Menu

Gotuję, bo lubię

Truskawkowy torcik jogurtowy

kasiaaaa24

 

Obawiałam się, że przez nasz wakacyjny wyjazd ominie mnie sezon na najlepsze truskawki. Na szczęście, po powrocie okazało się, że są jeszcze dostępne. Odetchnęłam z ulgą, gdyż właśnie truskawek co roku wyczekuję najbardziej. A w tym sezonie, zdecydowanie nie zaspokoiłam jeszcze swojej ochoty na nie.

Kilka dni temu zakupiłam pokaźną ilość do zamrożenia. Udało mi się trafić na przepyszne, niesamowicie słodkie owoce, więc aż żal by było nie wykorzystać ich też do jakiegoś ciasta. A to, wydało mi się wręcz idealne. Lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. 

Jeśli i Wy nie macie jeszcze dość truskawek, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Myślę, że będziecie zadowoleni :)  

 

Spód:

 

* 2 duże jajka (XL)

* 1/3 szklanka cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1 łyżka kakao

* 1 łyżka oleju

* 1 łyżka zimnej wody

 

Masa jogurtowa:

 

* 700 g gęstego jogurtu greckiego

* 1 galaretka cytrynowa

* 100 ml wrzątku

* 2 cukry wanilinowe

* 2 łyżki cukru pudru

 

Mus truskawkowy: 

 

* 500 g mocno dojrzałych truskawek

* 100 ml wrzątku 

* 5 płaskich łyżeczek żelatyny

* 3-4 łyżki cukru pudru (wg. własnych preferencji smakowych)

 

Dodatkowo:

 

* ok. 500-600 g dużych truskawek

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 6-7 minut). Do ubitych jajek dodajemy olej oraz wodę i chwilę miksujemy. Mąkę łączymy z kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia (od czasu do czasu należy ją zamieszac). Zimne jogurty miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym i dodajemy do nich zimną galaretkę. Miksujemy do chwili połączenia się składników. Jeśli masa jest bardzo płynna odstawiamy ją do lekkiego stężenia. Co około 5-10 minut należy ją przemieszac (u mnie miała odpowiednią konsystencję po około 20-25 minutach.

Z truskawek odcinamy szypułki w taki sposób, aby dało się je ustawic na biszkopcie (szypułkę obcinamy na płasko a nie wycinamy) i układamy na biszkopcie a następnie delikatnie zalewamy je lekko tężejącą (ale wciąż płynną) masą jogurtową. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia od czasu do czasu mieszając ją. Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Kilka łyżek musu dodajemy do żelatyny a następne przelewamy ją do reszty owoców. Mus delikatnie przelewamy na zastygniętą masą jogurtową i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy truskawkami.    

Smacznego :)

 

 

Inspiracja

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Testujemy Jedzenie] *.dynamic.chello.pl

    Czy aby ułatwić sobie zadanie można zrobić spód z kruchych ciasteczek z masłem?

  • kasiaaaa24

    Wydaje mi się, że spód z ciastek będzie za twardy do tak delikatnego ciasta. Bez pieczenia polecam spód z biszkoptów i masła, który znajdziesz w tym przepisie gotowaniecieszy.blox.pl/2012/05/Wiosenny-torcik-bananowo-brzoskwiniowy.html

  • Gość: [Mariola] *.dip0.t-ipconnect.de

    Czy zamiast jogurtu greckiego moge uzyc twarogu?Nie chce mi sie isc do sklepu ;)

  • kasiaaaa24

    Takiego z wiaderka? Do serników?
    Jeśli tak, to bez problemu, tylko nie będzie aż tak lekki :). Zwykły twaróg mielony w domu (ser biały z bloku) raczej się nie nadaje.
    Jogurt można zastąpić też serkiem homo - zwykłym lub waniliowym.

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, jak zwykle pysznie u Ciebie i jak zwykle piękne zdjęcia. A przepis zapiszę. Nabrałam ochoty na to ciasto:)

  • Gość: [renata] *.datech.com.pl

    Chłodzi się w lodówce. .. jutro konsumpcja, ale po "wylizkach" z misek wnoszę że będzie pysznie:)

  • Gość: [Gosia] 46.7.89.*

    Cudne :) Przydałby się teraz kawałek takiego :))

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    serniczek pychota :) jesteśmy zachwyceni smakiem.Szybko się robi, szkoda tylko,że truskawki się kończą.

  • majanaboxing

    Wygląda obłędnie! Piękne zdjęcia.:)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [renata] *.datech.com.pl

    Smaczny, wyśmienity, rewelacyjny!!! Pominęłam wprawdzie kakao zastępując je dodatkową łyżką mąki, bo wolę "biały" biszkopt, ale to tylko moje preferencje;-). Dziękuję za kolejny pyszny przepis.....

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A co z proszkiem do pieczenia do spodu?

  • kasiaaaa24

    Nie ma takiej potrzeby. Biszkopt wyrośnie od jajek.

  • Gość: [agusia] *.interkar.pl

    a można do musu użyć truskawek mrożonych?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście

  • Gość: [lucy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Proponuje ubić zimną galaretkę przed połączeniem z jogurtem. Wyjdzie fajna piankowa masa ;) Ciasto pięknie się prezentuje.

  • Gość: [Sylwia] *.mtm-info.pl

    Pyszny deser! Własnie zrobilam i musze przyznać że rewelacja!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci