Menu

Gotuję, bo lubię

Burgery z komosy ryżowej

kasiaaaa24

 

No to dziś będzie wegetariańsko.

Czuję się odrobinę nieswojo w tej kategorii gdyż należę do osób, które na deser najchętniej jedzą drugiego kotleta.

Przez wiele lat między mną a wegetarianami stał gruby i wysoki mur. Dziś zaczynam rozumieć czym spowodowane są takie wybory i w pełni je szanuję. Ale potrzebowałam sporo czasu.

Nie mówię, że ja zrezygnuję z mięsa, ale myślę że przyszedł czas kiedy świadomie chcę otworzyć się na ten rodzaj kuchni i od czasu do czasu zaszaleć z produktami, które wciąż są dla mnie mocno egzotyczne (i wcale nie chodzi mi o kraj ich pochodzenia). 

Mam zamiar zaprzyjaźnić się z różnymi rodzajami fasoli, ciecierzycą, soczewicą, soją i tak bardzo niedocenianą kaszą jaglaną. 

A dziś serwuję Wam pyszne (przepyszne!) burgery z komosy ryżowej z pieczarkami. Ja jadłam je solo, ale równie dobrze możecie włożyć je w bułkę hamburgerową, dodać sałatę, świeże warzywa i odrobinę majonezu. 

Ja polecam Wam zrobienie majonezu w domu. Zajmie Wam to dosłownie kilka minut. 
Nie mówię, że zrobiony w domu majonez jest mniej kaloryczny, ale z pewnością jest nieporównywalnie zdrowszy.

Ja tym razem przygotowałam majonez w wersji czosnkowej, ale jeśli macie ochotę możecie pominąć dodatek czosnku i przygotować go w wersji klasycznej. 

Dodam tylko, że ziarno quinoa (komosę ryżową) dostaniecie w każdym sklepie ze zdrową żywnością a także w większych supermarketach. 

A z komosy która Wam pozostanie (zazwyczaj pakowana jest po 250 g) możecie przygotować bardzo fajny deser z jogurtem, prażonymi jabłkami i płatkami owsianymi, na który przepis znajdziecie TUTAJ

 

Składniki:

 

* 150 g ziarna quinoa (komosy ryżowej)

* 300 g pieczarek

* 2 jajka

* 2-3 łyżki bułki tartej

* 1 duża, czerwona cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżeczki sosu sojowego

* 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* 1 płaska łyżka listków świeżego tymianku

* sól i pieprz do smaku

* olej do smażenia

 

Majonez czosnkowy

 

* 1 duże jajko

* 2 łyżeczki musztardy

* 1,5 łyżeczki cukru

* 1/4 łyżeczki soli

* 1/4 łyżeczki białego pieprzu

* sok z połowy cytryny

* 250 ml oleju rzepakowego

* 2 duże ząbki czosnku starte na najdrobniejszych oczkach tarki

 

Quinoę gotujemy według zaleceń na opakowaniu w osolonej wodzie.

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki a cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę do chwili, aż zmięknie i stanie się szklista. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy je dopóki cała woda nie odparuje. Do usmażonych pieczarek dodajemy sos sojowy, pietruszkę, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Na koniec pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Quinoę łączymy z pieczarkami, dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy majonez. 

Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w niewielkiej misce i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około minutę. Następnie bardzo cienkim strumieniem wlewamy do miski olej (powinno to zając ok 3-4 minuty) i cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego oleju miksujemy jeszcze jedną minutę. Ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowy majonez przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.

Schłodzoną masę dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich niezbyt grube burgery które obsmażamy na niewielkiej ilości oleju do chwili, aż z obu stron będą rumiane. 

Smacznego :) 

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • janiolka

    komosa jest świetnym ziarnem, ale mam mieszane odczucia wobec jej używania. ostatnio słyszałam, że przez to, iż stała się taka popularna na świecie zaczęło jej brakować w ojczystym kraju :(

  • vegazone

    Mmmm coś dla mnie. Mam akurat komosę, wiec może zaszaleje z burgerami ;)

  • codojedzenia

    Bardzo lubię takie wegetarianskie burgery!

  • majanaboxing

    Lubię quinoę. Najczęściej robię z nią sałatki. W deserze jakoś mi nie podeszła. A w kotleciku nie próbowałam.
    Pozdrawiam :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Pyszny musi być hamburger z takim "kotletem":)

  • Gość: [madlen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    janolka: Mam bliskich w Peru i pytałam, jak to jest z tą komosą. Od kiedy ją eksportują, cena b wzrosła, więc dla wielu Peruwiańczyków stała się droga. Czy to powód, by jej nie kupować, tego nie wiem...

  • Gość: [Marie] *.unitymediagroup.de

    Dziekuje za ten przepis:) I prosze o wiecej wege-przepisow!

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci