Menu

Gotuję, bo lubię

Najlepsze rogaliki drożdżowe - przepis

kasiaaaa24

 

Rogaliki drożdżowe z marmoladą chodziły za mną od wielu miesięcy. Puszyste, delikatne i cudownie pachnące różą, o smaku jaki pamięta się z dzieciństwa. W spiżarni miałam wciąż niewykorzystane do tłustoczwartkowych pączków pudełko marmolady, więc zaopatrzyłam się w kostkę drożdży, zakasałam rękawy i przystąpiłam do dzieła. 

Rogaliki wyszły obłędne. Nie sposób było powstrzymać się przed zjedzeniem ich tuż po wyjęciu z piekarnika, chociaż gorąca marmolada parzyła w język i podniebienie. 

Wczytując się w przepis zapewne zauważycie pewną różnicę w stosunku do tradycyjnie przygotowanego ciasta drożdżowego. Ubicie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne i zalecam Wam wprowadzenie tej czynności na stałe, bez względu na to, czy robicie ciasto na rogaliki, czy inne drożdżowe wypieki. I nie przejmujcie się, że ciasto wychodzi dość luźne. Im luźniejsze ciasto przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu. 

 

Ciasto:

 

* 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 120 g masła

* 200 ml mleka

* 2 jajka

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1/3 łyżeczki soli

* 80 g świeżych drożdży

 

Dodatkowo: 

 

* 600 g marmolady o smaku różanym

 

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dośc luźne ciasto (przez około 8 minut), a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki (po 9 sztuk na jedną partię). Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut (nie dopuszczając, by zbytnio się przypiekły).

Rogaliki najlepiej smakują lekko ciepłe. 

Smacznego :) 

 

Komentarze (123)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ada1984] *.static.ip.netia.com.pl

    Kasiu, czy drożdże świeże mogę zamienić na 7g suszonych? Ładniutkie Ci wyszły. Mniam :-) też takie będę miała! :-)

  • Gość: [filizanka-smakow] *.comnet.net.pl

    rogaliki uwielbiam ! wyglądają znakomicie !! :D

  • kasiaaaa24

    Ada - jednak drożdże suszone to nie to samo. Moim zdaniem, tutaj lepiej sprawdzą się te świeże. Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na suszone, to dodaj 2-2,5 opakowania. jedno to stanowczo za mało.

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    To biegnę do sklepu po świeże drożdże :-)

  • Gość: [AniaC] *.evrt.wa.frontiernet.net

    Od lat piękę na suchych drożdżach, bo praktycznie nie mam dostępu do innych. I wszystko wychodzi mi doskonale. A kiedy czasem "upoluję" świeże drodże - ot dla odmiany, nikt nawet nie zauważa różnicy! Według mnie - drożdże suche czy świeże - nie ma znaczenia. Chyba, że w Polsce tak bardzo suche się różnią od świeżych.

  • kabamaiga

    Rogale śliczne, ale ta filiżanka. Ach

  • majazteca

    Za mna takie rogaliki tez chodza juz od dawna :) Slicznie Ci sie upiekly.

  • Gość: [mariola] *.dyn.telefonica.de

    Pani Kasiu jeszcze raz dziekuje za przepis, pierwszy raz robilam tak ciasto drozdzowe i chyba juz tak zostane, rogaliki byly tak delikatne, mieciutkie ze lepszych jescze nie jadlam, po pierwszej porcji sladu nie ma , w niedziele pieke nowe

  • jolantaszyndlarewicz

    Mniam, ależ one musiały być pyszne .... uwielbiam rogaliki:)

  • Gość: [mariola] *.dyn.telefonica.de

    teraz juz wiem na pewno to bedzie hit tej zimy, dzisiaj zrobilam druga porcje z nadzieniem malinowym, pycha to malo powiedziane, do popoludniowej kawy reszte zjemy :) , nawet obiadu mi sie dzisiaj nie chcialo :), po cebularzach (tez z tego blogu ) to najlepszy przepis na drozdzowe ciasto, od teraz wszystkie slodkie drozdzowki bede robic w ten sposob, ciasto jest o wiele bardziej puszyste i sprezyste, a jak wyrasta az przyjemnie sie patrzy :). Mam tylko jedno pytanko bo tez dla mnie nowosc dlaczego ciasto wkladamy do miski nasmarowanej olejem? czy mozna tak z wszystkimi drodzowkami postepowac?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, że można :) Ja smaruję olejem, żeby ciasto się nie przyklejało i nie zostawało na ściankach miski.

  • Gość: [mariola] *.dyn.telefonica.de

    bardzo dziekuje za odpowiedz, znowu jestem troszke madrzejsza :)

  • Gość: [kasia] 46.77.124.*

    Czy to ciasto jest az tak zadkie? Czy zrobilam cos nie tak?

  • kasiaaaa24

    Ciasto jest rzadkie. Proszę je takie odstawić do wyrośnięcia, a następnie przy wałkowaniu podsypać mąką.

  • Gość: [martunia0303] *.icpnet.pl

    Polecam z powidłami śliwkowymi :)

  • Gość: [clawy] 91.237.136.*

    Wszystkie Pani przepisy są rewelacyjne! Teraz jak mam cos do ugotowania to najpierw szukam tu czy jest przepis i przeważnie jest! :) zawsze wychodzi smacznie!
    Rogaliki super, piekłam wczoraj, mieciutkie i pyszne :)
    Dziękuje za przepisy, pozdrawiam ciepło! :)

  • Gość *.dab.02.net

    Witam, czy jajka ubijamy cale od razu, czy najpierw bialka a pozniej dodajemy zoltka? P.s wygladaja pysznie. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Ubijamy całe jajka.

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    zrobiłam, tylko nadziałam serem białym :) niebo w gębie :) dziękuję :)

  • Gość: [Angelika] *.net.igaz.net

    Kasiu przed chwileczką skończyłam piec rogaliki z twojego przepisu. I oczywiście pokusiłam się już o jeden i co muszę powiedzieć, że są bardzo pyszne. Dużo robiłam już rogalików z różnych przepisów, ale ten jest wyśmienity. Rogaliczki wyszły bardzo mięciutkie, puszyste i duże.
    Bardzo dziękuję za przepis :)

  • Gość: [Kasia30] *.opera-mini.net

    A ja zrobiłam z czekoladą mleczną. Po 2 kostki na rogalika. Cudo :)

  • Gość: [doris] *.28.ftth.classcom.pl

    Wyszły pyszne!! można nadziać też makiem, w sam raz na święta. Rogale koniecznie do powtórki;)

  • Gość *.rev.sfr.net

    Czy mogla by panni podac make, cukier i sol w gramach? szklanka-szklance nie rowna. Z gory dziekuje

  • kasiaaaa24

    Ja zawsze używam szklanki o pojemności 250 ml.
    I ciężko by mi było zważyć 1/3 łyżeczki soli.

  • Gość *.debica73.tnp.pl

    PYCHAAAAAAAAAA...:):)

  • Gość: [AgaK] *.rev.sfr.net

    No wiec okazuje sie, ze nie mam dwoch lewych rak do ciasta drozdzowego, tylko przepisy byly kiepskie!! Rogaliki wyszly pyszne i puszyste ale tak wyrosly, ze nastepnym razem dziele ciasto na 4 czesci :) Dziekuje (a maki w 3 i pol szkanki jest ok 500gr :) )

  • kasiaaaa24

    Agnieszko,
    Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    Pisałam przecież, że najlepsze ;)

  • Gość: [Ania] *.interkar.pl

    Zrobiłam i wyszły przepyszne. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

  • martex.82

    Kasiu, rogaliki fantastyczne, Twoje przepisy nigdy nie zawodzą, dzięki za kolejny z nich :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakują :)

  • Gość: [wercia] *.tmi.telenormobil.no

    Najlepsze na świecie :) przepis zapisałam i nikomu nie oddam:) w 2 godziny po upieczeniu już ich nie było :(

  • Gość: [aleksandra] *.tktelekom.pl

    Rewelacja!!!! wszystkim szukającym sprawdzonego przepisu polecam

  • Gość: [Milena] *.icpnet.pl

    Rogaliki są PRZEPYSZNE!!! Dziękuję za przepis :)

  • Gość 195.187.156.*

    NIE MUSI BYĆ MARMOLADA RÓŻANA moim zdaniem o wiele LEPSZA jest MARMOLADA WIELOOWOCOWA

  • Gość: [GOŚĆ] 195.187.156.*

    NIE MUSI BYĆ MARMOLADA RÓŻANA moim zdaniem o wiele LEPSZA jest MARMOLADA WIELOOWOCOWA

  • Gość: [dorka] *.internetia.net.pl

    jest leniwe niedzielne popołudnie, za oknem mrozik, w lodowce 10 dag drożdży i różana marmolada.... Wklikuję "drożdżowe rogale" i wychodzi mi Twoja strona. Po przeczytaniu kilku komentarzy już zaczynam robić, ciasto rośnie cudnie, synek, który mi pomagał (6-latek)podbiega i zagląda. Za pół godziny zabieramy się do wałkowania. O efektach napiszę... Pozdrawiam wszystkich łasuchów:)))

  • Gość: [Kasia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam. Rogaliki wyszły fantastyczne :) pierwszy raz udało mi sie zrobic tak puszyste ciasto :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :)

  • Gość: [Andy] *.tktelekom.pl

    Właśnie skończyłem. % blach przepysznych rogalików z konfiturą aroniową, z czarnej porzeczki i dżemem malinowym. PYCHA. Świetny przepis na lekkie i rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe. Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam
    Andy
    PS. Następne będą cebularze (przy ognisku z kiełbaską, mniam:)

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    POLECAM REWELACJA ROGALIKI :)

  • Gość: [Natalia] *.adsl.alicedsl.de

    Rogaliki sa fantastyczne, mieciutkie, puszyste:) Mniam! maja jedna wade, zjada sie ich zbyt wiele. Zrobilam w trzech wersjach smakowych: z marmolada rozana, z domowym dzemem aroniowo-jablowym i z nutella, nie wiem, ktore lepsze!

  • Gość: [belu74] *.play-internet.pl

    Rogaliki wyszły rewelacyjne , robiłem je pierwszy raz i trochę za dużo dawałem marmolady , która wypływała z nich podczas pieczenia :) ale w smaku są wspaniałe . Następnym razem będą perfekcyjne :)

  • Gość: [Amatorka rogalikow] *.dynamic.chello.pl

    Pierwszy raz zrobilam rogaliczki, szczerze mówiąc na przepis trafiłam tutaj przypadkowo, ale to chyba najlepszy przepis jaki mogłam znaleźć! Rogaliki przepyszne, mieciutkie i puszyste! Serdecznie wszystkim polecam i dziękuję autorce za taką wspaniałą inspirację! :)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Lola] *.rudaslaska.vectranet.pl

    Właśnie wyjęłam ostatnią turę z piekarnika! Wyszły rewelacyjne! Najlepsze w nich jest to, że są niesamowicie lekkie!

  • Gość: [Ela] *.as13285.net

    Kasiu!! Nawet takiej lamadze kulinarnej jak ja wyszły pyszne!! Moze nie takie piękne jak Twoje ale ciagle przypominają rogale ;)) pozdrawiam z Londynu!! :)

  • Gość: [Alicja Szadzka] *.sinusnet.pl

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

  • Gość: [kachnag] *.ip.telfort.nl

    Witaj, twój przepis jest super, rogaliki wyszły pyszne, a moje 2-letnie bliźnięta chodziły za mną wciąż po "jeszcze". Dziś robię następne i myślę, że te "cookie" jak woła moja niunia wejdą do naszej kuchni na stałe. PS. Mam nadzieję, że sie nie obrazisz ale polecilam twój przepis znajomym :)

  • Gość: [Początkująca] *.as13285.net

    Bardzo fajny blog, siedze na nim chyba z godzine tak mnie wciagnal niesamowicie... :) nieraz probowalam zrobic rogaliki ale nigdy mi ksztalt nie wychodzi.... jak dokladnie je zrobic? pomocy :) Twoje sa przepiekne, tez chce takie umiec zrobic:D

  • kasiaaaa24

    Myślę, że to kwestia wprawy :) Najlepiej wyciąć z koła trójkąty i zwijać je niezbyt ciasno, nie podwijając rogów.

  • Gość: [Chrup] *.ostnet.pl

    Czy mógłbym upiec część dziś a drugą jutro? Jak je wtedy przechowywać? Uformowane z marmoladą takie

  • kasiaaaa24

    Uformowane, z marmoladą proszę przechowywać w lodówce i wyjąc z niej, na około godzinę przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej i podrosły.

  • Gość: [czekoladowa] *.208.209.72.getinternet.no

    wspaniale ! Moje doświadczenie w pieczeniu jest znikome, ale te rogaliki wyszły mi super duper kur*a smaczne :DD aż mnie brzuch boli, zjadłam polowe sama .

  • Gość: [Joasia] *.kaskada.net

    Pyszne! Genialny przepis. Są smaczne i mięciutkie nawet na drugi dzień. Mam dwie lewe ręce w kuchni a te rogaliki zrobiłam bez problemu. I użyłam drożdży instant w proszku, jedno opakowanie bo tylko tyle miałam ale wyszły pyszne.

  • Gość: [gosia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie je upiekłam, rzeczywiście są puszyste jak nigdy dotąd. Dzięki za super przepis. Jak znajdę chwilę czasu przestudiuję inne przepisy. p.s. bardzo ładne, dobrze wykonane zdjęcia potraw, to zachęca do gotowania:)

  • kasiaaaa24

    Gosiu, cieszę się, ze smakowały :)

  • Gość: [minerals4444] 89.126.123.*

    Świetny przepis. Zniknely wszystkie w pól godziny

  • Gość: [Patrycja] *.dynamic.mm.pl

    Robiłam rogaliki po raz pierwszy,
    z początku bałam sie tego rzadkiego ciasta, ale wyszło przepyszne. Super przepis. Dziękuję i polecam :)

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Witam pieczemy z termoobiegiem czyb bez?

  • Gość: [Anka] *.versanet.de

    Witam . Mam tylko drożdże w proszku . Jedno opakowanie ma 7g
    Ile ich dać ??? Czy tak samo jak mokrych ?

  • kasiaaaa24

    Suchych drożdży proszę dać 2 opakowania.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, a jak długo należy wyrabiać mikserem? Ma odchodzić od ścianek miski? Pozdrawiam, Agnieszka

  • kasiaaaa24

    Około 7 minut. Ono niekoniecznie będzie odchodziło od miski, ponieważ jest dość rzadkie.

  • Gość: [monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    upiekłam i są ekstra, najlepiej smakują ciepłe, niebo w gębie:)
    delikatne i rozpływają się w ustach

  • nakatova

    Jesli chodzi o
    Maslo to moge dodac margaryne kasie???

  • kasiaaaa24

    Nie polecam.

  • Gość: [Aga] *.internetia.net.pl

    Rogaliki wyszły znakomite. Ja zrobiłam w trzech smakach: z dżemem truskawkowym z czerwcowych zbiorów, czekoladowe i z serem - te ostatnie wszyscy jednogłośnie ocenili jako najlepsze.
    Przepis zapisałam i zdecydowanie zostanie wykorzystany jeszcze nie jeden raz :)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    Nie jest to żadną tajemnicą, że jestem okropnym kucharzem. Ale kiedy zrobiłam te rogaliki no nie powiem, coś we mnie pękło i mam ochotę uczyć się dalej. GENIALNY przepis!!

  • judyta.69

    Witam, a czy mogę zrobić rogaliki z mrożonymi borówkami amerykańskimi?Czy borówki należy jakoś specjalnie przygotować?
    I jeszcze jedno pytanie: czy ciasto wyrabiamy ręcznie czy można w robocie kuchennym?
    Pozdrawiam.

  • Gość: [atenaida] *.waldex.3s.pl

    czy mogę ciasto wyrabiać mikserem czy lepiej ręcznie?

  • kasiaaaa24

    To zależy. Jeśli jest to mikser planetarny z wolnymi obrotami, to można. Generalnie ciasta drożdżowego nie wyrabia się zwykłym mikserem.

  • kasiaaaa24

    Można dodać borówki, ale należy je oprószyć mąką.

  • Gość: [beata_czw] *.internetia.net.pl

    Rogaliki super choć mają podstawową wadę , za szybko znikają. Robiłam troszkę mniejsze niż w przepisie z powidłami śliwkowymi. Niebo w gębie.

  • Gość: [łasuch] *.play-internet.pl

    Czaję się na te rogaliki już od kilku dni, jutro zamierzam je upiec. Tylko brakuje mi informacji, czy piec z termoobiegiem, czy bez?

  • kasiaaaa24

    Bez termoobiegu, na opcji góra + dół.

  • Gość: [łasuch] *.play-internet.pl

    Dziękuję bardzo:)
    To jutro do boju...

  • judyta.69

    Ciasto na rogaliki zrobiłam w robocie kuchennym-mam hak do wyrabiania ciasta-wyszły suuuuper. Z podanych składników wyszło mi około 30 rożków. Myślałam, że będę je sama jeść przez tydzień-nic z tych rzeczy, rodzinka mi pomogła w dwa dni:))) i muszę piec znowu:)) Zrobiłam z borówkami, powidłami i zwykłą czekoladą mleczną. Rewelacja , polecam Wszystkim ten przepis.Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :)

  • Gość: [łasuch] *.play-internet.pl

    Próbowałam i nie żałuję. wszystkim polecam ten przepis:)

  • Gość: [Maja] *.dynamic.chello.pl

    Rogaliki wyszły wyśmienite. Polecam wszystkim przepis i pozdrawiam :)

  • Gość: [margaret68@wp.pl] *.cnet.gawex.pl

    Rogaliki smaczne zachwyciły moich domowników ,dziękuję za super przepis i liczę na inne

  • Gość: [Ania] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Witam zamierzam upiec te rogaliki ale widzę, że dla moich łasuchów z tej porcji może być mało... Ile mniej więcej wychodzi rogalików? Zaoszczędzę sobie czasu i pewnie od razu podwoję porcję ;) dziękuję za odpowiedź

  • kasiaaaa24

    Aniu to zależy o wielkości, ale myślę, że ok. 25-30 rogalików.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [Welka] *.skleporion.net

    Rogaliki są po prostu rewelacyjne!!! Dziękuję i polecam :)

  • Gość: [Maria75] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Genialny przepis i rogaliki:)

  • Gość: [klaudia] *.static.ip.netia.com.pl

    testowałam swoje możliwości z tym przepisem i musze przyznać rogaliki wyszły bajeczne :) dla nowicjuszy w gotowaniu genialne :)

  • Gość: [roża56] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Rogaliki przepyszne smakowały wszystkim ale mam pytanie czy można z tego ciasta użyć do zrobienia makowca?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście :)

  • Gość 213.136.244.*

    Kiedys wystawilam komentarz z informacja,ze mi nie wyszly rogaliki, byly twarde jak kamyczki, komentarz sie nie ukazal.Dzisiaj stwierdzilam, ze sprobuje jeszcze raz i .....wyszly cudownie puchate,idealne po prostu buleczki, bo zrobilam je jako okraglutkie buly,polecam przepis wszystkim, na prawde sie udaja wysmienicie.Dzieki Kasia za wszystkie przepisy.

  • kasiaaaa24

    Nie pamiętam szczerze mówiąc takiego komentarza, a zapamiętałabym z pewnością, bo akurat to jest jeden z moich popisowych przepisów :)

    A co się wtedy mogło stać? Może zapomniałaś o drożdżach? Albo były stare?

  • Gość: [mint] *.upc-a.chello.nl

    Witam,

    A jak z przechowywaniem? Ile dni mozna je przechowywac w zamknietym pojemniku? A moze lepiej zamrozic? Chcialabym je zrobic z makiem na swieta pare dni (5) wczesniej.
    Z gory dziekuje za odpowiedz.

  • kasiaaaa24

    Te rogaliki są najlepsze tego samego dnia którego były pieczone, więc proponuję zamrozić surowe, a upiec dopiero w wigilię lub święta. Po 3 czy 4 dniach będą już niesmaczne.

  • Gość: [mint] *.upc-a.chello.nl

    Rozumiem. Dziekuje za szybka reakcje.

  • kasia4000

    Chciałabym się dowiedzieć co można zrobić żeby rogaliki drożdżowe (z zupełnie innego przepisu) stały się bardziej miękkie i kruche?
    Z góry bardzo dziękuje.
    PS-Twój blog mnie bardzo zainteresował, na pewno od dziś będę jego stałą czytelniczką.

    kasia4000, również autorka bloga- zwierzęta nasza rodzina

  • kasiaaaa24

    Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Jak chcesz korzystać z innego przepisu, to może zapytaj jego autora? Poza tym nie bardzo rozumiem jak drożdżowe rogaliki mogą być kruche. Czy też jednocześnie miękkie i kruche.

  • Gość: [Rena] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Szklanka, jako miernik czegokolwiek, jest nieporozumieniem.
    Podanie temperatury piekarnika ok, ale, jak mam go grzać - termoobieg, góra dół, sama góra, sam dół?
    Nie znoszę braku profesjonalizmu, ani powielania przepisów, tylko po to, aby coś było na blogu. Dam znać, jak mi wyszło. Zaczyn już wyrósł!

  • kasiaaaa24

    Po pierwsze, szklanka jest jednym z najlepszych mierników, bo 250 ml to 250 ml. I nie widzę tu nieporozumienia.
    Po drugie, gdyby miał być termoobieg, to byłoby to napisane. Standardowe pieczenie to góra i dół. Moim zdaniem jest to oczywiste dla osób, które używają piekarnika.
    A po trzecie, to proszę znaleźć ten przepis opublikowany na jakiejś innej stronie przede mną. To jest przepis do którego sama doszłam metodą prób i błędów. Och, jakież to było nieprofesjonalne...

  • Gość: [Bea] *.dynamic.kabel-deutschland.de

    Bardzo smaczne, wlasnie je upieklam i to w termoobiegu i wyszly i mozna zobaczyc czy juz kolor maja wydaje mi sie ze takie Komentarze sa niepotrzebne i szklanka mozna bardzo mierzyc. Dzieki ten wysmienity przepis

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Poprostu przepyszne polecam !!!!

  • Gość: [IzaW] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wypróbowałam, boskie boskie boskie !!!!!!!!

  • Gość: [fanimanka] *.centertel.pl

    pycha!!! warte zrobienia lepszych nie jadłam!!!

  • Gość: [magdador70] *.dynamic.chello.pl

    Piekłam pierwszy raz ciasto drożdżowe z tego przepisu. Rogaliki wyszły pyszne - polecam :)
    szkoda, że swojej fotki nie umiem dołączyć

  • Gość: [Andzia] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Rogaliki wyszły pyyyszne!!! Najlepsze jakie jadłam. Zniknęły już pierwszego dnia :)

  • Gość: [Agn3sita] *.dynamic.chello.pl

    Pieklam dzisiaj....rewelacja to malo powiedziane. Ja robilam czesc z serek bialym, a druga czesc z dzemem bananowym i nutella. Znikaja ekspresowo. Wspanialy przepis i to pisze ja, fanka drozdzowego. :)

  • Gość: [Justyna] *.centertel.pl

    Polecam przepis :) z podanej ilości składników wyszło mi 32 pięknych pulchnych rogalików, były takie ładne, że już nie zasypywałam ich cukrem pudrem :)na pewno zrobie je jeszcze nie raz.

  • Gość: [Margo] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Rogaliki wyszły super :) Wszyscy się zajadali .Jak nie mam ręki do ciast i ciasteczek te rogaliki wyszły genialnie .Szczerze polecam .

  • Gość: [Foczka] *.ostrowiec-sw.vectranet.pl

    Czy można użyć margaryny zamiast masła?

  • kasiaaaa24

    Absolutnie nie polecam. Margaryna popsuje smak ciasta i wpłynie na jego konsystencję.

  • Gość: [magda] *.isp.tvkg.net

    świetny przepis! rogaliki obłędne!

  • Gość: [Ela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszne! Właśnie skonczyłam piec i spróbowałam. Pierwszy raz w życiu piekłam i wyszły!
    Polecam. Pani Kasiu przepis wspaniały :)
    Ps. "Na godzinę w ciepłe miejsce" - bardzo powoli rosło, obawiałam się, że nie urośnie. Włożyłam plastikową miskę do wrzątku w komorze zlewozmywaka. "Piorunem" urosło, aż się z miski chciało wydostać :)

  • Gość: [Basia] *.play-internet.pl

    Uwielbiam słodkie śniadanie z kawą. Co prawda piekłam je 22:00 Z CZEKOLADĄ I DZEMEM na śniadanie , ale myślę do kawy będą w sam raz :P już oczywiście same wytestowałam. Super ciasto na rogaliki a potem fajne rogaliki :-) I SPORO ich wychodzi! z innych przepisów dla singla, z twojego dla całej rodziny na śniadanie :-)

  • Gość: [gość] *.gazeta.pl

    Próbowałam wypieków rogalików z różnych przepisów. Potwierdzam jeden z wcześniejszych komentarzy: "nie mam dwóch lewych rąk do ciasta drożdżowego, tylko przepisy były kiepskie". Ten przepis jest i-de-al-ny! Krok po kroku, a cudowne rogale zrobi nawet dziecko. Bez obaw brać i piec!

  • Gość: [olala] *.henet.pl

    Znakomite rogaliki! Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam było użycie połowy ilości drożdży,dla mnie 80 g na tą ilość mąki to zdecydowanie za dużo. Wyrosły wspaniale,smakowały jeszcze lepiej.Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

  • Gość: [ANIA] *.bialapodlaska.vectranet.pl

    Rogaliki cud malina.

  • Gość: [Asiaa] *.dynamic.chello.pl

    Ile rogalików wychodzi z tego przepisu?

  • kasiaaaa24

    "Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów."

    Jak widać z przepisu - 24 szt :)

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Rogaliki przepyszne, na drugi dzień równie smakowite a może nawet bardziej! Robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi ze sto ;)

  • carolku1

    Rogaliki rewelacja. Nie miałam cukru pudru i dodałam zwykłego (w tej samej ilości) i myślę, że jak na mój gust z pudrem byłyby zbyt słodkie. Trochę dłużej ucierałam cukier z jajkiem i były lekkie i puszyste. Polecam ;)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że rogaliki smakowały :)

  • Gość: [Barbara] *.138-131-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be

    Rogaliki są super, robiłam 3 razy, za każdym razem rewelacja, przepis na 6. Łatwo, szybko i smacznie, polecam :)

  • Gość: [Zoja] *.abaks.pl

    Rogaliki rewelacyjne, piekłam dzisiaj , wyszły mi 33 szt.. Pozostają w moich ulubionych. Dziękuję za super przepis.

  • Gość: [Alicja1996] *.play-internet.pl

    Ile z tej porcji wyjdzie rogali?

  • kasiaaaa24

    Według przepisu na 24 :) "Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. "

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci