Menu

Gotuję, bo lubię

Najlepsze pączki - przepis

kasiaaaa24

 

Tłusty Czwartek lada dzień, więc dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami najlepszym przepisem na pączki. 

Osobiście uważam, że nigdy do tej pory nie jadłam lepszych pączków. Nawet mój mąż, który ma w sobie mnóstwo silnej woli i stanowczo odmawia ciast wieczorem zjadł 3, tuż przed snem. Po prostu nie sposób się od nich oderwać.

Ja smażyłam je z marmoladą, ponieważ po remoncie nie mogę odnaleźć szprycy. Stąd właśnie ta dziurka w pączku. Jeśli zdecydujecie się smażyć je bez nadzienia, pączki z pewnością będą pełne. Tak się po prostu czasem dzieje, kiedy pączki są smażone z nadzieniem. Oczywiście nie wpływa to na ich smak :) 

Być może uprzedzając Wasze pytania od razu powiem, że do tych pączków nie dodaję spirytusu, który zwykle zaleca się do ciasta. 

 

Składniki:

 

* 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml)

* 60 g drożdży

* 60 g masła (stopionego i przestudzonego)

* 6 żółtek

* 4 łyżki cukru

* 400 ml mleka

 

Lukier:

 

* 2 szklanki cukru pudru

* 4-5 łyżek zimnej wody

 

Dodatkowo:

 

* marmolada różana

* 4 kostki smalcu

 

Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Przez około 10 minut wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki nie może być za twarde!

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. pół centymetra. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm, po środku każdego umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady i sklejamy je tworząc kulkę. Należy dokładnie skleić ciasto, aby w czasie smażenia pączki się nie rozkleiły. Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut aby wyrosły.

Jeśli smażycie pączki bez nadzienia, rozwałkujcie ciasto do grubości ok. 1 cm i wytnijcie koła o średnicy ok. 6 cm.

Pączki smażymy na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

Jeśli smażyliście pączki bez nadzienia, to należy nadziewać je gorące, zaraz po smażeniu. 

Przestudzone pączki pokrywamy lukrem.

Smacznego :)

 

 

 

 

Komentarze (34)

Dodaj komentarz
  • paula.20.06

    Smakowite pączki i przepiękne zdjęcia :)

  • kdurczak

    a co robimy z resztą mleka bo w przepisie jest 400ml a ty napisalaś ze dajemy kilka łyżek do drożdzy ( ja bym dała całe 400 ml ale pytam sie zeby nie zepsuć ciasta)

  • Gość: [Daria] *.me

    Na tłusty czwartek jak znalazł:)

  • kasiaaaa24

    Już uzupełniłam przepis. Podgrzane mleko dodajemy do zaczynu razem z pozostałymi składnikami.

  • Gość: [inez28] *.ii.uni.wroc.pl

    Wyglądają smmmaaakowicie Zrobiłabym, ale boję się że wyjdzie jak dla pułku wojsk.
    Z takiej porcji ile wyjdzie pączków?

  • kasiaaaa24

    Mnie wyszło z tych proporcji około 20 pączków. Ale nie były specjalnie wielkie.

  • anubis03

    Powinien istnieć zakaz publikacji takich pysznych fotek :) Wyglądają rewelacyjnie ! A mnie jutro czeka ich robieni

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Hej :) Mam pytanie-czy mogę zagnieść to ciasto w środę wieczorem a wałkować i smażyć je w czwartek rano? Jeśli tak to ciasto ma być przechowywane przez nic w lodówce?
    Dziękuję za odpowiedz :) Marta.

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tak. Chociaż przyznam, że ja najbardziej lubię ze świeżo przygotowanego ciasta :)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    To w takim razie zrobię ciasto w czwartek rano :) Będą troszkę pózniej ;)

  • Gość: [marta] 92.109.200.*

    A jaka mąka? zwykła?;)

  • Gość: [marta] 92.109.200.*

    I jak smarzymy? ;P to beda moje pierwsze pączki :)
    W garnku z olejem? ile tego oleju itp :)

  • kasiaaaa24

    Marto - ja do wszystkich wypieków używam tortowej, typ 450.
    W przepisie jest napisane, że najlepiej by był to smalec. 4 kostki. Ewentualnie może być olej rzepakowy, ale pączki są najlepsze na smalcu.
    Idealny do smażenia pączków jest szeroki rondel lub wysoka patelnia.

  • Gość: [bart666] *.centertel.pl

    to w koncu jak z tym przepisem? jak robimy ten zaczyn? dodajemy cale mleko?

  • kasiaaaa24

    A czego dokładnie z tego opisu nie rozumiesz?

    "Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

    Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Przez około 10 minut wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. "

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Świetnie podane ;)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Niestety mi nie wyszły. Mało słodkie, a po drugie niektóre w środku są surowe :(

  • kasiaaaa24

    To, że pączki są surowe zależy od czasu pieczenia, nie od przepisu :)
    Napisałam, że trzeba smażyć na małym ogniu. W przeciwnym razie pączki będę spalone na zewnątrz, a surowe w środku.

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Właśnie biorę się za wałkowanie,mogłabyś napisać ile mniej-więcej powinny się smażyć ?

    Marta

  • kasiaaaa24

    Marto,
    Mają się smażyć na maleńkim ogniu do chwili, aż z obu stron będą rumiane. Wówczas na pewno dopieką się do środka.

  • Gość: [paula] *.dyn.telefonica.de

    Zrobiłam dziś te pączki i naprawdę rewelacyjny przepis :) Polecam :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu ja pączki jem raz do roku ... a więc musza byc pyszne:). W tym roku trafiłam na świetny przepis, w przyszłym wypróbuję Twój:)

  • Gość: [Kasia] *.static.3s.pl

    Z początku byłam sceptycznie nastawiona, przepis bez spirytusu i bez cukru waniliowego ale jestem zachwycona, z resztą nie tylko ja, właśnie smażę ostatnie pączki a juz połowa wypieków zniknęła z talerzy, cała rodzina zachwycona, robiłam wszystko dokładnie wedle przepisu, pozdrawiam i dziękuję :).

  • Gość *.centertel.pl

    Pyszne domowe pączki. Pozdrawiam.

  • Gość: [gość] *.leon.com.pl

    Pączki są po prostu rewelacyjne:) bardzo bardzo smaczne:) przepis naprawde pierwsza klasa:) pozdrawiam:)

  • Gość: [Sandrateek] *.static.ip.netia.com.pl

    Smażyłam wczoraj te pączki i wyszły pyszne :) Ale chyba bardziej smakowały mi te z przepisu na pączki z konfiturą malinową (chociaż oczywiście nie popsułabym pączka konfiturą malinową - zawsze dodaję różaną :D). W połowie skończył mi się smalec (tzn. był już zbyt "spalony"), więc skorzystałam z oleju - bardzo się zdziwiłam bo pączki strasznie mocno nim nasiąknęły!

  • Gość: [kasia] *.play-internet.pl

    Nazwa adekwatna NAJLEPSZE PĄCZKI!!!!
    Moja córka powiedziała : wiesz mamuś pyszne te pączki jakby z cukierni ale o wiele lepsze :)
    I co najważniejsze robiłam pierwszy raz w życiu i wyszły na serio mega smaczne!!!
    Przepisy KASI - mojej imienniczki polecam każdemu bo nigdy się jeszcze nie zawiodłam
    Dzięki
    Pozdrawiam
    kasia

  • kasiaaaa24

    Kasiu cieszę się, że smakowały :)

  • Gość: [Małgorzata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie skończyłam pączki z nadzieniem wyszły przepyszne.Dzięki za przepis

  • Gość: [Mamuska] *.dynamic.kabel-deutschland.de

    Dzis zrobilam paczki wg przepisu.Jednym slowem palce lizac...Pychotka.Juz prawie zniknely, a wyszlo ponad 30:)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowały :)

  • Gość: [Duska] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    A czy jak dodam do przepisu spirytus to smak pączków zostanie zachowany?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście.

  • Gość: [Hania] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Wyszły przepyszne :D moje pierwsze

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci