Konkurs

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki bez zawijania

Dziś zapraszam na gołąbki bez zawijania. Szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków w kapuście.  

 

Składniki na gołąbki

 

* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 200 g ugotowanego ryżu

* ok. 400 g drobno posiekanej kapusty (najlepiej pekińskiej)

* 1 większa cebula (drobno posiekana)

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* olej do smażenia     

 

Sos:

 

* 1 litr przecieru pomidorowego

* 150 ml śmietanki 30%

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżeczki cukru

* sól

* pieprz

 

Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut. 

Składniki sosu umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem i zagotowujemy. Po kilku minutach dodajemy gołąbki i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu. 

Podajemy solo lub z ryżem. 

Smacznego :)

 

niedziela, 09 lutego 2014, kasiaaaa24

Komentarze
Gość: Dominika, apn-77-113-87-160.dynamic.gprs.plus.pl
2014/02/09 11:26:28
Kasiu, ryż całkiem surowy czy obgotowany?
-
2014/02/09 11:58:22
Bardzo lubię te gołąbki. A ja robiłam wczoraj te tradycyjne w kapuście :)
-
2014/02/09 12:03:38
Dominiko ryż ugotowany. Już poprawiłam w składnikach :)
-
2014/02/09 15:09:59
U mnie co prawda dziś tradycyjne, ale takie też uwielbiam!
-
2014/02/10 10:12:14
Pyszne zdjęcia :)
-
Gość: mhejne, aclo226.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/10 17:53:19
Witam - dziś robiłam scisle wg przepisu, ale przy smażeniu niestety mi się rozlatywały. Co może być przyczyna?
-
2014/02/10 18:53:55
Mam 3 propozycje: za grubo posiekana kapusta, za sucha masa, za mokra masa. Zauważyłaś którąś z wymienionych u siebie?
-
Gość: mhejne, aclo226.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/10 19:21:31
być może za grubo posiekana kapusta, choć kroiłam ją pól dnia :) co nie zmienia faktu, ze gołąbki w samku przepyszne :) dodałam tabasco do sosu, bo lubie pikantne i reweacja
-
2014/02/10 19:31:24
Można też dodać 2 łyżki kaszy manny. Wówczas masa powinna być sztywniejsza.
-
Gość: mhejne, aclo226.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/10 19:43:35
dobrze wiedzieć, dziekuje za pomoc i dobre danie :)
-
Gość: dot, 194.165.48.9*
2014/02/12 14:26:54
Czy kapustę pekińską kroimy z białymi częściami czy tylko zielone?
-
2014/02/12 14:51:26
Świetny przepis, prosty i szybki. Wypróbujemy z żoną na niedzielny obiadek :D
-
Gość: pepsi, ehp42.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/12 20:23:30
Zrobię na 100%
-
2014/02/13 07:45:55
DOT - ja przekroiłam kapustę na pół i użyłam tylko tej górnej części.
-
Gość: Lucy, b01af636.bb.sky.com
2014/02/15 16:21:36
Zrobilam dzisiaj na obiad. Bardzo smaczne kotlety. Nastepnym razem cebulke podsmaze przed dodaniem. Kapuste starłam na tarce na duzych oczkach( tak jest chyba najszybciej). Danie super polecam
-
2014/02/15 20:50:15
Ja znam troszkę inną wersję tych gołąbków, bo z surowym ryżem:). bardzo je lubimy:)
-
2014/02/15 23:00:01
Ja bym się chyba bała dodać surowy ryż, że mi się nie dogotuje. Ale może to tylko obawy :)
-
Gość: karolinagraf, abjd34.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/20 08:54:53
witam, czy do sosu napewno trzeba 1 litr przecieru pomidorowego. mam zamiar dziś lub jutro je zrobić i pojawiła się wątpliwość :)
-
2014/02/20 10:13:07
Tak, jeden litr przecieru pomidorowego. I proszę go nie mylić z koncentratem pomidorowym :) Przecier zazwyczaj jest sprzedawany w półlitrowych kartonach lub litrowych butelkach.
-
Gość: Justyna Joanna, bqd116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/21 18:49:19
Zrobione, zjedzone, do powtórzenia na 100%
-
2014/02/23 15:07:03
są naprawdę pyszne, zostało mi sporo sosu i tak myślę że go zawekuję i zużyję do pulpecików - bo lepszego nigdy nie jadłam :)
-
Gość: zaba89, ip4da9fdc9.direct-adsl.nl
2014/03/07 21:29:47
kapuste najlepiej posolic i odstawic aby zmiekla. po tym odcisnac i gotowe
-
Gość: melasa, affx81.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/09 16:47:33
Pycha i do tego jakie proste! Porcja solidna. Z dzisiejszego obiadu zostanie nam jeszcze spokojnie na jutro :)
-
Gość: teresa, aagp110.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/02 13:58:13
robiłam dzisiaj te gołąbki, super, żeby się nie rozlatywały przy smażeniu obtoczyłam je w mące ziemniaczanej. Robię to w ten sposób, że posypuję deskę mąką i kulam wałeczek lub kulkę.
-
Gość: GuSia, ip-78-31-167-8.fibernet.net.pl
2014/06/15 11:59:44
Zrobiłam własnie te gołąbki, ale kapusta w środku jest twardawa :( no i śmietanka się troszkę zważyła.. chyba lepiej dodać ją na samym końcu gotowania :/
-
Gość: gaba, public-gprs517386.centertel.pl
2014/09/05 10:50:18
Gołąbki zrobione scisle wg przepisu niestety w gotowaniu całkiem się rozwaliły mimo iż zostały asekuracyjnie obtoczone mąką, a kapustę starłam na tarce. Mimo wszystko smakują bardzo dobrze.