Menu

Gotuję, bo lubię

Sałatka z cukinią i kaszą jaglaną

kasiaaaa24

 

To jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam w ostatnim czasie. Bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa.

Sałatka najlepiej smakuje jeśli użyjecie młodych i cienkich cukinii które mają miękką skórkę i są słodkawe oraz naszego, polskiego czosnku, bo to właśnie on nadaje całości cudnego aromatu. 

 

Składniki na 2 porcje:

 

* 1 szklanka kaszy jaglanej

* 2 młode, cienkie cukinie

* ok. 15-20 pomidorków koktajlowych

* 100 g sera feta

* 4 łyżki oliwy

* 2-3 duże ząbki czosnku

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1/3 łyżeczki płatków chilli

* sól

 

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu a następnie przelewamy na gęstym sicie zimną wodą aby była sypka. 

Cukinie kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Polewamy ją oliwą, oprószamy solą, dodajemy płatki chilli, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry cukinii. Polewamy ją oliwą która pozostała w misce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut (na opcji "grill" lub w termoobiegu). 

Kaszę łączymy z przekrojonymi na pół pomidorkami i pokrojoną w drobną kostkę fetą a na koniec dodajemy upieczoną cukinię. Jeśli po pieczeniu na blasze pozostanie aromatyczna oliwa, zbieramy ją łyżeczką i dodajemy do sałatki. 

Smacznego :)

 

 

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kasias] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Inna wersja tej sałatki to sałatka z dodatkiem pieczonych zamiast surowych pomidorków koktajlowych. Przecięte na pół pomidorki pieczemy dłużej niż cukinię - muszą się skarmelizować na wierzchu. Najlepiej posypać je ziołami i skropić oliwą.

  • Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com

    wygląda świetnie, piękne zdjęcia:)

  • Gość: [Agnieszka] 195.248.254.*

    Gdzie dostanę płatki chili?

  • Gość: [kasia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    czy tę sałatkę mona jeść na zimno

  • kasiaaaa24

    Agnieszka - na straganach z przyprawami, w dużych supermarketach i sklepach z orientalną żywnością. Jeśli ich nie dostaniesz - pomiń.

    Kasia - tak, byle nie prosto z lodówki.

  • Gość *.leon.com.pl

    Wlasnie zrobilam i POLECAM!! PYCHOTA !!! Dziekuje Kasienko za przepis :-))) szybko, latwo i SMACZNIE :-)

  • Gość: [kasia] *.leon.com.pl

    O chyba sie nie podpisalam :-)

  • Gość: [Aligierska] *.dynamic.chello.pl

    Świetny przepis i zarazem doskonały pomysł na przyrządzenie kaszy jaglanej zwłaszcza dla kogoś takiego jak ja czyli bezglutenowca! Póki co zrobiłam raz, ale planuję na stałe włączyć to danie do mojego jadłospisu. Polecam!

  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo dobra, dzisiaj robię ją po raz drugi :-)

  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zapomniałam dodać - prosimy o więcej przepisów dla bezglutenowców :-)

  • Gość: [Magda] 89.191.153.*

    Uwielbiam tą sałatkę. Dla intensywniejszego smaku dodaję jeszcze oliwki. Pychota

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci