Menu

Gotuję, bo lubię

Łosoś z salsą z mango i truskawek

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was przepyszną propozycję - grillowanego łososia w glazurze sojowo miodowej, podanego na roszponce z salsą z mango i truskawek. To lekkie, wiosenne i bardzo aromatyczne danie nadaje się zarówno na elegancki obiad jak i na grilla za miastem. Wszystkie składniki dania idealnie się ze sobą współgrają i tworzą cudowne połączenie. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że to będzie istna eksplozja smaków w Waszych ustach :)

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie przesyłka jaką ostatnio otrzymałam od firmy Suempol - rodzinnego przedsiębiorstwa specjalizującego się w produktach rybnych. W przesyłce oprócz łososia wędzonego (w przeróżnych aranżacjach smakowych) znalazł się też piękny filet ze świeżej ryby. Wiem - można pomyśleć, że łosoś to łosoś, ale jako jego wielbicielka muszę przyznać, że chyba nigdy nie jadłam tak pysznego łososia. Naprawdę jestem pod wrażeniem.

Jeśli macie ochotę poczytać o produktach firmy Suempol zapraszam Was na stronę Suempol.pl  oraz na Fanpage Pan Łosoś.

I oczywiście gorąco zachęcam do przygotowania tego dania :)

 

 

Składniki:

 

* 4 kawałki łososia bez skóry (po ok 250 g każdy)

* 1 łyżka sosu sojowego

* 2 pełne łyżki płynnego miodu

* pół cytryny

* sól

* 1 łyżka oleju (opcjonalnie)

 

Salsa:

 

* 1 mocno dojrzałe mango

* ok. 12 sporych truskawek

 

Dodatkowo:

 

* 1 opakowanie roszponki

 

Łososia porcjujemy, nacieramy sokiem z cytryny i oprószamy niewielką ilością soli. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy salsę. 

Mango obieramy, kroimy w cienkie plasterki a następnie w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z truskawkami. Owoce łączymy ze sobą i odstawiamy na czas smażenia ryby.

W miseczce dokładnie łączymy miód z sosem sojowym i tak przygotowaną marynatą pokrywamy rybę a następnie smażymy ją na wolnym ogniu z obu stron na patelni grillowej. Jeśli posiadacie dobrej jakości patelnię nie jest wymagane dodawanie tłuszczu. Jeśli obawiacie się, że łosoś przywrze do patelni, dodajcie łyżkę oleju.

Usmażonego łososia podajemy na roszponce. Salsę podajemy w osobnych miseczkach.

Smacznego :)

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • zawsze.oliwek

    no bardzo, bardzo powiem Ci.
    łososia bardzo lubimy i często go robię. podoba mi się ta salsa :)

  • Gość: [ann] *.infocoig.pl

    Ile miodu pani Kasiu? :) chyba wkradł się błąd. Pozdrawiam

  • marinia

    Kolory z fotki aż biją po oczach! Tak uwielbiam Twojego bloga, że w tym roku na święta podkradam aż trzy przepisy :) Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)

    Pozdrawiam!

  • kabamaiga

    Kasieńko uwielbiam Twoja zdjęcia właśnie w takim klimacie.

    Ciepłych, rodzinnych Świąt dla Ciebie i Grzegorza i Waszych najbliższych.

  • kasiaaaa24

    Karolka dziękujemy i również Tobie oraz Twojej rodzinie życzymy Wesołych Świąt.

  • Gość: [Jo Anna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu czy zdradziłaby Pani co to jest za tło i blat których używa Pani do robienia zdjęć? :-)
    Ps. Wesołych Świąt!

  • kasiaaaa24

    W tym przypadku na spodzie jest blat kuchenny (kupiłam wycięty metr na metr w markecie budowlanym) a w tle gres podłogowy (kilka płyt zostało mi po remoncie kuchni).

  • bobek270798

    Cudownie to wygląda ! :) Sama nie przepadam za łososiem ale w takim wydaniu na pewno byłby pyszny :) Pozdrawiam

    Zapraszam
    www.piekebolubie.blox.pl

  • Gość: [Bzzzz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, łosoś był super, ale ja do salsy dodałem sok z limonki i sos piri-piri, fantastycznie komponowały się ze słodyczą owoców. Dziękuję za przepis!

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Bardzo apetyczny łosoś:)..... oj te twoje zdjęcia Kochana:)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci