Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczeń z mięsa mielonego

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was pyszną pieczeń z polędwiczką wieprzową, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pieczeni rzymskiej. Ja przygotowałam do niej chrzan i taką wersję gorąco Wam polecam. Dla mnie jest to połączenie idealne.

 

Składniki na foremkę o wymiarach 12x22 cm:

 

* 900 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego (najlepiej zmielonego w domu)

* polędwiczka wieprzowa długości foremki (w moim przypadki 12 cm)

* 3 jajka

* 10 cm kawałek drobno posiekanego pora

* 1 jabłko starte na grubych oczkach tarki

* 2 duże łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* 4 łyżki bułki tartej

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 małej łyżeczki gałki muszkatołowej

* 1/2 małej łyżeczki sproszkowanego imbiru

* 2 spore szczypty pieprzu

 

Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem. Zmielone mięso łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Na dnie foremki umieszczamy połowę masy mięsnej, robimy w niej delikatne zagłębienie w którym umieszczamy polędwiczkę i przykrywamy ją pozostałym mięsem. 

Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny, a następnie odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia (najlepiej, by przed pierwszym krojeniem spędziła całą noc w lodówce).

Smacznego :) 

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ja i moje urwisy] *.dynamic.chello.pl

    Ostatnio coś takiego kupowałam w sklepie, teraz będę mogła sama zrobić :)

  • kabamaiga

    Śliczna kuchnia Kasiu. Remont udany.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    fajny przepis na Wielkanoc. Kuchnia śliczna, kolorystycznie podobna do mojej:) Pozdrawiam

  • lucynella

    Gratuluję Kasiu :) filmik obejrzałam, przepis świetny więc pewnie przygotuję taką pieczeń w najbliższych dniach :)

  • vegazone

    Super pomysł z tymi filmikami :) Życze powodzenia w nowej dziedzinie ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    śliczną masz kuchnię .... bardzo podobają mi się te wiszące zioła:). Gotujący Mąz to Skarb:)... a pasztet wart zapamiętania:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Pieczeń w sensie:)

  • Gość: [monia] *.icpnet.pl

    Siedzi właśnie w piecu :) Z tym, że ja nie dałam polędwicy, tylko klasycznie gotowane jajka. Jutro piekę do tego zakwasowy chlebek. A pasztet z jajek zrobię za tydzień :)

  • kasiaaaa24

    Czekam na opinię :)

  • Gość: [Dorota] *.adsl.inetia.pl

    Witam! Chciałabym upiec pieczeń, ale nigdy takiej nie robiłam, stąd moje pytanie- w jakich proporcjach ma być mięso wieprzowe i wołowe. Muszę przyznać, że nigdy jeszcze nie robiłam nic z mięsa wołowego, dlatego jest to dla mnie jakaś nowość.
    Z góry dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam:)
    Ps. Super przepisy i blog, a pomysł z filmikami naprawdę trafiony, o wiele łatwiej coś zrobić, gdy obejrzy się najpierw filmik:) Oby tak dalej!

  • kasiaaaa24

    Witaj Doroto :)

    Dla mnie najlepsze proporcje to 2/3 mięsa wieprzowego i 1/3 wołowego, ewentualnie pół na pół, ale nie więcej wołowiny niż 50%.

    Bardzo Nam miło, że blog i filmiki się podobają :)

    Pozdrawiamy!

  • Gość: [Dorota] *.adsl.inetia.pl

    Pieczeń super! Zrobiłam jednak tylko z mięsa wieprzowego, bo w jednym sklepie akurat nie było, a w drugim było jakieś takie nieciekawe, więc wolałam nie ryzykować:P Mam większą formę, więc zwiększyłam ilość składników o 1/3. Ale okazało się, że powinnam użyć trochę więcej, bo miałam mało masy do przykrycia polędwiczki i chyba bez to trochę rozpadała mi się przy krojeniu. Następnym razem zrobię przynajmniej z 1,5kg mięsa, żeby wystarczyło na moją foremkę.
    Jak ktoś się jeszcze zastanawia czy upiec tą pieczeń, to naprawdę polecam!:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pyszne było polecam

  • Gość: [Ewa] *.dynamic.mm.pl

    Też bym z przyjemnością ogladała filmiki ale nie wiem gdzie taka jest opcja? Blog super, bardzo mi się podoba :) Kasiu wielkie gratulacje :)

  • kasiaaaa24

    Ewo - proszę filmik :)
    www.youtube.com/watch?v=RqOvlzwGc3M

  • Gość: [Ewa] *.dynamic.mm.pl

    Kasiu dziękuję serdecznie za link do filmiku :) ...siedziałam do 2 w nocy i wszystkie ogladałam :) Taki mąż, który gotuje to "dodatkowy" skarb jako kucharz :)) Czy można kiedyś liczyć, że Ty bedziesz gotować na filmiku? :)) Wieczorami mam codzienną lekturę Twoich przepisów, są przepyszne, już kilka wypróbowałam, muszę dopisać komentarze :))

    Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci