Menu

Gotuję, bo lubię

Kurczak jak z KFC - przepis

kasiaaaa24

 

Jeśli fast food, to tylko w wersji home made. Nadal niezupełnie lekko i zdrowo, ale jak to mówią - wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem :)

Do przygotowania kurczaka w ten sposób możecie użyć podudzi z kurczaka, filetów lub skrzydełek. Podudzia i skrzydełka będą wymagały dłuższego smażenia i dopieczenia w piekarniku, więc jeśli zależy Wam na czasie, użyjcie przekrojonych na cieńsze kawałki filetów, których i ja wolę używać, ale tym razem miałam na stanie spory zapas podudzi :)

Mięso przygotowane z tego przepisu w smaku bardzo przypomina to podawane w restauracjach sieci KFC. Jest soczyste, a panierka chrupiąca i pikantna. Myślę, że jeśli się skusicie, przepis przypadnie Wam do gustu :)

 

Składniki:

 

* 10 kawałków kurczaka (pałki, kawałki fileta)

 

Zalewa:

 

* 8 szklanek wody (6+2)

* 1/3 szklanki soli gruboziarnistej

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 1/2 szklanki miodu o łagodnym smaku (np. wielokwiatowego)

* 1 łyżeczka majeranku

* 1 łyżeczka suszonej bazylii

* 2 drobno posiekane ząbki czosnku

* 1 łyżeczka ostrej papryki

 

Panierka:

 

* 1 szklanka mąki kukurydzianej

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka ostrej papryki

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* 3 jajka

 

Dodatkowo:

 

* olej do smażenia

 

Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy ją do wrzenia, studzimy i łączymy z pozostałą wodą. Do zalewy wkładamy umyte kawałki kurczaka i odstawiamy w zimne miejsce na 8 godzin. 

Składniki panierki łączymy ze sobą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Lekko osuszone kawałki kurczaka panierujemy w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. 

Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni.

Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 3 cm) i smażymy mięso z obu stron po około 7 - 8 minut. Od razu po zdjęciu z patelni mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10-12 minut (Jak wspomniałam wcześniej, jeśli używacie samych filetów, dopiekanie mięsa w piekarniku nie jest konieczne.)

Smacznego :)

 



Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • Gość: [filizanka-smakow] *.comnet.net.pl

    można zjeść zdrowego domowego fast-food'a ? można !
    danie godne polecenia :) zdecydowanie !!

  • Gość: [Sabina] *.adsl.inetia.pl

    Genialne na domową imprezkę z przyjaciółmi! :)
    i wcale nie takie "niezdrowe"!:)

  • Gość: [Smakowe Kubki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Trochę się zatrzymałam przy tej dość dużej ilości soli w zalewie, ale myślę ,że do intensywności smaku można podejść indywidualnie wg potrzeb, natomiast panierka świetna. Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Ale nie może to być sól zwykła, ponieważ byłaby to zupełnie inna skala słoności.

  • Gość: [perz_a] *.adsl.inetia.pl

    Jutro robię! Też mam akurat podudzia, więc przepis jak znalazł :)

    Mam tylkp pytanie, bo mam resztkę soli gruboziarnistej ( takiej różowej, tzw. himalajskiej), ale pół szklanki to na pewno tam nie będzie max 1/4 szklanki, ile powinnam dodać zwykłej soli, żeby smak był dobry?

  • Gość: [KG] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Muszę zrobić w domu, bo mam zwolenników kurczaka z KFC, a sama chętnie wypróbuję. Myślisz, ze uda się, jeśli nie obsmażę mięsa na patelni a od razu wstawię do piekarnika, czy jednak wyjdzie za suche i lepiej nie kombinować?

  • kasiaaaa24

    Perz_a - ja bym raczej kupiła sól gruboziarnistą, z dwóch powodów. Po pierwsze, żal by mi było różowej soli himalajskiej do zalewy, a po drugie do przepisu nie nadaje się zwykła sól :)

    KG - Z pewnością kurczak nie wyjdzie bez obsmażenia na patelni. Jest to konieczne. Inaczej z panierki zrobi się sucha, twarda i niejadalna skorupa.

  • Gość: [agabi] 91.237.136.*

    Zrobiłam i mi kompletnie nie wyszło -słone strasznie a panierka nie chrupiąca.a robiłam wszystko zgodnie z przepisem ogromny filet poszedł do kosza

  • Gość: [Lee] 46.77.124.*

    Rewelacyjne:) pomylilam się i zwiększając ilość mąki nie zwiększyłam papryki. Ale i tak wszystkim smakowało. Były superrrr. Polecam

  • Gość: [laik] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Witam,
    mam pytanie odnośnie soli. Czy gruboziarnista i morska to jest to samo? jeśli nie to czy mogę użyć morskiej

  • kasiaaaa24

    Tak, można.

  • Gość: [Paulina] *.bgz.pl

    Świetny przepis. Polecam! Moim faworytem są filety z udek kurczaka w tej wersji.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci