Menu

Gotuję, bo lubię

Śmietanowe babeczki z truskawkami i World Baking Day 2014

kasiaaaa24

 

Jutro, 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014, czyli Światowy Dzień Pieczenia. Dzień, w którym kuchnie wielu ludzi na całym świecie wypełnia zapach domowego ciasta. 

W tym roku kampania odbywa się pod hasłem "Dla kogo Ty upieczesz?" i zachęca do poczynienia wypieku dla ważnej dla nas osoby. To może być wypiek dla Waszych rodziców, rodzeństwa, dzieci, małżonka, przyjaciółki lub sąsiadki, która podczas Waszej nieobecności podlewa Wam kwiatki i wyprowadza psa. 

Idea jest taka, by przez własnoręcznie poczyniony wypiek pokazać komuś, jak ważną osobą jest w naszym życiu. Wirtualne laurki ze zobowiązaniem do wypieku oraz zbiór gotowych przepisów znajdziecie na stronie World Baking Day 

Ja poczyniłam swój wypiek dla zaprzyjaźnionej blogerki, na którą zawsze mogę liczyć i która potrafi pokonać wiele kilometrów by być ze mną w ważnej dla mnie chwili. Za to, że mogę Jej zaufać i za wszystkie zarwane rozmowami od serca noce :) 

Paulinka, te babeczki są dla Ciebie. 

 

 

Składniki na 10 muffinek:

 

* 2 jajka

* 150 g kwaśnej śmietany 18%

* 50 g stopionej margaryny

* 250 g mąki

* 150 g cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 10 niewielkich truskawek

 

Jajka mieszamy z przestudzoną margaryną oraz śmietaną i wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem. Mieszamy chwilę łyżką (niezbyt dokładnie). 

Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i w każdą muffinkę wciskamy pokrojoną w 3-4 plasterki truskawkę. 

Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut - do suchego patyczka. 

Muffinki nie powinny być przepieczone ponieważ stają się suche i niesmaczne. 

Smacznego :)

 

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • Gość: [brzoskwinka] 87.246.217.*

    Cześć, od jakiegoś czasu Twój blog jest moim ulubionym i ze strony pieczenia (3 ciasta stąd upieklam na Wielkanoc) i ze strony obiadów. :)

    Mam pytanie odnośnie tych truskawek, czy im się nic nie stanie do dnia kolejnego? Chodzi mi o to, czy się nie zaczną psuć, bo przecież ich część jest na wierzchu...
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. :)

  • kasiaaaa24

    Nie, nic im się nie stanie :)

    Ale babeczki najlepsze są pierwszego dnia, więc ja zalecam piec je w tym dniu, w którym będą podawane :)

  • Gość: [brzoskwinka] 87.246.217.*

    Rozumiem ;)
    Ale niestety muszą być na drugi dzień, bo mój narzeczony chce je do pracy zanieść. Jakie polecasz w tym wypadku? :)

  • majazteca

    Piekne, wiosenne babeczki Kasiu :) O istnieniu takiego dnia nie wiedzialam...moze i ja jutro cos upieke? :)

    Pozdrowienia.

  • kasiaaaa24

    Brzoskwinka - chyba najdłużej utrzymają świeżośc te gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Czekoladowo-pomaranczowe-muffinki.html lub te gotowaniecieszy.blox.pl/2014/03/Muffinki-z-Advokatem-i-lukrem-Film.html

  • smakowekubki

    O święcie pierwszy raz słyszę, ale skoro jest nawet Dzień Szpilki Krawieckiej... to może być każdy inny.
    Babeczki świetne i pięknie opakowane, uroczyscie jak przystało na świeto

  • Gość: [Praline] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu! Bardzo dziękuję za dedykację wypieku!
    Tym bardziej się cieszę, bo mogę od czasu do czasu jeść Twoje pyszności.

    Polecam się na przyszłość! :)
    Praline

  • Gość 5.134.64.*

    Kasiu babeczki wygladaja oblednie a ciekawe jak smakuja. Przekonam sie za jakies 15 min. bo wlasnie pieka sie w piekarniku. Tylko pytanie techniczne czy ciasto jest bardzo geste? Bo moje takie bylo. Dodalam odrobine mleka, ciekawe czy to nie wplynie smak babeczke.

  • Gość 5.134.64.*

    Kasiu babeczki wygladaja oblednie a ciekawe jak smakuja. Przekonam sie za jakies 15 min. bo wlasnie pieka sie w piekarniku. Tylko pytanie techniczne czy ciasto jest bardzo geste? Bo moje takie bylo. Dodalam odrobine mleka, ciekawe czy to nie wplynie smak babeczke.

  • Gość *.jmdi.pl

    czy mozna uzyc smietany 12?

  • Gość *.jmdi.pl

    czy mozna uzyc smietany 12?

  • Gość: [Gosia] 46.7.89.*

    Wyglądają bosko, aż chciałoby się zatopić w nich zęby :) I te cudne zdjęcia. Uwielbiam :)
    Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Tak, może być 12% śmietana.

  • Gość: [Kasia] *.dynamic.mm.pl

    Kasia, czy Ty w tych foremkach ze zdjęcia pieczesz czy już upieczone wkadasz?

  • kasiaaaa24

    Kasiu piekę w nich - to są kartonowe papilotki do pieczenia.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci