KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Żurek w chlebie (przepis na wielkanocny żurek)

Do Świąt Wielkanocnych pozostało 10 dni. Ciekawa jestem, czy skompletowaliście już świąteczne menu? :) 

Jeśli nie, to jutro na blogu pojawi się zestawienie świątecznych przepisów, które być może pomoże Wam w wyborze dań i wypieków, które zagoszczą na Waszych stołach.

Nie mam jednak wątpliwości, że większość z Was poda pierwszego dnia Świąt żurek, więc dziś chciałabym Wam zaproponować podanie go w chlebowych miseczkach.

Chlebki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, ale co najważniejsze nie przemakają, więc nie trzeba się będzie spieszyć z konsumpcją. Spokojnie wytrzymają drugą, a nawet trzecią dokładkę :)

 

 

Żurek:

 

* 1 litr zakwasu (prawdziwego, dobrej jakości)

* 3-4 litry wody

* 6-8 kawałków białej kiełbasy

* 20 jaj przepiórczych (mogą być też zwykłe jajka)

* 150 ml śmietany 18%

* pęczek włoszczyzny

* pół pęczku natki pietruszki

* 1/2 cebuli

* 2 ząbki czosnku

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżeczka majeranku

* 2 małe, suszone borowiki

* sól i pieprz do smaku

 

Do wody dodajemy małą, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pół pietruszki, kawałek selera, natkę oraz grzyby i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. 

Następnie dodajemy kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i opaloną cebulę i gotujemy kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia. 

Po tym czasie do wywaru dodajemy zakwas, a po około 5 minutach zahartowaną wrzątkiem śmietanę. Żurek doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Żurek podajemy w chlebie z pokrojoną w plasterki kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami.

 

 

Chleb na żurek - 4 bochenki:

 

* 1 kg mąki pszennej

* 14 g suszonych drożdży (2 opakowania)

* 550  ml wody

* 100 ml mleka

* 3 łyżki oleju roślinnego

* 3 płaskie łyżeczki soli

* 2 płaskie łyżeczki cukru

 

Dodatkowo:

 

* 1 jajko

* 1 łyżka mleka

* 2-3 łyżki płatków owsianych

 

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem a następnie dodajemy wodę i olej. Ciasto zgniatamy przez około 10 minut. Będzie ono dość zwarte, ale takie powinno być. 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części i formujemy z nich kulki, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 20 minut. Kulki możemy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika lub piec je w małych, okrągłych naczyniach żaroodpornych. 

Wyrośnięte bochenki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi. 

Chleby pieczemy przez około 30 minut w 200 stopniach a następnie odkładamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej).

Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, drążymy go i wypełniamy kiełbasą, jajkami i żurkiem. 

Smacznego :)

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

czwartek, 10 kwietnia 2014, kasiaaaa24

Komentarze
Gość: Anika, owr137.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/10 11:03:14
A drożdże mogą być świeże? Bo do suchych jakoś nie mam przekonania...
-
2014/04/10 11:08:58
Myślę, że mogą.
-
2014/04/10 19:15:22
super!!!własnie poszukiwałam takiego chlebka!dziękuje:)pozdrawiam
-
2014/04/10 20:49:16
Tylko takich świeżych trzeba dać 3 razy więcej niż suszonych:)
Kasiu taki żurek w chlebie zawsze będzie kojarzył mi się z dniem naszych poprawin:). Ja w niedzielę będe wypróbowywac przepis na miseczki chlebowe:) buziaki
-
2014/04/11 08:10:34
Uwielbiam! ;)
-
2014/04/15 09:44:19
co do drożdży jeśli zamieniamy je na świeże to dwa razy więcej nie trzy
-
2014/04/16 13:44:33
Sylwia sa różne szkoły co do tej zamiany, jedna mówi, ze 2; druga, że 3:) .... pozdrawiam
-
Gość: Anika, afcn61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/16 20:29:38
co do tych drożdży - to w takim razie może wyśrodkować ;) i dać 2.5 raza więcej ;)
-
Gość: Anika, afcn61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/16 20:31:34
Czyli tak ilościowo - ile proponujecie dać świeżych ?
-
2014/04/16 21:06:15
W kwestii świeżych drożdży, proponuję użyć 30 - 35 g.
-
Gość: , 79.140.211.15*
2014/04/16 21:53:44
Pani Kasiu mam pytanie. Robie zakwas na żur. Jest to drugi dzien kiszenia. Ogolnie zaczyna juz fermentowac,ma biala pianke,zaczyna oachniec jak żurek,tylko sprobowalam troche i
smak jest wodnisto-gorzkawy. I teraz czy orietuje sie Pani albo ktos inny czy ten smak jeszcze sie zmieni czy robic nowy? Bo czytalam,ze jak po 4dniach bedzie gorzki to trzeba go wylac,a szkoda mi czasu...Dziekuje:)