Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto grysikowe z malinami

kasiaaaa24

 

To jedno z najlepszych ciast malinowych jakie do tej pory zrobiłam. Ciasto z masą grysikową, musem malinowym, galaretką i świeżymi owocami. Bez pieczenia, co niewątpliwie, biorąc pod uwagę aktualne temperatury, jest jego sporą zaletą. 

 

Składniki na formę 20x28 cm. 

 

* herbatniki maślane (ok. 350 g)

 

Masa grysikowa:

 

* 9 łyżek kaszy manny (110 g)

* 1 litr tłustego mleka

* 250 g miękkiego masła

* 1 szklanka cukru pudru

 

Galaretka malinowa:

 

* 900 g malin

* 50 ml wody

* 150 g cukru

* 3 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

 

Dodatkowo:

 

* 600 g malin

* 2 galaretki malinowe

* 600 ml wrzątku

 

Kaszę wsypujemy na zimne mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zgęstnieje (po około minucie) zdejmujemy ją z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Maliny, cukier oraz 50 ml wody umieszczamy w garnku. Owoce rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 7 minut a następnie przecieramy owoce przez sito by pozbyc się z musu pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (mus powinien też delikatnie zgęstniec). 

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego stopniowo kaszę miksując na najwyższych obrotach miksera.

Blachę wykładamy herbatnikami i przekładamy na nie połowę masy grysikowej, którą delikatnie rozprowadzamy uszczelniając również boki. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki a następnie wylewamy na masę grysikową połowę masy malinowej. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, na około 45 minut. Po wyjęciu, na masie malinowej układamy kolejną warstwę herbatników, rozsmarowujemy na nich resztę masy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na masę wylewamy pozostały mus malinowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 45 minut a następnie na zastygniętej masie malinowej układamy trzecią warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Galaretkę od czasu do czasu należy przemieszac, aby na spodzie nie osadzała się żelatyna. 

Maliny wysypujemy na wierzch mocno schłodzonego ciasta i delikatnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

UWAGA: - ciasto wyjmujemy z lodówki około 45 minut przed spożyciem aby nabrało temperatury pokojowej, w zdecydowanie najlepiej smakuje. 

Smacznego :)

 

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Marcia] *.ssp.dialog.net.pl

    Ciasto wygląda rewelacyjnie:) jaka jest wielkość blachy?

  • Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com

    rewelacyjnie wygląda:) ale bym zjadła kawałek:D

  • Gość: [Gosia] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Witam, ciasto wygląda niesamowicie. Mam jedno pytanie na jakiej wielkości blaszkę jest to ciasto?

  • Gość: [jenusia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Rozumiem, że kaszę zagotowujemy z cukrem a nastepnie ucieramy z margaryną?

  • Gość: [Atis] 158.75.54.*

    Jak duża blaszka potrzebna jest do tego ciasta?

  • redhead93

    Wygląda wspaniale! Te warstwy :)

  • Gość: [istria] *.adsl.inetia.pl

    Wspaniałe ciasto, maliny za mną chodzą, więc pomyslałam, że zrobię je w weekend. Powiedz, Kasiu, na blachę o jakich wymiarach są to proporcje składników?

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    na jaką blachę to ciasto ?

  • Gość: [madziulaooo] *.adsl.inetia.pl

    Jakiej wielkości foremki uzywalas? Wygląda przepysznie!!

  • paula.20.06

    Mega apetyczne ! Idealne na lato :)

  • kasiaaaa24

    Najmocniej Was przepraszam, przeoczyłam wielkość formy. Ja użyłam 20x28 cm, ale 20x25 bub 20x30 też powinny dać radę.

    Jenusia - tak jak w przepisie - kasze gotujemy na mleku, a masło ucieramy z cukrem i do niego dodajemy ugotowany bez cukru grysik.

  • Gość: [kasiek] *.dynamic.mm.pl

    Kasiu, świetne przepisy i śliczne zdjęcia :) spodobały mi się również Twoje patery na ciasto... gdzie można takie nabyć? mam na myśli tą białą i czarną :)

  • kasiaaaa24

    Czarna kupiona była w TK Maxx, a białą możesz znaleźć np. tutaj www.redmug.pl/sklep/product.php?id_product=199

  • Gość: [kasiek] *.dynamic.mm.pl

    dziękuję za odp. ;) pozdrawiam

  • gin86

    Mmm, zachwycające :)

  • Gość: [Beata Orlik] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Genialne, polecam gorąco!

  • Gość: [Ania] *.internetdsl.tpnet.pl

    zrobiłam- jest genialne:)

  • Gość: [istria] *.adsl.inetia.pl

    potwierdzam, zrobiłam - GENIALNE:)

  • Gość: [ashee] *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    a może być z truskawkami?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście

  • Gość: [ania] *.static.espol.com.pl

    Kasiu, które ciasto lub tort ze owocami jest wg Ciebie najbardziej godne polecenia?.

  • Gość: [Alix] *.static.ip.netia.com.pl

    Witam serdecznie, czy można użyć malin mrożonych (już myślę robić je zimą)?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

  • Gość: [Renia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto przepyszne! Pracochłonne, ale było warto :) a mina narzeczonego bezcenna ;)

  • Gość: [kkamilka7] *.play-internet.pl

    Czy przy użyciu mrożonych malin trzeba inaczej postępować?

  • kasiaaaa24

    Nie, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić.

  • Gość: [Ania] *.internetdsl.tpnet.pl

    Czy zamiast kaszy manny można by użyć coś bezglutenowego ? , bo z ciastek można by zrezygnować ew zastąpić biszkoptem bezglutenowym.

  • kasiaaaa24

    Z założenia ciasto jest grysikowe, więc ciężko mi znaleźć dla niego zastępstwo :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu jak Pani mierzy formę od dołu czy od góry?

  • kasiaaaa24

    Zawsze mierzę spód, ponieważ zwykle forma rozszerza się ku górze.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    przepyszne, polecam!

  • Gość: [Agnieszka] *.in.net.pl

    pyszny :-)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci