Menu

Gotuję, bo lubię

Serowy torcik kawowo malinowy

kasiaaaa24

 

Miniony weekend miał być absolutnym maratonem lenistwa i miałam tylko jeden (aczkolwiek bardzo ambitny) plan. Upiec ciasto. Ale nie takie zwyczajne. Chciałam czegoś bardziej wyszukanego. Eleganckiego i łączącego w sobie wiele smaków. 

Słońce jednak skutecznie pokrzyżowało moje plany. Było tak pięknie, że długo nie wytrzymaliśmy w domu. Wycieczki za miasto przeplatały się z piciem kawy w promieniach słońca i oglądaniem zdjęć z wakacji. I chociaż nie udało mi się już znaleźć czasu na ciasto, stwierdzam że właśnie tak spędzonego czasu bardzo mi brakowało. Niesamowite, ile energii potrafi dodać człowiekowi słońce. Ciepłe słońce, pomimo środka zimy.

W poniedziałek nie miałam już możliwości przygotować tak wymyślnego ciasta, ale od rana chodziło mi po głowie połączenie malin i kawy (które swoją drogą okazało się bardzo trafione). I chociaż dzień zapowiadał się dość pracowicie wiedziałam, że bez względu na godzinę powrotu do domu, upiekę je. I tak też zrobiłam. 

Ciasto jest bardzo proste, a wszystkie warstwy przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Idealne, na nocne pieczenie :)

 

Biszkopt:

 

* 3 jajka

* 80 g cukru

* 100 g mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki oleju

 

Poncz:

 

* 125 ml słodkiej kawy (może być pół na pół z likierem kawowym lub czekoladowym)

 

Warstwa malinowa:

 

* 500 g mrożonych malin

* 2 galaretki malinowe

* 350 ml wrzątku

 

Masa serowa:

 

* 650 g twarogu sernikowego

* 250 ml kremówki

* 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 4 kopiate łyżki cukru pudru

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

 

Polewa:

 

* 100 g czekolady

* 8 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka masła

 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodajemy olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. Ponczujemy.

Galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątki i zalewamy nimi zamrożone maliny. Dokładnie mieszamy i kiedy masa zacznie tężeć (a trzeba być czujnym, ponieważ nastąpi to bardzo szybko) przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy. 

Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy do niego ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę z żelatyną i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę serową przekładamy na maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem przygotowujemy polewę. 

Mleko, masło oraz połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy rózgą aby polewa była gładka. Odrobinę ją studzimy a następnie polewamy nią wierzch ciasta. 

Smacznego :)

 

Komentarze (53)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czy zamiast malin torcik można zrobić z truskawkami?

  • Gość: [Mia] *.dclient.hispeed.ch

    Beutiful!!

  • Gość: [magma] *.80-202-100.nextgentel.com

    wygląda obłędnie, ślinka cieknie:)

  • Gość: [Joanna Marcinkiewicz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ach! jak zobaczyłam te maliny to mi aż ślinka pociekła, szkoda, że nie bardzo mam czas na takie zaawansowane przepisy

  • mikimama

    O, jaki piękny tort!

  • gin86

    Bardzo ciekawe połączenie :) Ciacho wygląda bosko, nie można mu się oprzeć :)

  • ola7

    swietnie wyglada:) a slonce swoje robi..oj wiem cos o tym:)

  • wedelka

    Rewelacyjny :)) Muszę go koniecznie wypróbować :)

  • Gość: [kuchcikOla] *.kotun.arxnet.pl

    Wygląda naprawdę zjawiskowo :) Aż ślinka leci na sam widok, połączenie malin i kawy jest boskie! :)

  • vegazone

    Po prostu bajka! :)

  • Gość: [Gosia] *.lesko.tke.pl

    Kasiu u Ciebie jak zwykle pysznie. Uwielbiam tu zaglądać :)))

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że się Wam podoba :) Dziękuję za komentarze.

    Olu - tak, można. Tylko pokrój je na mniejsze kawałki.

  • aguzja

    Piękne i bardzo apetyczne zestawienie. Maliny to mój ulubiony owoc w ciastach.... no może poza bananem :)

  • Gość: [Zuza] *.internetia.net.pl

    wygląda po królewsku :)

  • Gość: [Młoda mama gotuje...] 185.17.160.*

    Ostatnio również robiłam ciasto łączące biszkopt, toffi i sernik - genialna alternatywa dla tradycyjnego sernika. Twój wygląda przesmacznie :*

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy twarogiem sernikowym może być dwukrotnie zmielony ser biały?

  • Gość: [Maria] *.internetdsl.tpnet.pl

    Z truskawkami może być problem, bo puszczają więcej soku. Ale warto spróbować.

  • kasiaaaa24

    Nie zalecałabym zmielonego sera. Ciężej będzie go wymieszać z bitą śmietaną i sernik nie będzie ani tak gładki, ani lekki.

  • Gość: [Mienta] 80.51.96.*

    Muszę powiedzieć, że ciasto robi się ekspresowo :) Chociaż wygląda na skomplikowane to uwinęłam się z nim w mgnieniu oka. Właśnie trafiło do lodówki a jutro zrobię tylko polewę. Tak sobie pomyślałam, że moja ulubiona polewa kawowa bez czekolady będzie pasować więc taką zrobię :) Jak co niedzielę przychodzą do nas moi rodzice zobaczyć się z wnuczką więc będziemy degustować. Napiszę jak smakowało :)
    Pozdrawiam!

  • Gość: [Kasia] *.dynamic.chello.pl

    Zrobilam i bylo super:-) kolezankom bardzo smakowalo i juz mam kolejne zamowienie na to ciacho:-)

  • Gość: [Magdzikowe Wypieki] 78.10.132.*

    Dawno nie widziałam tak apetycznego torcika. Fantastyczne zdjęcie!!! :)
    Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Kasiu - cieszę się, że ciasto smakowało :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Bardzo smakowicie wyglądające ciasto ... mnie najbardziej urzekła malinowa warstwa:) pozdrawiam

  • Gość: [Agata] *.unregistered.net.exatel.pl

    Wow!! Zaj...ście wygląda

  • Gość: [Ola] *.cpe.marton.net.pl

    Właśnie dziś zrobiłam ten torcik.Przepis jest wbrew pozorom prosty,a smak cudowny.Masa z serem wyszła bardzo aksamitna,bez grudek,których ktoś tu na forum się obawiał

  • Gość: [Mienta] 80.51.96.*

    Super połączenie kawy i malin. Wszystkim bardzo smakowało :) Dzięki za kolejny niezawodny przepis!
    Pozdrawiam :)
    mientablog.com/wp-content/uploads/2014/02/DSC_00751.jpg

  • kasiaaaa24

    Pięknie Ci wyszedł :)

  • Gość: [poziomeczka1975] *.warszawa.vectranet.pl

    ciasto wyglada obłędnie - mam tylko pytanie jak zrobić poncz którym nasącza się to cudo - czy to jest kawa z cukrem ..... czy coś innego Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    W składnikach jest informacja o ponczu, więc proszę napisać z czym dokładnie jest problem.

  • Gość: [poziomeczka1975] *.warszawa.vectranet.pl

    zastanawiam się czy ten poncz - jest to zaparzona kawa rozpuszczalna 125 ml wody ale za to ile wsypać kawy i ile posłodzić cukru pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    To ma byc taka zwykła kawa, jaką pijasz. Nie mocniejsza, nie słabsza. Nie ma znaczenia, czy będzie z ekspresu czy rozpuszczalna. A jak chodzi o słodzenie, to 2 łyżeczki w zupełności wystarczą.

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Ach, ta polewa czekoladowa <3

  • soul_kitchen

    Mmmmm.... wygląda po prostu oblędnie!

  • Gość: [magda] *.lubin.dialog.net.pl

    A czy robisz ten torcik w thermomixie??

  • Gość: [anna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Obłędny ten torcik :) A gdzie można kupić taką fajną paterę?

  • kasiaaaa24

    Aniu,
    Patera została kupiona w TK Maxx, a jeśli chodzi o tą metalową tacę, to w Nanu Nana.

  • kasia-symila

    a ten biszkopt jak sie ponczuje ...? Wylewam ten poncz caly na biszkopt?

  • kasiaaaa24

    Delikatnie polewa się łyżką biszkopt, aby naponczowany był w każdym miejscu.

  • Gość: [Marlen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Cudowny torcik! Skorzystałam z przepisu i wyszło mi coś takiego www.facebook.com/photo.php?fbid=881278658565055&set=a.663386767020913.1073741825.100000487868827&type=3&theater

    Mam pytanie dotyczące polewy- jakiej używa Pani czekolady? Moja wyszła zbyt płynna i się zbytnio rozlewała.

  • Gość: [dala] *.tktelekom.pl

    Rewelacyjny przepis! Robiłam już dwa razy na urodziny dzieci, goście zachwyceni :). Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Czy zelatyne do masy serowej dodaje sie w proszku czy rozpuszczona w wodzie? Wlasnie robie torcik. Biszkopt sie piecze.

  • Gość: [Kuchareczka] *.dynamic.chello.pl

    Czy zelatyne do masy serowej dodaje sie w proszku czy rozpuszczona w wodzie? Wlasnie robie torcik. Biszkopt sie piecze.

  • kasiaaaa24

    Tak jak w przepisie "Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia."

  • wedelka

    Skorzystałam z przepisu. Ciasto wyszło naprawdę smaczne. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

  • Gość: [Agata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto jest przepyszne!

  • Gość: [poziomeczka1975] *.dynamic.vectranet.pl

    Pani Kasiu mam pynanie jak wyciągnąć torcik z tortownicy następnego dnia żeby go nie uszkodzić ? Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Trzeba obkroić go dookoła i dopiero wówczas rozpiąć obręcz :)
    Najlepiej sprawdza się cienki, ale ostro zakończony nóż.

  • Gość: [Ania] *.kaskada.net

    Świetny przepis pani Kasiu! Trochę zmieniłam i krem zrobiłam z mascarpone, kremówki i białej czekolady! Pachnie obłędnie! Dziękuję za inspirację! :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [lunka] *.marsoft.net

    czy można nie dodawać kawy?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, można ją pominąć.

  • Gość: [Cristina] *.virtua.com.br

    Do you have this recipe in English please?

  • Gość 31.135.20.*

    Świetny przepis i świetne ciasto. Ja troszkę zmieniłam ze względu na brak produktów w domu ale i tak świetne. Zapraszam do mnie

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Mam pytanie o wielkość tortownicy czy ma być 26 cm? Jakie wysokości jest po złożeniu?

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci