Menu

Gotuję, bo lubię

Pieczeń z marynowanymi pieczarkami

kasiaaaa24

 

Dziś mam dla Was propozycję pieczeni wieprzowej z warzywami i marynowanymi pieczarkami. Pieczeń świetnie będzie się prezentować na Wielkanocnym stole, ale oczywiście nie potrzeba żadnej wyjątkowej okazji aby ją przygotować.

Proponuję podać do niej sos tatarski, chrzan lub majonez.

 

Składniki:

 

* 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego)

* 300 g pieczarek marynowanych

* 1 mała marchewka

* 1/2 korzenia pietruszki

* ok. 10 cm kawałek pora

* 1 duży pęczek natki pietruszki

* 1 mała cebula

* 1 jabłko

* 1 ząbek czosnku

* 3 jajka

* 3 łyżki bułki tartej

* 1 łyżeczka soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu

* 1/3 łyżeczki imbiru

* 1/3 łyżeczki majeranku

* 1 spora szczypta gałki muszkatołowej

 

Marchewkę, pietruszkę, czosnek, cebulę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, pora kroimy na cienkie półplasterki a natkę drobno siekamy.

Mięso łączymy z warzywami, jajkami, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie mieszamy - najlepiej wyrabiając dłonią.

Keksówkę o wymiarach 12x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy olejem. Na spodzie formy układamy połowę masy mięsnej a następnie po środku układamy pieczarki delikatnie wciskając je w mięso. Boki pozostawiamy wolne, aby podczas pieczenia obie warstwy mięsa się połączyły i nie rozchodziły przy krojeniu. 

Pieczarki przykrywamy drugą warstwą mięsa i pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 90 minut.

Pieczeń wyjmujemy z formy i kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego :)

 

 

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci