Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis

kasiaaaa24

 

Jeszcze zanim zabiorę się za produkcję domowych powideł, ze śliwek jakie otrzymuję od pewnej dobrej Duszyczki namiętnie wypiekam ciasta. Dla mnie, idealnym, śliwkowym wypiekiem jest mocno maślane, oldchoolowe ciasto ucierane. Grzegorz oczywiście (wychowany na cieście drożdżowym) dopomina się ciągle o puszystą bułkę ze śliwkami. Więc tak piekę - raz jemu, raz sobie.

I dziś właśnie mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe które poczyniłam na miniony weekend. Niby nic wyszukanego, ale dobre ciasto drożdżowe to też sztuka, prawda? :)

 

Ciasto:

 

* 550-600 g mąki pszennej (typ 450 - tortowa)

* 30 g świeżych drożdży

* 250 ml tłustego mleka (3,2%)

* 100 g masła

* 2 łyżki mascarpone

* 2 jajka

* 5 łyżkek cukru

 

Dodatkowo:

 

* ok. 700-800 g mocno dojrzałych śliwek

* 3 łyżki cukru

* 100 g płatków migdałowych

 

Mleko podgrzewamy z cukrem, serem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę. 

Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i dłońmi rozprowadzamy po całej powierzchni (ponieważ ciasto jest dość luźne, nie polecam wałkowania go). Na cieście układamy połówki śliwek, posypujemy je cukrem i migdałami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut (do suchego patyczka). 

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. 

Smacznego :)

 

Polecam też:

 Oldschoolowe ciasto ze śliwkami

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • Gość 2.30.100.*

    Dlaczego na you tube to nie Pani przygotowuje potrawy?

  • Gość: [Mika] *.38.rewolucja-net.pl

    Kasiu, ciasto zrobilam i niestety po raz pierwszy ciasto wg Twojego przepisu mi nie wyszło. Zastanawiam sie co poszło nie tak? Wyszedł straszny gniot i wydaje mi się, że poszło coś nie tak z rozczynem z drożdży, stad moje pytanie, czy nie powinno się do niego dodać też cukru? Pozdrawiam serdecznie :)

  • gin86

    Dobre ciasto drożdżowe to ideał :)

  • kasiaaaa24

    Mika - tak, do zaczynu trzeba dodać cukier, bo inaczej nie wyrośnie.

  • Gość *.092.073.pools.vodafone-ip.de

    Pani Kasiu, czy mascarpone jest konieczne??

  • kasiaaaa24

    Nie, mascarpone nie jest konieczne. Ja lubię dodawać je do drożdżowego, bo jest troszkę wilgotniejsze. Ale bez sera też wyjdzie super :)

  • Gość *.092.073.pools.vodafone-ip.de

    co z reszta mleka po odlaniu paru lyzek do drozdzy? dodac do maki ?

  • kasiaaaa24

    Tak, do mąki.

  • Gość: [Mika] *.38.rewolucja-net.pl

    Pokusiłam się o ponowną próbę i wielki sukces :) Ciasto pięknie wyrosło, gościom, a przede wszystkim mężowi bardzo smakowało.

  • Gość: [Tort dla dziewczynki] 195.205.221.*

    Niby najprostsze ciasto ale wielu osobom sprawia problemy

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci