Menu

Gotuję, bo lubię

Keks vel Cwibak- przepis

kasiaaaa24

 

Dziś będę Was zachęcać do przygotowania keksa :)

To aromatyczne, kolorowe i pełne bakalii ciasto idealnie nadaje się na Wielkanocny stół. W dodatku nie tylko przygotowuje się je ekspresowo, ale też można upiec je 2 dni wcześniej (a jak wiadomo, czas przed świętami jest wyjątkowo cenny). 

Upieczony keks owińcie ściereczką i włóżcie do worka foliowego aby ciasto zmiękło. 

 

Składniki na keksówkę 12x28 cm:

 

* 500 g posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi, śliwki, papaja, suszone gruszki, skórka pomarańczowa, orzechy)

* 500 g mąki + 1 czubata łyżka

* 250 g bardzo miękkiego masła

* 200 g cukru

* 4 jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

* 1/4 szklanki mleka (75 ml)

* 2 łyżki ekstraktu z wanilii

 

Bakalie łączymy z łyżką mąki i dokładnie mieszamy.

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut) a następnie dodajemy po jednym jajku, mleko, aromat pomarańczowy i wanilię - cały czas miksując. Masa może wyglądać na zważoną, ale to nie jest problem. Po dodaniu mąki ciasto będzie jednolite.

Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy ciasto łyżką. 

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 65-70 minut (do suchego patyczka, ale staramy się nie piec go dłużej niż jest to konieczne).

Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i 2-3 łyżek wody.

Smacznego :)

 

 (film dostępny w opcji HD)

 Inspiracja

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • wedelka

    Jaki piękny :) Kurczę, tak pięknie rozmieszczone są w nim bakalie..mi zawsze opadają na dno, choćbym nie wiem jak się starała ;) I nie ważne, że obtaczam je najpierw w mące, że dodaję na sam koniec przygotowania i od razu wstawiam do piekarnika itd. Nic nie pomaga. Chyba nie mam ręki do keksów po prostu ;)

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Pięknie wygląda. Jest to ulubione ciasto mojego Męża. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

  • margoja

    Smakowity keks, może też się skuszę na święta!
    Piękne logo masz Kasiu!!!
    pozdrawiam serdecznie:)

  • smakowekubki

    Ojojoj! Jaki fotogeniczny keks! Pięknie wygląda! Ja chyba daję za dużo bakalii.

  • majanaboxing

    Doskonały! :)

  • karmel-itka

    moja babcia uwielbia ten keks :]

  • jolantaszyndlarewicz

    Ubawil mnie dzisiaj twój Mąż na filmiku:) .... a keks spaniały - uwielbiamy je:).

  • agnes834

    Długo szukałam przepisu na keks idealny i znalazłam go u Ciebie. Piekłam go jeszcze przed świętami i zachwycił wiele osób, a na same święta upiekłam cynamonowca, który również mnie oczarował. Dziękuję za dwa mega smaczne przepisy, pozdrawiam :)

  • izomorfia3

    Kapitalny mi wyszedł!!!!!

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu powiem tyle: genialny .... od 2 - 3 tygodni to nasz ukochany przepis na keks:) .... cudo po prostu:). Pozdrowionka:)

  • kasiaaaa24

    Jolu cieszę się, że Wam smakuje :)

  • Gość: [Dorota] *.net.hawetelekom.pl

    Super przepis, korzystałam już kilkakrotnie i nie zamierzam zmieniać na inny :) Polecam :)

  • Gość: [Gosia] *.opera-mini.net

    Czy mozna dodac cukru waniliowego zamiast ekstraktu waniliowego?

  • kasiaaaa24

    Tak

  • Gość: [Aga] *.as43234.net

    Najcudowniejszy :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci