Menu

Gotuję, bo lubię

Królik - przepis (pieczony królik)

kasiaaaa24

 

W zasadzie nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam królika. O ile mnie pamięć nie myli, było to jakieś 20 lat temu. A może jeszcze więcej?

Jako dziecko jeździłam do dziadków, którzy hodowali króliki i bardzo często gościły one na Ich stole. Ale szczerze mówiąc, dziś nawet nie pamiętam ich smaku. 

Grzegorz natomiast świetnie pamięta smak królika, który przygotowywała Jego babcia. Najpierw mocno opieczony na patelni, a potem długo pieczony i podlewany sosem jaki powstał w na dnie starej, żeliwnej kaczarki. I ten smak starałam się odtworzyć w swoim przepisie.

Królik nie potrzebuje wyszukanych przypraw. Sól, pieprz i odrobina majeranku pozwalają wydobyć z niego to, co najlepsze. Mięso z królika jest bardzo delikatne, ale musi być długo pieczone, aby nie było gumiaste. Podlewanie go sosem sprawia, że mięso nie wysycha i przechodzi cudownym aromatem.

Do królika podałam marchewkę z groszkiem oraz ryż i Wam także zdecydowanie nie polecam łączenia go z bardziej wyrazistymi smakami. Szkoda stracić to, co w nim najlepsze. 

 

Składniki:

 

* 1 świeży królik (ok. 1,3 kg)

* 6 cienkich, słodkich marchewek

* 1 puszka groszku konserwowego

* 2 łyżki masła (1+1)

* 3 łyżki oleju

* 1,5 łyżeczki cukru

* 1 płaska łyżeczka majeranku

* 1 płaska łyżeczka mąki

* sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

 

* ryż

 

Królika kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu olej z jedną łyżką masła i obsmażamy mięso z każdej strony do zrumienienia. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka łyżek wody oraz 2 łyżki oleju z patelni, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy godzinę, a następnie odkrywamy mięso i dopiekamy jeszcze 10 minut, aby się zarumieniło.

W czasie kiedy królik się piecze gotujemy ryż i przygotowujemy marchewkę.

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości nie większej niż 5 mm. Przekładamy ją do garnka, dodajemy łyżkę masła i ok. 150 ml wody. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Kiedy marchewka jest miękka, dodajemy groszek, cukier, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty i dodajemy mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Po zagotowaniu i zgęstnieniu doprawiamy do smaku.

Upieczone mięso podajemy ryżem i marchewką.

Smacznego :)

 

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [klaudynas] *.mostykatowice.pl

    widzę że nowy szablon powstał, muszę się do niego przyzwyczaić :)

  • kasiaaaa24

    Ale wszystkie funkcje zostały w tym samym miejscu :)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu, a czemu groszek z puszki a nie mrożony?

  • kasiaaaa24

    Ja zawsze do marchewki z groszkiem używam groszku z puszki :) Tak już robiła moja babcia i tak lubię najbardziej :)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    Dziękuję za odpowiedź. Danie wygląda rewelacyjnie. Podziwiam talent!! :)

  • Gość: [Magda] *.adsl.inetia.pl

    Uwielbiam mięsko królika, robię na różne sposoby, mniam;)

  • mola1102

    o matko jedyna królik wygląda rewelacyjnie,fotka cudna brak słów.

  • Gość: [wulkan-smaku] *.olsztyn.mm.pl

    mm wygląda pysznie, szablon bardzo ładzie wygląda, przejrzyście

  • Gość: [Miremele] *.dynamic.chello.pl

    Zrobione i zjedzone:) palce lizać!

  • Gość: [Hania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam królicze mięso, a jeszcze tak przygotowane i podane - bomba!

  • Gość: [Czarnymarny] *.unity-media.net

    Rarytasik. Dziękuję było smacznie. Polecam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci