Menu

Gotuję, bo lubię

Domowe Rafaello

kasiaaaa24

 

Przy okazji tej tarty (klik klik) wspominałam Wam, że deklaruję się jako największa i wierniejsza fanka pralinek Rafaello. Uwielbiam, to mało powiedziane. Uzależnienie, to odpowiedniejsze słowo. 

Jeśli więc znacie jakiegoś podobnego do mnie fana Rafaello (o ile to w ogóle możliwe?), to jestem pewna, że nie będzie dla niego lepszego, świątecznego upominku niż opakowanie domowych, ręcznie robionych pralinek. 

Po wczorajszych, pomarańczowo piernikowych truflach, to moja druga propozycja mikołajkowych upominków w wersji "home made". 

 

Składniki na ok. 20 sztuk:

 

* 3 Princessy kokosowe

* 100 g białej czekolady

* 100 g wiórków kokosowych

* 250 ml śmietanki kremówki

* 60 g masła

* 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego)

* 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)

* 20 blanszowanych migdałów

* wiórki kokosowe do obtoczenia 

 

Wafelki miksujemy malakserem (można też rozdrobnic je widelcem) i łączymy z wiórkami kokosowymi. 

W małym rondelku podgrzewamy śmietanę z masłem do chwili, aż masło się rozpuści (pilnując jednak, by śmietanka się nie zagotowała), a następnie rondelek zdejmujemy z ognia i do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Do zimnej śmietanki dodajemy likier kokosowy, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe z pokruszonymi wafelkami. Dokładnie mieszamy, a następnie masę wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby zgęstniała. 

Ze schłodzonej masy formujemy kulki, w środek każdej z nich wkładając migdał, a następnie obtaczamy je w kokosie. 

Gotowe trufle przechowujemy w lodówce, ale godzinę przed podaniem wyjmujemy je z lodówki aby zmiękły. 

Smacznego :)

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dorota] *.dynamic.chello.pl

    pyszne muszą być... a tarta rafaello z Pani przepisu to w mojej rodzinie przebój, zajadamy się. tym chętniej zrobię pralinki - mam tylko pytanie: czym mogę zastąpić likier, żeby dzieciaki też się "załapały"? :))

  • kasiaaaa24

    Mlekiem :)

  • Gość: [Dorota] *.dynamic.chello.pl

    dziękuję za odpowiedź, robię więc :)

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    może głupie pytania, ale kupuje się migdały blanszowane czy robi ?

  • Gość: [marta] *.pwr.edu.pl

    a czy mleko w proszku można pominąć albo czymś zastąpić?

  • kasiaaaa24

    Marta - radzę nie pomijać. Ma ono wpływ na konsystencję.

    Magda - możesz kupić migdały blanszowane, albo zwykłe migdały zalać wrzątkiem i potrzymać w nim ok. 15 minut. Wówczas bez problemu zejdzie z nich skórka.

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Albo jestem ślepa albo nie ma napisane kiedy dać mleko w proszku.

  • kasiaaaa24

    W tym samym momencie, co wiórki kokosowe i pokruszone wafelki :)

  • Gość: [Agnieszka, Co w kuchni] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    uwielbiam domowe raffaello, ja robię takie z serkiem mascarpone

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Zrobiłam i naprawdę przypominają te ze sklepu.Pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie na fb, przed pojawieniem się przepisu na blogu to pomyślałam " pewnie znowu z dużą ilością masła" a tu pozytywne zaskoczenie śmietanka, 60 g masła a nie jak w przepisach 1,5 kostki masła.Polecam wszystkim wypróbowanie przepisu.Szybko się robi.A efekt wyśmienity :)

  • majanaboxing

    Cudowne są te kuleczki. Piękne i delikatne. Lubię je.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [D.] *.dynamic.mm.pl

    Cześć, czy trufle muszą jakoś dłużej poczekać w lodówce zanim będą gotowe czy wystarczy potrzymać je z godzinę w lodówce by się wszystko ładnie związało?
    Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Wystarczy godzinę, ale później i tak wyjmij je z lodówki ok. pół godziny przed podaniem, żeby zmiękły.

  • Gość: [Jadziulka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    a ile kulek wyjdzie w tej ilości masy?

  • kasiaaaa24

    Przy składnikach znajduje się informacja, że 20.

  • Gość: [kkamilka7] *.play-internet.pl

    Czy wafelki mają być duże czy małe?

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam tych dłuższych.

  • Gość: [ika1-111] *.inetia.pl

    Rewelacyjny przepis, zaraz nie będzie żadnej kulki. Naprawdę polecam zrobić napewno zrobi furorę :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci