Menu

Gotuję, bo lubię

Piernikowy sernik z gruszkami

kasiaaaa24

 

Dziś chciałabym Wam zaproponować sernik, który smakiem i zapachem przeniesie Was w zimowe,  świąteczne klimaty. Cynamon i przyprawa do piernika nadają mu korzennego aromatu, bita śmietana lekkości a gruszka orzeźwienia. To bardzo udane połączenie, zwłaszcza dla osób, które nie tylko czują, że zbliżają się Święta, ale także dla tych, które jak ja, czekają na nie cały rok. 

 

Spód:

 

* 160 g zmielonych herbatników

* 90 g stopionego masła

* 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

 

* 1 kg gęstego, mielonego twarogu z wiaderka

* 1 szklanka kwaśnej śmietany

* 4 jajka

* 1 szklanka cukru    

* 1 budyń czekoladowy z cukrem

* 2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

 

* 1 duża, mocno dojrzała gruszka

* 350 ml śmietany kremówki 

* 2 łyżki cukru pudru

 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i masłem. Mieszamy dokładnie do chwili połączenia się składników a następnie tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę dociskamy do spodu a następnie tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę) a następnie przelewamy na schłodzony wcześniej spód.  

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 30  minut. Po tym czasie na wierzchu sernika (bez wyjmowania go z piekarnika) układamy pokrojoną w plasterki gruszkę i ponownie pieczemy go kolejne 40 minut. 

Przestudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki a następnie dekorujemy bitą śmietaną i plastrami świeżej gruszki.

Smacznego :)  

 

 

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Bosko wygląda!!

  • Gość *.ostnet.pl

    witam! jaką wielkość powinna mieć tortownic???

  • Gość: [Konczi i Szpileczka] *.215.198.209-internet.zabrze.debacom.pl

    Wspaniałości, wygląda niesamowicie! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

  • kasiaaaa24

    Gość - wielkość jak podana w przepisie - 24 cm.

  • Gość 193.111.166.*

    Kasiu, jakiego sera z wiaderka używasz?

  • gin86

    Mmm, cudowny... Już sobie wyobrażam ten zapach :)

  • kasiaaaa24

    Najchętniej używam sera z Piątnicy - bardzo dobra jakośc i fajna konsystencja.

  • Gość: [FitSweet] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    piękny

  • Gość: [FitSweet] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękny

  • Gość: [Marta] *.cdma.centertel.pl

    Wspaniały sernik! :)
    Prezentuje się obłędnie!

  • Gość: [marteczka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobilam i musze przyznac ze przepyszny choc i tak moim faworytem wsrod sernikow jest jak na razie dolche de leche-ktory pieklam juz chyba z 15 razy i zawsze robi ogromne wrazenie-szczerze POLECAM !!!

  • Gość: [Iza] *.internetia.net.pl

    Myślisz, Kasiu, że zastąpienie bitej śmietany musem gruszkowym byłoby dobrym rozwiązaniem? Czy sernik byłby za ciężki?

  • kasiaaaa24

    Nie, myślę że spokojnie można zastąpić śmietanę musem :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wczoraj upiekłem ten sernik jako mój pierwszy w życiu, po prostu niebo w gębie! :) Zrobiłem bez owoców i dekaracji.. zrobiłem nawet zdjęcie by uwiecznić tę piękną chwilę.. sernik wyszedł idealny, jednolity, nie opadł, nie był galaretowaty.. nie wierzyłem , że mi się uda ;)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakował :) Chętnie zobaczę też zdjęcie :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zdjęcie wrzucę dziś wieczorem lub jutro bo właśnie robię 2 ciasta na zamówienie babci ;) tzw. 'drożdżowe do odrywania'.. jedno w wersji cytrynowej a drugie bardziej świąteczne pomarańczowo-cynamonowo-miodowe ...przepis na te ciasto był pierwszym ciastem jakie wykonałem w życiu (jakieś 2 miesiące temu).. teraz od października przesiaduję na Twoim i 2 innych blogach i pichcę w domu ciasta i obiady od czasu do czasu :D

  • kasiaaaa24

    Zdjęcie możesz dodać w wiadomości publicznej na Fanpage'u bloga :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    miałem zdjęcie wstawić... właśnie sobie o tym przypomniałem bo go robię ponownie - tym razem na sylwestra... zasmakował mi! ...a zdjęcie postaram się wrzucić jutro... tym razem daję słowo, hehe ;)

  • patricia-bakes

    Wyśmienity serniczek! :) Troszkę zmodyfikowałam przepis, a mianowicie zamiast wierzchu ze śmietany i gruszek posmarowałam serniczek powidłami i polewą czekoladową. Wyszło nieziemsko! Zapraszam do siebie i pozdrawiam serdecznie! :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci