Menu

Gotuję, bo lubię

Farszynki mazurskie - przepis

kasiaaaa24

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i bardzo smaczne danie obiadowe pochodzące z okolic Warmii i Mazur. 

Farszynki to połączenie delikatnego ziemniaczanego ciasta i mięsno jajecznego farszu z dodatkiem cebuli, czosnku i szczypiorku. To także świetny sposób na zagospodarowanie mięsa z niedzielnego rosołu, na które często brak pomysłu. To takie swojskie danie, do którego idealnie pasuje kubek czerwonego barszczu lub w bardziej eleganckiej wersji, mieszanka sałat z sosem czosnkowym.

Jeśli do tej pory nie mieliście okazji ich spróbować, szczerze polecam. Mnie osobiście smak tego dania (biorąc pod uwagę jego prostotę i niezbyt wyszukane składniki) bardzo pozytywnie zaskoczył. 

Dodam jeszcze, że danie to jest bardzo ekonomiczne, gdyż 4 sycące porcje to maksymalnie koszt 12 zł. 

 

Składniki:

 

* 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)

* 2 jajka

* ok. 200 g mąki ziemniaczanej

* sól

 

Farsz:

 

* 400 g mięsa wieprzowego

* 2 ugotowane na twadro jajka

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki masła

* 1 pęczek szczypiorku

* sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

 

* olej do smażenia

 

Dzień wcześniej gotujemy i ubijamy ziemniaki oraz gotujemy mięso w wodzie z dodatkiem włoszczyzny i soli. Na drugi dzień mięso mielimy, dodajemy do niego drobno posiekane jajka oraz szczypiorek, podsmażoną na maśle cebulę z czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy jajka, ok. 2/3 łyżeczki soli i mąkę. Wyrabiamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Jeśli trafimy na niezbyt mączne ziemniaki, może się okazać, że trzeba będzie dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto powinno być dość elastyczne. 

Masę ziemniaczaną i farsz dzielimy na 8 części. Z ciasta ziemniaczanego, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy prostokąt, na środek którego nakładamy farsz. Boki ciasta zlepiamy ze sobą. 

Tak przygotowane farszynki smażymy na średniej wielkości gazie do chwili, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego :)

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [filizanka-smakow] *.comnet.net.pl

    mięsko wieprzowe zamieniam na mięsko z indyka i będzie ideał :D

  • Gość *.play-internet.pl

    Pyszne! Uwielbiam to danie! Jestem właśnie z okolic Warmii i Mazur :)

  • nina007

    Bardzo mi się podoba to danie. Dodatkowym atutem dla mnie jest fakt, że danie spełnia wymogi diety bezglutenowej. Z przyjemnością wypróbuję.

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie słyszałam nigdy o farszynkach, ale wyglądają po prostu przepysznie:)

  • Gość: [Karolina] *.ipv.net.pl

    a czy można upiec w piekarniku?

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tak.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci