Menu

Gotuję, bo lubię

Klops mięsny z ryżem i cukinią (dietetyczny)

kasiaaaa24

 

Upały w tym roku nas nie oszczędzają, więc o ile w ogóle jemy obiady, staram się by były lekkie i szybkie w przygotowaniu. Coraz częściej też zwracam uwagę na ich kaloryczność, aby nas nie obciążały i nie usypiały. 

O klopsie tym można w skrócie powiedzieć "3w1". Jest mięso, jest ryż i jest warzywo, czyli są wszystkie 3 składniki zdrowego, pełnowartościowego posiłku. Z dodatkiem garści sałaty i pomidorków koktajlowych to już idealny, letni posiłek. 

Jeśli macie ochotę, do klopsa możecie podać sos pomidorowy - taki jak robicie do gołąbków. 

 

Składniki na keksówkę 12x20 cm:

 

* 1 cienka cukinia (długości foremki)

* 650 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego

* 150 g ryżu 

* 2 duże jajka

* 150 ml mleka

* 1 czerstwa kajzerka

* 1 cebula

* sól i pieprz do smaku

 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Łączymy go z mięsem, jajkami, drobno posiekaną cebulą, nasiąkniętą mlekiem i rozdrobnioną bułką, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy dłonią do chwili aż składniki masy się połączą.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód formy wykładamy połowę masy mięsnej, pośrodku której robimy lekkie zagłębienie i układamy w nim cukinię pozbawioną końcówek. Cukinię lekko dociskamy i przykrywamy pozostałą masą. 

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. 

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 15-20 minut zanim wyjmiemy klops z foremki.

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    No to klops! Ale jaki piękny i pyszny!

    Pozdrawiam,
    Agata

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci