Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami

kasiaaaa24

 

To, że decyduję się piec takie oto ciasta to niewątpliwie znak, że jesień rozgościła się u mnie na dobre, a ja jestem w pełni pogodzona z tym faktem. 

Nie ubolewam, bo lubię jesień. I lubię smaki jesieni. A ciasto które dziś Wam prezentuję niewątpliwie ma już mocno jesienny charakter. 

Delikatny, kakaoway biszkopt, cynamonowa warstwa jabłkowa i masa budyniowa sprawiają, że całość ma też dość odświętny charakter i pasuje na wszelkiego rodzaju okazje, począwszy od imienin, na Świętach kończąc.  

 

Składniki na formę 24x28 cm

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka (XL)

* 1 szczypta soli

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     

 

Masa jabłkowa:

 

* 2 kg słodkich jabłek

* 2 łyżki masła

* 1/4 szklanki wody

* 3-4 łyżki cukru

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

 

Masa budyniowa:

 

* 900 ml mleka

* 3 budynie waniliowe z cukrem

* 3 łyżki cukru

* 200 g bardzo miękkiego masła

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 2 łyżki masła

* 7-8 łyżek mleka

 

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy je w średniej wielkości kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem. Do jabłek dodajemy masło, wodę, cukier i cynamon. Dusimy je do chwili aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Ususzone jabłka zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich galaretkę. Energicznie mieszamy do chwili aż galaretka całkowicie się rozpuści i tak przygotowaną masę jabłkową odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. 

700 ml mleka zagotowujemy z cukrem a następnie dodajemy do niego budynie rozpuszczone w pozostałym mleku. Gotujemy do zgęstnienia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszą warstwę wkładamy z powrotem do blaszki i wykładamy na nią tężejące jabłka (zbyt rzadka masa przemoczy biszkopt). Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa jabłkowa zastygła. 

Masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut) i dodajemy do niej po łyżce budyniu cały czas miksując. Gładki i jednolity krem przekładamy na warstwę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Na drugi dzień w misce umieszczamy połamaną czekoladę, mleko oraz masło i podgrzewamy je w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając do chwili utworzenia się jednolitej polewy, którą dekorujemy wierzch ciasta. 

Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąc je z lodówki około 30 minut przed podaniem.

Smacznego :)

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Joanna] *.static.ip.netia.com.pl

    Mam pytanie czy można jakoś zastąpić galaretkę pomarańczową - na jakiś inny smak (gdyż jestem na nią uczulona)?

  • kasiaaaa24

    Może być cytrynowa. Ewentualnie żelatyna rozpuszczona w wodzie, jeśli cytrynowa także nie może być.

  • Gość: [sylwia] *.as13285.net

    Ależ to pysznie wygląda. Narobiłaś mi smaka na szarlotkę. Dziękuje za to :P

  • Gość: [veggie] *.dyn.telefonica.de

    Ciasto jest przepiękne, choć ja jednak wolałabym aby lato jednak trwało nieco dłużej :-)

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Ciasto wygląda rewelacyjnie. I tak, jak na niego patrzę, to zjadłabym taki kawałek mimo późnej pory. Oj, kusisz mnie, kusisz :)

  • majanaboxing

    Piękne ciasto ! Cudownie wygląda, eleganckie i z pewnością przepyszne.

  • gin86

    Wspaniale wygląda takie wysokie :)

  • Gość: [bogusia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie tylko wygląda pięknie ale przede wszystkim jest pyszne:)

  • Gość: [Monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Robiłam je wczoraj. Wyszło pyszne i w szybkim tempie znika z patelki. Rodzina jest zachwycona. Połączenie masy budyniowej z jabłkami daje znakomity efekt. :)

  • Gość: [beata] *.dynamic.mm.pl

    do kitu jest to ze niestety ale dość niedużio urósł biszkopt i do tego nie mogę go wyjąć z formy! a napisane jest zeby posmarować formę masłem i wysypać bułką- niestety nie da się wobec tego przekroić biszkoptu więc będzie tylko na dole....

  • Gość: [Lucy] *.static.ip.netia.com.pl

    Mnie też nie wyrósł ale upiekłam dwa placki :). Jabłka troszkę zmodyfikowałam bo miałam gotowe, smażone ze słoika i pomieszałam z dżemem dyniowym z gruszką i jabłkiem ( przepis z tego bloga), więc miałam zdecydowanie mniej roboty ;) Ciasto znikło w locie na stół, pycha!!!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci