Menu

Gotuję, bo lubię

Zakręcone pączki i 10 przepisów na Tłusty Czwartek

kasiaaaa24
Po wycięciu pączków pozostają zwykle skrawki ciasta, które można ponownie zagnieść i wyciąć z nich kolejne pączki, ale ja zachęcę Was dziś do przygotowania zakręconych pączków.
Niestety nie zrobiłam zdjęć instruktażowych, ale postaram się Wam dokładnie opisać proces nadania im takiego kształtu.
Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku ok. 40-50 cm. i grubości ok. 1 cm i kroimy na paseczki o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie je rolujemy, by nadać im okrągły kształt. Pasek ciasta składamy na pół i sklejamy ze sobą oba końce. Powstaje nam tym samym coś na kształt pętelki, którą trzymając za sklejony bok skręcamy do chwili, aż będzie przypominać linę. Cały proces zwyjania powinien odbywać się na stolnicy, aby ciasto się nie przerwało. 
Porównanie ze skrętem liny jest chyba najtrafniejsze i po wyszukaniu w przeglądarce grafiki z liną na pewno będzie już dla Was jasne jak powinno to wyglądać. 
Skręcone ciasto dowolnie zawijamy i sklejamy od spodu. Można formować je na kształt precla lub kwiatu, albo po prostu dać się ponieść fantazji :)
Uformowane pączki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia a następnie smażymy na oleju jak zwykłe pączki. 
Oczywiście, możecie w taki sposób przygotować całą partię pączków, ponieważ przyznam Wam, że w takiej postaci - przynajmniej mnie - smakowały nawet bardziej niż w formie tradycyjnej. 
Ponieważ pączki nie mają nadzienia, możecie odrywać je po kawałku i zamaczać w marmoladzie. 
Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i skusicie się na przygotowanie przynajmniej kilku :)

PS. Ciasto na zakręcone pączki według TEGO przepisu.  
  
 
   
 
  
A ponieważ Tłusty Czwartek już za 2 dni, przypominam Wam jeszcze kilka innych, tłustoczwartkowych przepisów z poprzednich lat z których wyjątkowo polecam przepis na pączki z mascarpone oraz na faworki :)
   

 

 Cytrynowe pączki z mascarpone

 

  Pączki z konfiturą malinową 

 

  Uštipici - Serbskie pączki

 

  Pączki z kajmakiem i orzechami

 

  Bananowo cynamonowe donaty

 

  Muffinkowe pączki

 

    Pączki z serka waniliowego

 

  Pączki z różą

 

 Faworki / Chrust

 

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • lucyna1505

    Witam! Dzięki za te zakręcone. Piekłam bułeczki, a tak będą zakręcone pączki tak ja zakręcona babcia z prowincji - śmiech. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    Piękne są te zakręcone pączki. Ale dałaś tyle do wyboru, że trudno się zdecydować. Każde lepsze od poprzedniego. Pysznie....

  • Gość: [Ja i moje urwisy] *.dynamic.chello.pl

    Pyszności, ja się skuszę na faworki, więc jutro do roboty ;)

  • Gość: [magda] *.free.aero2.net.pl

    Właśnie zrobiłam mini pączki z mascarpone. Nie chciało mi się szukać szprycy, więc na olej wykładałam ciasto łyżką. Teraz mam dwa talerze bardzo oryginalnych i pysznych pączusiów. Polecam :-)

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Wow, genialny miks, idealny na Tłusty czwartek ;)

  • jolantaszyndlarewicz

    Genialne po prostu:)

  • Gość: [Marta] *.sta.tvknaszapraca.pl

    Te zakręcone pączusie to dla mnie coś nowego:) idealny wpis dla fanów pączków i faworków:)

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci