Menu

Gotuję, bo lubię

Kruche krążki z twarożkiem łososiowym i roszponką

kasiaaaa24

 

Jutrzejszy Tłusty Czwartek niestety zwiastuje nam koniec karnawału. Ale zanim jeszcze go definitywnie pożegnamy czekają nas Ostatki, a pewnie dla wielu z Was nadchodzący weekend będzie czasem spotkań ze znajomymi i wspólnej zabawy. Na taką właśnie okazję, chciałabym Wam zaproponować szybką przekąskę którą możecie przygotować nawet gdy Wasi goście będą już w drodze.

Na krążkach z delikatnego, kruchego ciasta znajduje się genialny twarożek łososiowy z dodatkiem koperku i chrzanu. 

Gorąco polecam :)

 

Proporcje na około 20 sztuk

 

Składniki na kruche krążki:

 

* 300 g mąki

* 200 g kostki do pieczenia Kasia

* 2 żółtka

* 1 łyżka cukru

* 1/2 łyżeczki soli

 

Twarożek łososiowy:

 

* 200 g wędzonego łososia

* 400 g gęstego, kremowego serka śmietankowego

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżeczka chrzanu

* 1 duży pęczek koperku

* świeżo mielony pieprz i sól do smaku

* roszponka

* 5-6 łyżek kremówki

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Z mąki, Kasi, żółtek, cukru i soli zagniatamy ciasto (dodając ewentualnie łyżkę zimnej wody, gdybyście mieli mniejsze żółtka ciasto było za twarde) a następnie wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wycinamy z niego koła o średnicy szklanki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 12-13 minut. 

Kiedy krążki się pieką przygotowujemy twarożek. 

Drobno posiekany koperek łączymy z pozostałymi składnikami i miskujemy blenderem do chwili utworzenia się gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Upieczone krążki odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia (przy obecnych temperaturach wystarczy wystawić je na balkon na 3-4 minuty) a następnie przy pomocy szprycy nakładamy na nie twarożek. 

Każdy krążek dekorujemy roszponką i posypujemy świeżo mielonym pieprzem (u mnie był to pieprz kolorowy).

Smacznego :)

 

 

Więcej pomysłów na karnawałowe wypieki znajdziecie na stronie http://www.mojeciasto.pl/ .

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • jolantaszyndlarewicz

    Fantastyczny pomysł na elegancką przekąskę:)

  • domka20

    Witam,

    Czy krążki można upiec dzień wcześniej?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Witam
    czy można twarożek łososiowy zrobić dzień wcześniej?
    Marta

  • kasiaaaa24

    Tak, tylko proszę go szczelnie zafoliować aby nie wysechł na wierzchu i nie przeszedł zapachami z lodówki.

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci