Menu

Gotuję, bo lubię

Śledzie w sosie musztardowym - przepis

kasiaaaa24

 

Lubicie śledzie w sosie musztardowym?

A wiecie, że przygotowanie ich jest dziecinnie proste i zajmuje 10 minut?

To może skusicie się i przygotujecie je samodzielnie na Święta? 

 

Składniki:

 

* 600 g śledzi z zalewy octowej

 

Sos:

 

* 100 g musztardy francuskiej

* 50 g musztardy sarepskiej

* 4 łyżki gęstej śmietany 18%

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżka cukru

* 1/4 łyżeczki kurkumy

* sól i pieprz do smaku

 

Śledzie odsączamy z zalewy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem a następnie łączymy ją z przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone śledzie po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej 12 godzin aby smaki się połączyły. 

Smacznego :)

 

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • espresso9

    Mniam,ja się skuszę :)
    Pozdrawiam.

  • ugotujmyto.pl

    Na pewno wspaniale smakują :)!

  • Gość: [Smakowe Kubki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Często robię takie śledzie, też mam je na blogu i choć takie same, to jednak inne. Apetyczne zdjęcie !

  • Gość: [Ela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam , ujrzałam te śledzie na fb kupiłam wszystkie widoczne produkty a teraz dokupię tylko śmietanę bo myślałam że to będzie majonez :) ,Dziękuję za przepis :)

  • Gość: [kasia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    A sledzie nie solone tez moga byc?

  • kasiaaaa24

    To znaczy? Jakie są nie solone?

  • Gość: [Aborygenka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobiłam na bazie śledzi w oleju Lisnera, wyszły pyszne :)

  • Gość: [Renia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu,dziękuję za ten przepis!!Śledzie -rewelacja!Zrobiłam wczoraj i dziś wszystkim gościom bardzo smakowały!Polecam!!

  • kasia-1904

    Zrobiłam te śledzie, zawsze to jakaś nowa potrawa na świątecznym stole, bardzo smaczne:)

  • Gość: [gaba] 185.6.112.*

    Jest za dużo niedobrych sledzi na rynku więc proszę o polecenie, jakie konkretnie śledzie kupujesz do tej potrawy?

  • kasiaaaa24

    Osobiście bardzo lubię śledzie marki Nautica dostępne w Lidlu. One są chyba w litrowych słoikach.
    Ja ogólnie nie lubię śledzi, a te zawsze zjem.

  • Gość: [Kasiazet] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kasiu, czy można użyć świeżych śledzi? Typu np.matias?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście. Tylko wcześniej należy je wymoczyć, by nie były za słone.

  • Gość: [anku] *.dynamic.gprs.plus.pl

    brzmi pysznie. spróbuję na te święta :)

  • Gość: [poproszękawałek] *.noc.fibertech.net.pl

    Pani Kasiu dziękuję za przepis, śledzie wyszły przepyszne. Idealne proporcje = niesamowity smak :-)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci