Menu

Gotuję, bo lubię

Gołąbki bez zawijania

kasiaaaa24

 

Dziś zapraszam na gołąbki bez zawijania. Szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków w kapuście.  

 

Składniki na gołąbki

 

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 200 g ugotowanego ryżu

* ok. 400 g drobno posiekanej kapusty (najlepiej pekińskiej)

* 1 większa cebula (drobno posiekana)

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* olej do smażenia     

 

Sos:

 

* 1 litr przecieru pomidorowego

* 150 ml śmietanki 30%

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżeczki cukru

* sól

* pieprz

 

Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut. 

Składniki sosu umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem i zagotowujemy. Po kilku minutach dodajemy gołąbki i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu. 

Podajemy solo lub z ryżem. 

Smacznego :)

 

Komentarze (36)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Dominika] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Kasiu, ryż całkiem surowy czy obgotowany?

  • majanaboxing

    Bardzo lubię te gołąbki. A ja robiłam wczoraj te tradycyjne w kapuście :)

  • kasiaaaa24

    Dominiko ryż ugotowany. Już poprawiłam w składnikach :)

  • mikimama

    U mnie co prawda dziś tradycyjne, ale takie też uwielbiam!

  • tu-tusia

    Pyszne zdjęcia :)

  • Gość: [mhejne] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam - dziś robiłam scisle wg przepisu, ale przy smażeniu niestety mi się rozlatywały. Co może być przyczyna?

  • kasiaaaa24

    Mam 3 propozycje: za grubo posiekana kapusta, za sucha masa, za mokra masa. Zauważyłaś którąś z wymienionych u siebie?

  • Gość: [mhejne] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    być może za grubo posiekana kapusta, choć kroiłam ją pól dnia :) co nie zmienia faktu, ze gołąbki w samku przepyszne :) dodałam tabasco do sosu, bo lubie pikantne i reweacja

  • kasiaaaa24

    Można też dodać 2 łyżki kaszy manny. Wówczas masa powinna być sztywniejsza.

  • Gość: [mhejne] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    dobrze wiedzieć, dziekuje za pomoc i dobre danie :)

  • Gość: [dot] 194.165.48.*

    Czy kapustę pekińską kroimy z białymi częściami czy tylko zielone?

  • Gość: [Robert M] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetny przepis, prosty i szybki. Wypróbujemy z żoną na niedzielny obiadek :D

  • Gość: [pepsi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobię na 100%

  • kasiaaaa24

    DOT - ja przekroiłam kapustę na pół i użyłam tylko tej górnej części.

  • Gość: [Lucy] *.bb.sky.com

    Zrobilam dzisiaj na obiad. Bardzo smaczne kotlety. Nastepnym razem cebulke podsmaze przed dodaniem. Kapuste starłam na tarce na duzych oczkach( tak jest chyba najszybciej). Danie super polecam

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja znam troszkę inną wersję tych gołąbków, bo z surowym ryżem:). bardzo je lubimy:)

  • kasiaaaa24

    Ja bym się chyba bała dodać surowy ryż, że mi się nie dogotuje. Ale może to tylko obawy :)

  • Gość: [karolinagraf] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    witam, czy do sosu napewno trzeba 1 litr przecieru pomidorowego. mam zamiar dziś lub jutro je zrobić i pojawiła się wątpliwość :)

  • kasiaaaa24

    Tak, jeden litr przecieru pomidorowego. I proszę go nie mylić z koncentratem pomidorowym :) Przecier zazwyczaj jest sprzedawany w półlitrowych kartonach lub litrowych butelkach.

  • Gość: [Justyna Joanna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobione, zjedzone, do powtórzenia na 100%

  • ula-8-5

    są naprawdę pyszne, zostało mi sporo sosu i tak myślę że go zawekuję i zużyję do pulpecików - bo lepszego nigdy nie jadłam :)

  • Gość: [zaba89] *.direct-adsl.nl

    kapuste najlepiej posolic i odstawic aby zmiekla. po tym odcisnac i gotowe

  • Gość: [melasa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pycha i do tego jakie proste! Porcja solidna. Z dzisiejszego obiadu zostanie nam jeszcze spokojnie na jutro :)

  • Gość: [teresa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    robiłam dzisiaj te gołąbki, super, żeby się nie rozlatywały przy smażeniu obtoczyłam je w mące ziemniaczanej. Robię to w ten sposób, że posypuję deskę mąką i kulam wałeczek lub kulkę.

  • Gość: [GuSia] *.fibernet.net.pl

    Zrobiłam własnie te gołąbki, ale kapusta w środku jest twardawa :( no i śmietanka się troszkę zważyła.. chyba lepiej dodać ją na samym końcu gotowania :/

  • Gość: [gaba] *.centertel.pl

    Gołąbki zrobione scisle wg przepisu niestety w gotowaniu całkiem się rozwaliły mimo iż zostały asekuracyjnie obtoczone mąką, a kapustę starłam na tarce. Mimo wszystko smakują bardzo dobrze.

  • Gość: [manda] *.range86-167.btcentralplus.com

    Witam serdecznie ;)
    doradze z doświadczenia-nie dodawajcie w ramach np.oszczednosci do mięsa,wiecej /drobniutko poszatkowanej kapusty lub ryżu/ niz w przepisie,bo to jest najczesciej powodem ,że sie rozpadają.Ryż najlepszy ten kleisty,który w innych potrawach sie nie sprawdza ,bo sie nieładnie rozgotowuje-i tu mozna oszczedniej ,bo zwykle to własnie ten ryż jest tani.Formujcie kotleciki nieduże/wielkosci srodka dłoni/i zanim odwrócicie na drugą strone dobrze je podsmażcie.Ja je obtaczam w bułce tartej.Po podsmażeniu układam w płaskej brutfance,zalewam sosem pomidorowym/jeszcze na tym etapie nie zabielonym śmietaną/-i do piekarnika.Po jakies poł godzince sos zlewam i dopiero zabielam i zagęszczam odrobiną mąki.

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Mimo tego, że przygotowałam wszystko wobec przepisu i uwag w komentarzach miałam problem z przewracaniem gołąbków i zaczęły się rozpadać. Stwierdziłam, że chyba najlepszą opcją będzie przełożenie ich na blachę posmarowaną olejem i włożenie do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i podpiekanie ich do momentu, aż będą gotowe, wyszły rewelacyjne! Pozdrawiam :)

  • Gość: [agusia] *.poddebice.mm.pl

    Pyszny pomysł na obiad. Dzieci zjadły kapustę, którą z tradycyjnych gołąbków zawsze muszę im zdejmować. Zrobimy jeszcze na pewno

  • Gość: [Kulinarka] *.dynamic.upc.ie

    Dzis robię z podwójnej porcji kapustka drobniutko posiekana cebulka podsmażona, nic sie nie rozwalało przy smażeniu a teraz siedzą sobie w garnku i juz mi ślinka leci...

  • Gość: [Monikaw225] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Dzisiaj na obiad zagościły u nas Twoje gołąbki - Pychotka :)

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    robiłam dzisiaj, prowizorycznie dodałam trochę kaszy manny, czytajac komentarze, ale nie miałam problemów z rozpadaniem-- długo wyrabiałam masę ręką- mozę to dzięki temu- pomysł na obiad wchodzi do stałego repertuaru potraw codziennych- bo bardzo łatwy;) Dziękuję;)

  • Gość *.ip4.krucznet.com.pl

    a mi po raz 2-gi wysz ła zamiast kotletow gołąbkowych zupa pomidorowa hahhahahaha tez dobra

  • Gość: [Secret] 80.50.114.*

    Hej! My dziś zjedliśmy i Maluchy o dziwo zjadły całe miski do dna :) robiliśmy ścisłe według przepisu a maż to mistrz drobnego siekania ;) i nam też się rozlatywały, może faktycznie za krótko były mieszane, jednak cześć dało się uratować, delikatnie przewracając już mocno podsmażone strony. Następny raz dodam te kaszkę mannę :) Czy można dodać do przepisu jakiś lżejszy wariant na piekarnik, tak żeby było mnie smażenia i dzięki temu tłuszczu? Sama się nie odważyłam eksperymentować choć kusiło mnie bo gołąbki były ładnie poukładane w brytfance :) Kasiu Dziękuje za przepis i za to że jest tak prosty i mało pracochłonny. Jako mama dwójki Maluchów bardzo potrzebuje takich przepisów i urozmaicenia jadłospisu :)a pomidorki to super cenne warzywo :)

  • Gość: [paula31] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    bardzo dziękuję za przepis, gołąbki są pyszne:)

  • Gość *.hsd1.pa.comcast.net

    Przepyszne, wlasnie zrobilam ;)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci