie każdy z Was mrozi latem porzeczki, ale przez cały rok bez problemu kupicie mrożone maliny lub truskawki. Wówczas konfiturę z porzeczek zamieńcie na konfiturę o odpowiednim smaku, a latem - jak tylko pojawią się pierwsze porzeczki - przygotujcie je w oryginalnej wersji :)

 

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Konczi i Szpileczka] *.static.ssm.silesia.pl

    Wygląda wprost idealnie!!

  • Gość: [Moja Galeria Smaku] *.internetunion.pl

    Prezentuje się rewelacyjnie!

  • Gość: [Domi] *.bayer.de

    a ta konfitura ma byc na czekoladzie czy czy na czekolade jeszcze herbatnik i na to konfitura?

  • Gość: [Domi] *.bayer.de

    oj przepraszam, już doczytałam;) mniam mniam, zrobie taką wersje z malinami bo mam w zamrażarce;)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wygląda znakomicie, akurat mam mrożone porzeczki więc wkrótce wypróbuję ten przepis :)

  • formygipsowe

    Ładnie wygląda i pewnie pysznie smakuje :)
    Pozdrawiam

  • jolantaszyndlarewicz

    Bardzo smakowity kawałek ciasta, z przyjemnością upiekę go któregoś dnia:)

  • martunia0303

    upiekłam z malinami...wyszło wyśmienite :)

  • Gość: [IWONA] *.opera-mini.net

    No i się zaczęłoprzepis oczywiście przeczytałam, jeszcze krótka notatka co ważniejszych pozycji z przepisu gdyż godzina na zegarze już późna i co ? ROBIĘ. Przecież jasno wszystko Kasia ujęła w opisie Śmietankę z serkiem mascarpone dobrze ubiłam, ale trochę mi opadła po stopniowym dodawaniu żelatyny, co składam na mój brak doświadczenia z masami usztywnianymi żelatyną. Z pośpiechu i zupełnie niepotrzebnie - pomiędzy masą serkową a warstwą dżemu porzeczkowego położyłam herbatniki, skutkiem czego ciasto było jak mi się wydaje mniej delikatne i zagubił się smak dżemu+czekolady. Troszkę szybko stężała mi galaretka, ale - po przemyśleniu przepisu pewnie chodziło Kasi o 2 galaretki każda na 250 ml wody wrzącej, czyli łącznie 500 ml wody; ja zaś rozpuściłam w 500 mln wrzątku 2 galaretki każda na 500 mln wody, co ze zderzeniem z mocno zmrożonymi porzeczkami, galaretka ścięła się szybko; Myślę, że jednak że nie bez przyczyny był fakt że moja porzeczka była czarna więc większa i bardziej zmrożona. Ciasto do powtórzenia, szczególnie w okresie wczesno-letnim, a już z pewnością zrobię z malinami z galaretką malinową. Dziękuję Kasiu !

  • kasiaaaa24

    Nie, nie - w przepisie mają być użyte 2 normalne galaretki i rozpuszczamy je w 500 ml, czyli w połowie wody :)

    Na drugi raz wrzuć zamrożone porzeczki do jeszcze ciepłej galaretki - nie zetnie się tak szybko :)

  • Gość: [PatrycjaK] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czy zamiast mrożony porzeczek można dać z kompotu?

  • kasiaaaa24

    Nie radzę, ponieważ w przypadku porzeczek z kompotu, cały smak pozostaje w wodzie. Ciasto nie będzie dobre.

  • Gość: [Beata] *.free.aero2.net.pl

    No dla mnie to to ciasteczko już w ogóle fenomenalnie wygląda, a czytając listę składników - zapewne i tak samo smakuje. Jeśli takie cudo wymyśliłaś sama, w pół godziny to jesteś moim cukierniczym guru :) U mnie też wegetują w zamrażalniku czerwone porzeczki, których kompletnie nie wiem do czego użyć. Czas je rozmrozić :)

  • Gość: [aloiv] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, jak odmierzyć 700ml porzeczek?

  • kasiaaaa24

    Standardowa szklanka ma 250 ml, więc są to 3 szklanki.

  • Gość *.internetia.net.pl

    Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło przepyszne :) Porzeczka fajnie przełamuje smak. Do powtórzenia w najbliższym czasie. Zrobiłam jeden błąd, dżem powinnam położyć na masę z mascarpone, a położyłam na herbatniki. Coś pysznego :) Też będzie moim hitem :) Wygląda na pracochłonne, ale robi się je bardzo szybko.
    Wiśniowa straciatella z tej strony jest hitem wśród wszystkich moich znajomych. Przepis poszedł w świat. Tak też zapewne będzie z Porzeczkową Delicją.
    Dziękuję za wspaniałe przepisy :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto smakowało :)

    Pozdrawiam

  • Gość: [maduś] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    na jąką wielkość blachy to są proporcje?

  • kasiaaaa24

    Przy składnikach są podane wymiary formy - 20x30 cm

  • Gość: [Rudzia] *.opera-mini.net

    Kasiu, gdzie mozna kupić konfiture z czerwonej porzeczki? Czy zamiast konfitury mogłby być dzem Łowicza?

  • kasiaaaa24

    Ja miałam swoją, domową. Jak nie znajdziesz w sklepie konfitury z porzeczek, użyj dżemu.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci