Menu

Gotuję, bo lubię

Tarta serowa z mango i mleczkiem kokosowym

kasiaaaa24

 

Jeśli nie jesteście fanami słodkich, wielkanocnych mazurków, proponuję Wam upieczenie pysznej tarty sernikowej z mango.

Tarta nie jest zbyt słodka (w zasadzie przed wylaniem na ciasto musicie spróbować masę serową oraz śmietanę, czy nie trzeba jej dosłodzić) i robi się ją naprawdę ekspresowo. 

Oprócz mango, drugim dominującym smakiem jest kokos, co sprawia że tarta jest bardzo egzotyczna. 

Ja wiem, że nie jest to typowy wypiek wielkanocny, ale często dostaję od Was informacje, że nie przepadacie za mazurkami, więc to jest moja odpowiedz na Wasze prośby o coś mniej słodkiego :)

 

Ciasto:

 

* 250 g mąki pszennej

* 125 g masła

* 1 duże jajko

* 3 łyżki cukru pudru

* 1 szczypta soli

* 1 łyżka zimnej wody

 

Masa serowa:

 

* 2 mocno dojrzałe owoce mango

* 500 g twarogu sernikowego

* puszka mleczka kokosowego

* 2 płaskie łyżki żelatyny

* 7-9 łyżek cukru pudru (według własnego smaku)

* 100 ml wrzątku

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 500 ml śmietanki 36%

* 2 kopiate łyżki cukru pudru 

 

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Można to zrobić w malakserze. Żelatynę łączymy z wodą i mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na kilka minut i ponownie mieszamy.

Ciasto cienko wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Na cieście umieszczamy folię aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli lub specjalnych kulek do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy ciasto kolejne 5-7 minut, do czasu aż się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Mango obieramy, wykrawamy pestki i miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy twaróg, cukier puder oraz mleczko kososowe (łyżką delikatnie zdejmujemy tylko wierzchnią warstwę przypominającą ser - ok. 3/4 objętości puszki - bez płynu który znajduje się na spodzie).

Miksujemy do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy ciepłą żelatynę cały czas miksując, aby równomiernie się rozprowadziła.

Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasta i wstawiamy do lodówki aby zastygła (najlepiej na całą noc). 

Na drugi dzień ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubitą śmietanę wykładamy do tartę i chłodzimy przez około 2 godziny. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania.

Smacznego :)

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    pysznie wygląda

  • gosik2.0

    Pięknie wygląda i ten migdałek w tle :).
    Ale na Wielkanoc zostaję przy mazurkach.

  • mikimama

    Piękna tarta, ale przede wszystkim piękny nowy szablon bloga!

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Tak pięknie ją udekorowałaś, że tylko dodatkowo zyskała na wyglądzie. A tak kusząco się prezentuje :)

  • majanaboxing

    Piękna, orzeźwiająca :)

  • przysmakikarolki

    ta tarta jest tak piękna, że aż żal ją zjeść
    pozdrawiam

  • Gość: [agnes] *.dynamic.chello.pl

    Zrobiłam tartę na święta. Idealna! Konsystencja super, lekko wyczuwalne mango nie zabija innych smakow. Po jednym kawałku ma się ochotę na następny!
    Serdecznie polecam ;)

  • gin86

    Cudownie wiosenne zdjęcie, kusi ogromnie :)

  • wizzz31

    Zachecajacy przepis i jak zwykle rewelacyjne zdjecia. Jak ty to robisz, ze zawsze udaje ci sie tak ladnie ukroic ciasto? Moje zazwyczaj jest lekko przygniecione ;-)
    pozdrawiam

  • jolantaszyndlarewicz

    Mazurki akurat lubię, ale innym ciastem tez nie wzgardze .... zwłaszcza tak uroczym:)

  • Gość: [gosc] *.internetia.net.pl

    Witam, mam pytanie: w jakiej formie można upiec tartę z połowy składników? dziękuję i gratuluję świetnego bloga:-)

  • kasiaaaa24

    Może w tortownicy o średnicy 18 cm.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci