Menu

Gotuję, bo lubię

Torcik Truskawkowo Nutellowy

kasiaaaa24

 

Gdybym nie należała do grupy ludzi bezgranicznie kochających swoją pracę, mogłabym śmiało stwierdzić, że niedziela powinna być każdego dnia. Dlaczego? Bo to jedyny dzień w którym bez pośpiechu mogę spędzić w kuchni tyle czasu, ile tylko zapragnę, a co za tym idzie przygotować jakiś bardziej wyszukane ciasto, a jak wiecie, ja po prostu uwielbiam ciasta wielowarstwowe. 


Tym razem postanowiłam przygototować torcik truskawkowy z lekką masą z dodatkiem Nutelli i galaretką. Całość oblana polewą czekoladową i hojnie udekorowana świeżymi owocami.

Torcik wyszedł przepyszny, a zapach truskawek i czekolady jest obłędny. 

Jeśli nie jesteście przekonani do truskawek z importu, poczekajcie do czerwca. Jestem pewna, że wówczas będzie smakował jeszcze lepiej. Ja po kilkumiesięcznej przerwie byłam tak spragniona truskawek, że nie mogłam doczekać się już tych naszych, z gruntu.    

 

 

Biszkopt (składniki na 1, należy upiec dwa):

 

* 3 jajka

* 80 g cukru

* 90 g mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 łyżka wody

* 1 łyżka oleju

 

Mus:

 

* 250 g mascarpone

* 250 ml śmietany kremówki

* 1 łyżka cukru pudru   

* 3 kopiate łyżki Nutelli 

* 1 kopiata łyżeczka żelatyny

* ok. 80 ml wrzątku

 

Warstwa truskawkowa:

 

* 500 g truskawek

* 2 galaretki truskawkowe

* 500 ml wrzątku

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżka masła

* 6-7 łyżek mleka

 

Poncz:

 

* 50 ml wody

* 100 ml likieru czekoladowego 

    

Dodatkowo:

 

* truskawki do dekoracji  

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5 minut). Do masy jajecznej dodajemy wodę oraz olej. Mąkę łączymy z kakao i przesiane dodajemy do jajek. Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka (ok. 14-15 minut). Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

Przestudzony biszkopt umieszczamy ponownie w tortownicy i ponczujemy go. 

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Mascarpone oraz kremówkę ubijamy do chwili aż uzyskamy puszystą masę, sztywniejszą niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz Nutellę, a na koniec przestudzoną żelatynę. Miksujemy krótko, do chwili połączenia się składników. Krem przekładamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch dokładnie doprowadzając go do ścianek tortownicy.

Na kremie układamy połówki truskawek i minimalnie wciskamy je w krem. Na truskawki delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny a następnie przykrywamy je drugim, naponczowanym biszkoptem.

Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy do chwili utworzenia się jednolitej polewy, którą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Zanim polewa zastygnie ciasto dekorujemy truskawkami.

Smacznego :)

 

Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Prawdziwe cudo!

  • Gość: [shiral] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Już wczoraj widziałam te cudo na FB! Piękny i elegancki!

  • Gość: [Lola] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda jak dzieło sztuki! :)

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Wczoraj widziałam na FB i nie mogłam się doczekać, kiedy zobaczę go w całej okazałości. Wart było czekać, żeby zobaczyć. Jest obłędny. Pysznie i kusząco wygląda. Ale zjadłabym taki kawałek :))

  • Gość: [Żaneta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jestem zachwycona Twoim blogiem! Te przepiękne zdjęcia i pyszne przepisy, aż chce się gotować :) Dlaczego tak późno tutaj trafiłam ;) Pozdrawiam serdecznie :)

  • kabamaiga

    Przepiękne Kasiu

  • Gość: [kuchcikOla] *.kotun.arxnet.pl

    dla mnie to tort idealny! :)

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Ciągle zaskakujesz, wygląda idealnie <3

  • Gość: [Korozja] *.szczecin.mm.pl

    Co tam tort ;) Te fotki są cudne!

  • Gość: [Tabletka] *.internetdsl.tpnet.pl

    Uwielbiam nutellę ale z ciastem jeszcze nie próbowałam! Super podpowiedź!

  • Gość: [Gosia Z.] *.static.korbank.pl

    Przepiękne fotki a paterka mistrz!

  • smakowekubki

    Trudno tu o jakikolwiek komentarz.
    Takie torty istnieją tylko w marzeniach, no i ... jeszcze u Ciebie.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za miłe komentarze :)

  • Gość: [Joanna] *.play-internet.pl

    Jak pysznie wygląda! *,* Chyba zapomnę w ten weekend o mojej diecie... :D

  • Gość: [Baska] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda super :D a czy np zamiast świeżych truskawek mogłyby być wiśnie mrożone ?

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu nie wiem co sliczniejsze " tort czy patera?:) .... no dobra jednak torcik:)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, mogą być wiśnie mrożone.

  • Gość: [karolina] *.bb.online.no

    cudo! zrobię na roczek synka :D:D

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kasiu, czym mogę zastąpić likier czekoladowy?? Torcik idealny na dzień kobiet:-)

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Kasiu chyba za długo miksowałam masę i zrobiła się wodnista czy da się ją uratować? wygląda trochę jakby się zważyła:-(

  • kasiaaaa24

    Ada tak, zważyła się. Tak się dzieje ze zbyt długo ubijaną kremówką - wytrąca się masło i serwatka. Niestety nie da się jej uratować. Przykro mi.

  • Gość: [Łukasz] *.internetia.net.pl

    Przepiękny! Jeden z najładniejszych tortów jakie widziałem <3
    Dodaję do ulubionych by wykonać w sezonie truskawkowym :).

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że się podoba :)

  • piekielnykwiat

    Mam pytanie: czy mozna uzyc truskawek mrozonych ? :)

  • kasiaaaa24

    Można, ale muszą byc rozmrożone i odsączone na ręczniku papierowym.

  • agabi22

    przepiękna patera.

  • Gość: [Moja Galeria Smaku] *.internetunion.pl

    I mi się masa zważyła, buuuuuu :( a miał być taki cudny torcik :(

  • Gość: [Anka] *.ssp.dialog.net.pl

    Czy mascarpone ubijamy od razu razem z kremówką? Czy najpierw ubijamy kremówkę, a potem dodajemy serek?

    Z góry dzięki za odp ;)

  • kasiaaaa24

    Ubijamy razem.

  • Gość: [ANIA.G] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    TORCIK MISTRZOSTWO ŚWIATA,NIEBO W GĘBIE. W OSTATNIĄ SOBOTĘ KRÓLOWAŁ NA MOICH URODZINACH.:))))))

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakował :)

  • Gość: [Kaem] *.ng.pl

    Mój mąż był zachwycony:) a to dla mnie najważniejsze bo cokolwiek piekę to zawsze dla Niego. Już nie jedno ciasto robiłam z Twoich przepisów ale to wyszło mi najlepiej:) Dziękuje za ten przepis i za to, że prowadzisz blog:)

  • Gość: [Karolina9090] *.play-internet.pl

    Mam baaardzo zawstydzające pytanie (dla swojego usprawiedliwienia dodam tylko, że w kwestii pieczenia ciast jestem kompletnym laikiem), a mianowicie: w jaki sposób ponczujemy biszkopt? Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)

  • kasiaaaa24

    Należy go delikatnie polewać łyżką. Można też skropić go pędzelkiem silikonowym.

  • Gość: [Secret] *.gazeta.pl

    Dla mnie masa to jakis koszmar.. mi tez tak jak poprzedniczce wszystko się zwazyło..! co robić, żeby sie tak nie stało nastepnym razem? Serek i smietanka do wyrzucenia ponad 10zł poszło do smieci.. Kasiu zawsze tak dokładnie opisujesz sposób wykonania i za to własnie Cię cenie, ale nie było nic o ryzyku zwazenia sie mascarpone.. teraz boje sie robić ponownie bo nie wiem jak sie przed tym zabezpieczyć, prosze o pomoc! dziekuję!

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci