Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z kaszą jaglaną

kasiaaaa24

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z kaszą jaglaną. Sernik, do którego robiłam w ostatnim czasie dwa podejścia.

Pierwszy w ogóle nie zawierał sera ani jajek (więc nawet nie wiem czy do końca słuszne byłoby nazywanie go sernikiem), ale jego smak nie do końca mnie satysfakcjonował. Osoby które go jadły nie narzekały (w zasadzie to zniknął cały w jedno popołudnie), ale mnie po prostu nie powalił na kolana. Może dlatego, że spodziewałam się bardziej "sernikowego" smaku i konsystencji? 

Kilka dni później zrobiłam drugie podejście. Dodałam kremowego serka mascarpone oraz dwa jajka. I tym razem sernik wyszedł znacznie lepszy. Miał przyjemniejszą konsystencję i bardziej aksamitny smak. Był naprawdę bardzo dobry, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami.

 

Spód:

 

* 160 g ciasteczek pełnoziarnistych

* 80 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

 

Warstwa serowo - jaglana:

 

* 1 szklanka kaszy jaglanej

* 2 puszki mleczka kokosowego

* 2 szklanki mleka

* 250 g mascarpone

* 2 jajka

* 120 g cukru

 

Dodatkowo:

 

* świeże owoce

 

Ciasteczka mielimy, łączymy z cukrem i stopionym masłem. Składniki dokładnie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm mocno ją dociskając. Na czas przygotowania masy, tortownicę wstawiamy do lodówki. 

Puszki z mleczkiem kokosowym delikatnie otwieramy (nie potrząsając nimi wcześniej) i zdejmujemy łyżką śmietankę. Wodę kokosową przelewamy do rondelka, do którego dodajemy także mleko i kaszę i gotujemy przez 20 minut na niezbyt dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę łączymy ze śmietanką kokosową i miksujemy blenderem (lub malakserem) na gładką masę do której dodajemy ser, jajka i cukier. Wszystkie składniki miksujemy niezbyt długo (tylko do chwili połączenia się składników) a następnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. 

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Przestudzony sernik dekorujemy owocami. 

Sernik wyjmujemy z lodówki godzinę przed podaniem by nabrał temperatury pokojowej w której zdecydowanie smakuje najlepiej.

Smacznego :)

 

Inspiracja

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • lucynella

    Jest przepiękny :) mnie już wyglądem powalił na kolana!

  • Gość: [helka] *.zdnet.azartsat.pl

    A gdzie kupuje Pani mleczko kokonowe?:-)

  • kasiaaaa24

    A mogę prosić o skopiowanie fragmentu w którym jest błąd? Ja nie widzę, żeby gdzieś było napisane "kokonowe" :)

  • Gość: [helka] *.zdnet.azartsat.pl

    Kokosowe:-)

  • kasiaaaa24

    Ach, myślałam, że zrobiłam błąd w tekście :)

    Mleko kokosowe kupiłam w Almie - o ile się nie mylę 6,50 za puszkę. Nie wiem skąd jesteś, ale w każdym markecie powinnaś je dostac (Real, Tesco, Carrefour). Często bywa też w Lidlu.

  • turystykagdynia

    Świetny ten sernik :). Polecam też w takie upały sernik na zimno z owocami.

  • Gość: [Asia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kasiu,
    jakich ciasteczek pełnoziarnistych używasz? Bo po zniknięciu ciastek Digestive z rynku mam z tym ogromny problem!
    Będę wdzięczna odpowiedź?
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [Liwka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pięknie sie prezentuje na tym zdjęciu ! :)

  • Gość: [Testujemy Jedzenie] *.dynamic.chello.pl

    Jadłem coś podobnego w jednej kawiarni i smakowało wybornie, także pewnie się skuszę :)

  • Gość: [Mona] 193.200.51.*

    A co robimy z oddzieloną śmietanką kokosową? I czy gdybym nie dodała w ogóle maskarpone to ma szanse sie udać? Bo córeczka jest na bezmlecznej diecie :/

  • kasiaaaa24

    Mona - śmietankę dodajemy do ugotowanej kaszy przed miksowaniem blenderem.
    Tak, uda się bez mascarpone, tylko wówczas pomiń też jajka :)

  • Gość: [Mona] 193.200.51.*

    dzieki serdeczne, spróbuje na pewno :)

  • Gość: [MonikaWrocław] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie się zabieram za zrobienie tego sernika - tylko zastanawiam się jaka puszka tego mleczka kokosowego? Kupić 2x165ml czy 1x400ml? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

  • kasiaaaa24

    2x400 ml

  • Gość: [Kamka] *.adsl.inetia.pl

    Ugotowaną kaszę łączymy z smietanka itd. A jak kasza po 20min sie ugotowała, ale nie wchłonęła całego płynu (tj. mleka i mleka kokosowego) to ją odcedzać czy coś?

  • kasiaaaa24

    Nie chłonęła? U mnie już wchłonęła już po 15 minutach.
    Nie, nie odcedzać. Dodać z płynem.

  • Gość: [Mariola] *.adsl.inetia.pl

    Nie mogę się napatrzeć na ten sernik- pięknie wygląda, a właśnie szukam sernikowych inspiracji:)) I ta kasza bardzo mnie intryguje:)

  • Gość *.gdansk.vectranet.pl

    Witam,
    Ten sernik zasługuje na pozytywny wpis! Nie dość, że zdrowy to jeszcze poszedł cały w jeden dzień a ja nie mogłam się nasłuchać od wszystkich jaki pyszny.
    Zamiast świeżych owoców zrobiłam polewę malinową, która również idealnie pasuje!!! Już się przymierzam żeby zrobić go jeszcze raz :)
    Pozdrawiam

  • kwiatek185

    A co jeśli chce pominąć mleczko kokosowe? Wtedy będzie 4 szklanki zwykłego mleka ?

  • kasiaaaa24

    Raczej 3-3,5 szklanki. Tylko niestety bez mleka kokosowego nie będzie to ten smak, który powinien być.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci