Menu

Gotuję, bo lubię

Babcina Szarlotka - przepis

kasiaaaa24

 

Na ten weekend zostawiam Was z szarlotką. Taką najprawdziwszą, babciną, z pysznym ciastem i prażonymi na maśle jabłkami. Wykończoną odrobiną lukru. Im starszą, tym lepszą. Z naszych, młodych, cudownie pachnących jabłek. 

 

Ciasto:

 

* 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 160 g miękkiego masła

* 4 łyżki mleka

* 2 jajka

* 1/2 szklanki cukru

* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)

 

Masa jabłkowa:

 

* 2,5 kg jabłek (waga przed obraniem)

* 1/2 szklanki cukru (jeśli jabłka będą kwaśne, trzeba dodać więcej)

* 4 łyżki wody

* 2 cukry wanilinowe (po 32 g)

* 1 łyżeczka cynamonu

* 70 g masła

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, masło, cukier zwykły oraz wanilinowy i masło. Dusimy do chwili aż jabłka zmiękną (ale nie powinny się rozpaść). Do miękkich jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze minutę. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy do niej jajka, mleko i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde.

Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki a drugą wykładamy spód formy. Ponieważ ciasto jest miękkie i ciężko byłoby je wałkować, najlepiej rozprowadzić je w foremce dłońmi. Nakłute widelcem ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. 

Na podpieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy je schłodzonym, rozwałkowanym na podsypanej mąką stolnicy ciastem. Ciasto pieczemy kolejne 30-35 minut a następnie odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce, aby masa jabłkowa stężała. 

Zimne ciasto polewamy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru oraz 4-5 łyżek wody. 

Smacznego :)

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Marcela] 197.224.61.*

    wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha!

  • zax454

    Ja zawsze robię proste ciasto z jabłkami. Muszę sprawdzić jakiś dobry przepis jak ten.

  • Gość: [Magda] *.adsl.highway.telekom.at

    Jakiego rodzaju jabłek użyłaś?

  • kasiaaaa24

    Pół na pół pirosy i antonówki.

  • Gość *.dsl.digiweb.ie

    Wyglada przepysznie, pozdrawiam

  • Gość: [Kaśka] *.szczecin.mm.pl

    Kasiu, jak rozłożyłaś tą schłodzoną część ciasta? Wałkowałaś? Nie da się ułożyć tak jak tą pierwszą część, a po 30 min. w lodówce dalej będzie miękkie.

  • kasiaaaa24

    Tak jak opisałam w przepisie. Wałkowałam, ale już podsypywałam mąką do wałkowania. Możesz też spód podsypać mąką, a ciasto rozpłaszczyć dłońmi i przenieś. Mnie się w jednym miejscu przerwało, ale załatałam :) Warto się troszkę pomęczyć, bo każda dodana łyżka mąki odbiera ciasto delikatność.

  • majanaboxing

    Cudowna jest!

  • Gość: [Karina] *.cdma.centertel.pl

    wygląda cudownie! z chęcia bym jeden kawałeczek zjadła...

  • Gość: [gotuję, bo chcę] *.play-internet.pl

    Kasiu, ciasto wyszło mi raczej gęste, mocno klejące się - miałam kłopot, żeby je odkreić od rąk :( No i zakalec, mimo że podpiekłam spód prawie 15 minut...

  • wizzz31

    Zrobilam i wyszlo!!! Pyszne, aromatyczne i latwe w wykonaniu. Dziekuje za przepis!

  • kasiaaaa24

    Jeśli ciasto jest bardzo klejące, to trzeba je trochę podsypać mąką. Mogłyśmy mieć jajka różnej wielkości, inne łyżki mleka, mąkę o innej wilgotności. Ono powinno być plastyczne, chociaż raczej rzadkie.

  • Gość: [Kazik45] *.gorzow.mm.pl

    Wspomnienia, wspomnienia ... Moja Mama taką piekła, tylko górę nakładała już osobno upieczoną, potem lekko dociskała .... przeważnie zjadaliśmy połowę w ciągu kilkunastu minut, przy obowiązkowej partii szachów, z Mamą oczywiście.

  • Gość: [Sandra] *.toya.net.pl

    Czy to ciasto jest kruche? Czy przez dodatek proszku do pieczenia traci swoją kruchość? Mozna zrobic na tradycyjnym kruchym spodzie?
    ....wiele pytań :)

  • kasiaaaa24

    Ciasto zdecydowanie różni się od klasycznego kruchego. Mnie to ciasto najbardziej tu pasuje, ale oczywiście można go zastąpić.

  • Gość: [Moja Galeria Smaku] *.internetunion.pl

    Właśnie wyjęłam z piekarnika :) ciekawa jestem smaku, no ale trzeba poczekać do jutra ;)

  • Gość: [Kasia M] *.internetia.net.pl

    Ta szarlotka jest mistrzostwem świata, chyba pobije moją ulubioną na kruchym cieście. Fakt ciasto jest troszkę klejące, ale dla takiego efektu warto, oj warto!

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu a można użyć gotowych prażonych jabłek? jeśli tak, to coś do nich dodać?

  • kasiaaaa24

    Obawiam się, że takie jabłka są dość rzadkie, więc na pewno trzeba by było je zagotować i dodać na początek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Chodzi o to, żeby ciasto nie rozmokło i żeby jabłka nie wypływały podczas krojenia. Jeśli po takiej ilości mąki masa jabłkowa będzie za luźna, dodaj kolejną łyżkę.

  • Gość: [agusia] *.poddebice.mm.pl

    Pyszna szarlotka. Prosta w wykonaniu. Na pewno jeszcze będziemy ją piec w naszym domu.

  • Gość: [kinga044] *.internetunion.pl

    Witam! Mam pytanko, jeli upiekę szarlotkę w piątek wieczorem, wciąż będzie smazna w poniedziałek ? Szukam ciasta do pracy, które mogłabym upiec w piątek i zabrać do pracy w poniedziałek ( wyjeżdzam na weekend, więc nie mam mozliwości upiec póżniej). Dziękuję serdecznie i pozdrawiam, Kinga

  • kasiaaaa24

    Tak, bez problemu - tylko należy ofoliować blachę, aby szarlotka nie wyschła :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci