Menu

Gotuję, bo lubię

Dyniowa granola

kasiaaaa24

 

Z mlekiem, jogurtem czy solo - uwielbiam granolę. A odkąd zdałam sobie sprawę, że zrobienie jej w domu jest prostsze i mniej czasochłonne niż pójście po nią do sklepu, kupne (i niestety często bogate w cukier) granole po prostu dla mnie nie istnieją.

Dodatkową zaletą domowej granoli jest możliwość łączenia swoich ulubionych smaków. W tym przypadku, zamiast rodzynek możecie dodać suszoną żurawinę lub wzbogacić jej smak orzechami czy migdałami. 

W okresie jesiennym absolutnym "must make" jest dla mnie granola z dyniowym puree i mam nadzieję, że i Wy się na nią skusicie :)

 

Składniki:

 

* 1 szklanka puree z dyni

* 1 szklanka płatków owsianych

* 1 szklanka płatków orkiszowych

* 1 szklanka pestek dyni

* 1 szklanka rodzynek

* 1/3 szklanki sezamu

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 50 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

 

W misce łączymy oba rodzaje płatków, pestki dyni oraz sezam i dodajemy puree z dyni. Mieszamy energicznie do momentu, aż puree pokryje płatki a następnie dodajemy olej i jeszcze chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i całą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę z piekarnika. 

Granolę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut na opcji góra + dół, lub w temperaturze 150 stopni na termoobiegu. W trakcie pieczenia granolę należy dwukrotnie przemieszać. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia a następnie dodajemy do niej drobno posiekane czekolady. 

Granolę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku aby nie dostała się do niej wilgoć. 

Smacznego :)

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • wedelka

    Jeszcze nigdy nie robiłam sama granoli. Twoja dyniowa wersja wygląda tak cudnie, że chyba się niebawem skuszę :)

  • vegazone

    Mniam, mniam - coś dla takiego dyniożercy jak ja ;) Koniecznie musze wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [filizanka-smakow] *.comnet.net.pl

    chętnie wypróbuję przepis :)

  • kabamaiga

    Domowa od kilku lat, w nawet już nie wiem ilu wariantach. Chyba jeszcze nigdy nie było dwa razy takiej samej. Ale z dyniowym puree była.

  • Gość: [Justi] 94.42.181.*

    Mam problem :-(
    Zrobiłam po swojemu ( a jakże ;-) na podstawie Twojego przepisu...wyszło pyszne, a ja nie umiem się doczekać ,aż się skończy ten słoik bo mam już pomysły na kolejne ;-)
    Nawet wolę nie myśleć ile te wszystkie ziarna mają kalorii;-)

  • kasiaaaa24

    Justi - nie myśl o tym, ile mają kalorii, tylko ile mają cennych dla zdrowia i pracy serca składników. Czy smarując zwykły, biały chleb masłem i kładąc na niego żółty ser, albo szynkę i majonez miałabyś mniej kalorii? Nie, znacznie więcej. Ale wartości odżywczych nieporównywalnie mniej :)

  • Gość: [ruda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A co to takiego "pure dyniowe"

  • kasiaaaa24

    To upieczona do miękkości i zmiksowana dynia.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci