Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczone żeberka

kasiaaaa24

 

Lubicie żeberka? 

Ja bardzo, chociaż jestem mocno wybredna i kupuję tylko te bardzo chude i niezbyt przerośnięte. 

Grzegorz niestety nie podziela mojego upodobania więc pojawiają się u nas zaledwie kilka razy w roku. Ponadto jest to wieprzowina, którą jednak staram się mocno ograniczać w naszej diecie. 

Dziś przedstawiam Wam chyba mój ulubiony przepis na żeberka. Słodko pikantne, długo marynowane i długo pieczone, by mięso rozpływało się w ustach. W mojej ulubionej wersji z miską sałat z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i domowym sosem winegret. 

 

Składniki:

 

* 1 kg chudych, mięsnych żeberek

 

Marynata:

 

* 2 łyżki oleju

* 5 łyżek pikantnego ketchupu

* 1 łyżka miodu

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 mała cebula

* 1 łyżeczka przyprawy do grilla

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka majeranku

 

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.

Czosnek oraz cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do miski i zalewamy marynatą, którą następnie wcieramy w mięso. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Na drugi dzień mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 70 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy w 180 stopniach przez 30 minut.

Smacznego :) 

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    My od czasu do czasu sobie pozwalamy. Wtedy piekę w rękawie i cały tłuszcz wylewam...

  • kabamaiga

    Ostatnio mój mąż stwierdził, że u nas żeberka nie pojawiają się wcale i może należy to zmienić.

  • Gość: [filizanka-smakow] *.semibos.comnet.net.pl

    Omnomnom... Pychotka !!

  • Gość: [justyna] *.promax.media.pl

    Kasiu, czy ketchup można zastąpić musztardą ? ponieważ nie wszyscy u mnie go lubią ? A poza tym uwielbiam twoje przepisy :)

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście :)

  • Gość: [Basik] *.centertel.pl

    Wypróbowałam - rewelacyjne żeberka

  • Gość: [czarna_inez] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Pani Kasiu... czy brak wpisów na blogu to jakiś bunt, o którym nic nie wiem :p a może mały wypoczynek ? :D Czekam z niecierpliwością na nowy przepis. Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24

    Ani bunt, ani wypoczynek :)
    Spadł na mnie taki ogrom pracy, że wgniótł mnie 5 metrów pod ziemię. Ale już się odgrzebuję i obiecuję jutro nowy przepis :)

  • Gość: [Moja Galeria Smaku] *.internetunion.pl

    Wczoraj gościły na naszym stole, bardzo nam smakowały:) pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)

    Pozdrawiam

  • zauberi

    Zrobiłam :) pychota!!

  • Gość: [Eosoba] *.dynamic.chello.pl

    Pokusił się na pieczone zeberka z tego przepisu i niestety wyszły suche :(

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci