Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczona kaczka / kaczka z jabłkami - przepis

kasiaaaa24

 

Kaczka to klasyka i tradycja polskiej kuchni, chociaż wydaje mi się, że obecnie trochę zapomniana i niedoceniana. Może po prostu młodzi ludzie nie bardzo wiedzą jak się do niej zabrać? Dodatkowo krąży powszechna opinia, że kaczka nie jest najłatwiejszym do przygotowania mięsem i przyznam szczerze, że nie można się z tą opinią nie zgodzić.  

Ja proponuję Wam ją dziś z jabłkami, sokiem pomarańczowym, majerankiem i odrobiną miodu, ponieważ mnie osobiście kaczka najlepiej smakuje właśnie z dodatkiem owoców.
 

Składniki:

 

* 1 świeża kaczka (ok. 2 kg)

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 1/2 szklanki soku pomarańczowego

* 8 małych jabłek

* 1 łyżka płynnego miodu

* 1 łyżka masła


Kaczkę przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą w taki sposób, aby była całkiem przykryta. Do wody dodajemy sól - 1 łyżkę na każdy litr i mieszamy aby się rozpuściła. Kaczkę odstawiamy na ok. 12 godzin w chłodne miejsce a następnie dokładnie ją suszymy ręcznikiem papierowym.

Osuszoną kaczkę nacieramy majerankiem i faszerujemy jabłkami. Mnie do kaczki weszły 4 jabłka pokrojone w ćwiartki. 

Wierzch kaczki polewamy miodem, a do naczynia w którym piecze się ptak wlewamy sok i dodajemy masło. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy godzinę, a następnie dodajemy resztę jabłek i pieczemy kolejną godzinę.

Po 2 godzinach pieczenia zdejmujemy pokrywę i pieczemy kaczkę jeszcze ok. 30-45 minut, tym razem co 5-7 minut polewając ją powstałym na dnie naczynia sosem. 

Kaczkę proponuję podać z kluskami śląskimi lub kopytkami polanymi sosem powstałym podczas pieczenia oraz z sałatką z czerwonej, marynowanej kapusty.

Smacznego :) 

 

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [sisi] *.internetdsl.tpnet.pl

    nurtuje mnie czemu sluzy to zalanie woda z sola na 12 godzin? :) pytam z ciekawosci :) kaczke z Twojego przepisu na pewno zrobie w ktorys z lipcowych weekendow, pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Po pierwsze, aby mięso było słone, a po drugie, nasączona solą skórka będzie chrupiąca po upieczeniu.

  • Gość: [ugosia72] *.play-internet.pl

    Kaczka wyszła rewelacyjnie. Zrobiłam ściśle wg przepisu i wszyscy byli zachwyceni. Polecam !

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci