Menu

Gotuję, bo lubię

Galaretkowiec (przepis na tanie ciasto)

kasiaaaa24

 

Po ciężkich, świątecznych ciastach pora na coś lekkiego (również dla portfela :)). 

To efektownie ciasto spodoba się zarówno wielbicielom ciast niezbyt słodkich jak i tych niezawodnych i prostych w wykonaniu. Dużym plusem po świątecznych szaleństwach prezentowych (a być może też już i wyprzedażowych :)) jest jego koszt. Duża blaszka ciasta, z którego można wykroić kilkanaście solidnych porcji, to koszt około 15 zł. Myślę więc, że całkiem przyzwoicie, biorąc pod uwagę jego rozmiar. 

Jedyne, co może Wam sprawić problem, to przygotowanie galaretkowych kostek, więc postaram się, w mam nadzieję czytelny sposób, opisać Wam jak ja je przygotowałam. 

Galaretki najlepiej przygotować w prostokątnych pojemnikach z płaskim dnem. Idealnie spisują się tu pudełka po lodach lub plastikowe pudełka do przechowywania żywności. Jeśli macie kilka keksówek (o wymiarach ok. 12x20 cm), także możecie je wykorzystać. Jeśli jednak nie posiadacie żadnych z powyżej wymienionych, mogą też być zwykłe miseczki, tylko wówczas kubatura kostki nie zawsze będzie idealna, ale jak widzicie na zdjęciach, u mnie też nie wszystkie są idealnie symetryczne ;) 

Początkowo próbowałam wyjąć całą galaretkę by pokroić ją na desce, ale szybko przekonałam się, że nie jest to proste. Dlatego pokroiłam ją w kostkę w pudełku przy pomocy długiego, szpiczastego noża, a następnie potrzepałam pudełkiem. Tym sposobem kostki bez problemu wypadły. 

Wszystko jasne?

Jeśli tak, zachęcam do pieczenia :) 

 

Składniki na formę 25x30 cm:

Biszkopt:

 

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 opakowanie cukru wanilinowego

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 łyżki gorącej wody

* 2 łyżki oleju 

 

Przełożenie:

 

* 4 różnokolorowe galaretki (u mnie zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa)

* 650 ml kremówki 

* 4 łyżki cukru pudru

* 2 łyżki żelatyny

 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy olejem.

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 6-8 minut) a następnie dodajemy do niej wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy po łyżce suchych składników i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej.

Każdą z galaretek wsypujemy do osobnego naczynia i zalewamy 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści (w przeciwnym razie na dnie pozostanie żelatyna). Przestudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby zastygła, a następnie kroimy ją w kosteczkę. 

Żelatynę zalewamy wrzątkiem (ok. pół szklanki), mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia (zbyt ciepła żelatyna zważy śmietanę)

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem do formy. 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodając na sam koniec żelatynę. Ubitą śmietanę mieszamy z galaretkami (należy robić to dość szybko, ponieważ śmietana w zetknięciu ze schłodzonymi galaretkami zastyga) i przekładamy ją na biszkopt. Wyrównujemy wierzch, przykrywamy go drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Rano możemy udekorować je polewą z białej czekolady, bitą śmietaną lub oprószyć cukrem pudrem. Mnie osobiście najbardziej smakowało bez dodatków :)

Smacznego :)

 

 

Inspiracja

Komentarze (36)

Dodaj komentarz
  • n_ina

    w moim domu czas na zero słodyczy, albo minimum, ale chętnie sobie popatrzę, co robisz :)

  • Gość: [kocie-smaki] *.bestgo.pl

    Super! Czasem trzeba zjeść normalne, proste ciasto :) smakiem i wyglądem broni się samo :)

  • Gość: [Justyna Joanna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To jest idealne ciasto na zabawę szkolną, kolorowe przez co atrakcyjne dla oka i - ze składników patrząc - smaczne. Zapisane do zrobienia na 24/01/15. Pozdrawiam.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a jak dużo wrzątku dodaje się do zelatyny

  • Gość: [megii013] *.231.248.206.tzg.pl

    Dawny kryształek))

  • kasiaaaa24

    Gość - ok. 125 ml (pół szklanki).

  • Gość: [trisch] *.dip0.t-ipconnect.de

    Sliczne, wyglada wspaniale:)) Widzialam ciacho na Durszlaku, powinnam wiedziec, ze to Twoja robota:)

  • Gość: [Smakowe Kubki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mnie po prostu Twoje zdjęcia powalają na kolana, już nawet trudno o jakikolwiek komentarz, to co widzę mówi samo za siebie, jesteś genialna i precyzyjna jak szwajcarski zegarek.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość: [kasia] *.dynamic.chello.pl

    A może spód blaszki lub pojemnika wyłożyć folia spozywcza? Wtedy galaretka po stężeniu wyjdzie z pojemnika bez problemu.

  • kasiaaaa24

    Kasiu można, ale z własnego doświadczenia wiem, że folia bywa kapryśna i pod wpływem lania galaretki może się przemieścić :) Chyba, że ktoś pomoże i będzie trzymał folię - to nie ma problemu.

    Odradzam natomiast folię aluminiową. Przykleja się do galaretki i fatalnie się ją zdejmuje.

  • Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Idealny Kasiu jak zawsze :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [poproszę dokładkę] *.dynamic.chello.pl

    nie jestem wielką fanką galaretki, ale taki deser po tych wszystkich ciężkich świątecznych ciastach to istne zbawienie ;-)

  • losiuniek

    Dopiero co odkryłam ten blog a już wiem, że będę zaglądała tu częściej, twoje zdjęcia poprostu zachwycają! Przepisy wydają się bardzo ciekawe :D Jestem początkującą, ale wszystkich zainteresowanych zachęcam do zajrzenia też do mnie :)
    kopytkalosia.blox.pl/html

  • Gość: [dana55] *.centertel.pl

    będzie jeszcze taniej i lżej, gdy zamiast kremówki damy jogurt naturalny, robię takie ciasto

  • Gość: [kaska] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto zrobilam i jest pyszne. Wszystkie dzieciaki - male i te troche juz wiekowe - byly zachwycone. Nawet sam biszkopt jest rewelacyjny. Uwielbiam biszkopt "rzucany" z Moich Wypiekow, ale ten w niczym mu nie ustepuje, no moze poza tym, ze az tak bardzo (jak konkurent) nie rosnie. Wydaje mi sie nawet, ze ten z Galatertowca jest delikatniejszy. Super!!!! Dziekuje za przepis

  • Gość: [Mila] *.internetia.net.pl

    U mnie to ciasto nazywa się ambasador ;-) I uwielbiałam je w dzieciństwie :)

  • Gość: [antika] *.bb.sky.com

    uwielbiamy to ciasto u nas nazywa sie smietanowiec:)

  • Gość: [Dawid] *.free.aero2.net.pl

    To ciasto to mi się kojarzy z moją "młodością" :P Jak się gdzieś na stole czy to u babci czy w gościach pojawiał to minimum trzy-cztery kawałki musiałem zjeść :) A teraz jakoś nie ma kto mi go upiec :) Nigdy się nie zastanawiałem czy sam bym dał radę, ale patrząc na przepis - nie jest taki straszny chyba :)

  • kuchcikowo

    Kasiu, a mnie jak zwykle zachwyca idealnie pokrojone ciasto :-) Jak Ty to robisz? :))

  • Gość: [Magda] *.comarch.com

    Chciałabym, żeby moje wypieki miały taki równy biszkopt jak Twój. Jest idealny :)!

  • kasiaaaa24

    To częste pytanie, ale nie potrafię powiedzieć jak to robię, że kawałki są równe. Pewnie to zasługa ostrego noża :)

  • Gość: [monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    r e w e l a c j a:)

  • Gość: [Kawowa Lady] *.dynamic.chello.pl

    Sam wygląd baaaaardzo zachęca do zjedzenia, super! :)

  • Gość: [Iwona] *.dynamic.chello.pl

    Ten wpis przeniósł mnie w lata młodości ... W moim wyświechtanym zeszycie z przepisami to ciasto nazywa się (nie wiedzieć czemu) "bombowiec". 30 lat temu przepis otrzymany od koleżanki z pracy podsunęła mi mama - sama nie lubiła piec. Chętnie przygotuję je dla domowników i odświeżę wspomnienia :)

  • Gość: [Rudzia] *.opera-mini.net

    Kasiu, czy kremówka u Ciebie to zawsze śmietana 30% czy 36%?

  • kasiaaaa24

    Ja preferuję śmietankę 36%.

  • Gość: [piecze się] *.dynamic.kabel-deutschland.de

    uwielbiam Twoje zdjęcia! :)

  • Gość: [piecze się] *.dynamic.kabel-deutschland.de

    uwielbiam Twoje zdjęcia!

  • Gość: [N.] *.play-internet.pl

    Kasiu, czy biszkopt nie jest zbyt suchy, nasiąknie od śmietany?

  • Gość: [N.] *.play-internet.pl

    Może głupie pytanie, ale podane wymiary formy są górne czy dolne?

  • kasiaaaa24

    Biszkopt można nasączyć wodą z cytryną i cukrem :)
    Wymiary które podaję, zawsze dotyczą spodu formy :)

  • Gość: [N.] *.play-internet.pl

    Dziekuje bardzo :)

  • Gość: [Cookie] *.play-internet.pl

    Smietana ma byc ubita na sztywno, miksowana do chwili rozpuszczenia sie cukru czy do pozostawienia przez widelki wyraznego sladu, ale wciaz plynna?

  • kasiaaaa24

    Śmietana nie powinna być płynna. Cukier rozpuszcza się od razu.

  • Gość: [dominika1992] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Rewelacyjny przepis :) taki prosty a zarazem idealny :) Lekkie, puszyste :)
    Jedyną zmianę jaką wprowadziłam, to tylko to, że biszkopt upiekłam ze swojego przepisu :) Tak jak jest podane w przepisie nigdy nie robiłam, i miałam obawy czy nie wyjdzie zakalec .

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci