Menu

Gotuję, bo lubię

Warstwowe ciasto truskawkowe

kasiaaaa24

 

Zapewne patrząc na zdjęcia dzisiejszego ciasta, macie wrażenie że całkiem niedawno widzieliście na blogu podobny wypiek. I wcale się nie mylicie :)  

W poprzednim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pomarańczowo kawowe ciasto, które przygotowałam na Święta. Ponieważ ciasto wszystkim bardzo smakowało, postanowiłam przygotować je ponownie na Sylwestra, ale tym razem w wersji truskawkowej. 

Opinie, które z nich jest lepsze były podzielone. Ponieważ od czasu kiedy jadłam truskawki po raz ostatni minęło kilka miesięcy, mnie osobiście ta wersja bardzo przypadła do gustu.

Masa składa się głównie ze zmiksowanych owoców i bitej śmietany więc ciasto jest bardzo lekkie, a jako iż truskawek jest sporo, ich smak i zapach jest bardzo intensywny.  

 

Ale dziś chciałabym Wam napisać nie tylko o cieście. Osoby, które śledzą Fanpage bloga wiedzą, że przez kilka dni pakowałam w kartony swój kuchenny dorobek. Dziś, oddaję w ręce ekipy remontowej moje małe królestwo. Ogromnie się cieszę, chociaż jest to też dla mnie nie mały stres i już od kilku dni mam ściśnięty z nerwów żołądek. Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie wyglądał dokładnie tak, jak w mojej wyobraźni. 

Oczywiście nie będę miała w tym czasie dogodnych warunków do gotowania czy do robienia zdjęć do jakich jesteście przyzwyczajeni, jednak nie oznacza to, że przez najbliższe 3 tygodnie na blogu nie będą pojawiały się nowe wpisy. Oczywiście, że będą :). Ale z pewnością będą to proste, szybkie i głównie mięsne dania, które serwować będę Panom z ekipy. Niemniej jednak mam nadzieję, że i takie przepisy znajdą wśród Was swoich zwolenników. Do dyspozycji mam też tylko piekarnik, który zajął już miejsce, na którym jeszcze kilka dni temu stała choinka. Teraz pewnie rozumiecie, dlaczego ubrałam ją już 1 grudnia :)  

A jeśli macie sprawdzone przepisy na obiady z piekarnika, które zadowolą męskie żołądki, to będę Wam wdzięczna za podzielenie się nimi w komentarzach pod wpisem.      

 

 

Składniki na formę 25x30 cm 


Biszkopt:

 

*  5 jajek

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 3 łyżki zimnej wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa truskawkowa:

 

* 500 ml kremówki

* 500 g mascarpone

* 700 g mrożonych truskawek

* 7-8 łyżek cukru pudru

* 2 łyżki żelatyny

 

Galaretka:

 

* 3 galaretki truskawkowe

* 900 ml wrzątku

 

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dokładnie wymieszaną przelewamy do formy o takich samych wymiarach jak ta, w której był pieczony biszkopt. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby zastygła. (Moim zdaniem o wiele łatwiej wyjmuje się ją z formy jeśli nie wyłożycie jej ani folią ani papierem do pieczenia. Wystarczy tylko obkroić boki i przechylić formę). 

Kremówkę łączymy z mascarpone i ubijamy do chwili, aż masa będzie sztywna (sztywniejsza niż sama bita śmietana).

Rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. Dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i natychmiast (ale małym strumieniem) przelewamy do masy śmietanowej miksując do chwili połączenia się składników. 

W formie układamy pierwszą warstwę biszkoptu, nakładamy na niego połowę masy truskawkowej, następnie galaretkę, drugą część masy i ponownie biszkopt. Biszkopt zapewne będzie już całkowicie wystawał poza formę, ponieważ ciasto jest dość wysokie. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa truskawkowa stężała.

Smacznego :) 

 

 

Komentarze (31)

Dodaj komentarz
  • Gość: [białe trufle] *.adsl.inetia.pl

    Wygląda apetycznie, sama też bym wybrała wersję truskawkową:)

  • ogrodybabilonu

    Doskonałe! Najlepszego w Nowym Roku!

  • mikimama

    Wygląda bardzo radośnie! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

  • Gość: [Ania] 91.90.76.*

    Polecam przepis na zapiekankę, jest prosta i przepyszna:
    -około kilogram ziemniaków
    -3 duże cebule
    -kawałek boczku wędzonego
    -około 1,5 długiej kiełbasy np podwawelskiej
    - kawałek (około 150g) żółtego sera
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki, najwygodniej będzie w malakserze. cebulę, boczek i kiełbasę również kroimy na plasterki, ser ścieramy na grubych oczkach tarki. W suchym naczyniu żaroodpornym układamy: Boczek, ziemniaki (solimy je i pieprzymy, czasem dodaję ognistej mieszanki przypraw lub chilli), cebulę, kiełbasę, znów ziemniaki (przyprawiamy), cebula, i tak dalej (boczek układamy tylko na pierwszej warstwie). Kończymy na ziemniakach. Podlewamy gdzieniegdzie około 3/4 szklanki zimnej wody. Naczynie przykrywamy szczelnie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopi piekarnika i pieczemy około półtorej godziny (w zależności od grubości ziemniaków, można wcześniej je też podgotować wówczas wystarczy 30 minut). W połowie pieczenia możemy obniżyć temperaturę do 150 stopni (jeżeli zapach będzie zbyt mocny). 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem i czekamy aż się rozpuści. Smacznego:)
    Naprawdę gorąco polecam, nie ma chyba osoby, której by ona nie posmakowała, poza tym nie dodajemy już tłuszczu, a wszystko jest idealnie upieczone. Do tego dużo mięcha i cebuli powinno zaspokoić apetyt najgłodniejszego mężczyzny;)

  • Gość: [BernadkaeL] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu obawiam się, że jak będziesz karmiła ekipę remontową to remont się przeciągnie do 3 miesięcy :( Panowie nie darują takiego jedzenia i będą przeciągali w nieskończoność :) Pozdrawiam i życzę szybkiego wejścia do nowej kuchni. Ciasto wygląda smakowicie.

  • Gość: [M.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    OMG! ślinka mi cieknie aż do podłogi, wygląda super smakowicie... szczególnie, że od kilku dni chodzi za mną podobne ciasto - sernik na zimno mojej mamy;)

  • Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl

    uwielbiam takie ciasta :) patrząc na warstwę truskawkową, aż chce się żeby już był czerwiec :)

  • Gość: [shiral] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Truskawka to truskawka, zawsze dobrze smakuje i miło się kojarzy:)
    Piękne zdjęcia, coraz to ładniejsze:)

  • majanaboxing

    Piękne ciasto ! :)

  • Gość: [mucha123] *.adsl.inetia.pl

    Kasiu, przede wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i cierpliwości do remontu- wiem co to znaczy bo sama nie dawno miałam go u siebie:)
    Dziękuję za kolejne cudowne ciacho- dzięki Tobie i Dorotce z MW mam wciąż nowe pyszności w domu i podziw znajomych - pozdrawiam Cię serdecznie z pod krakowskiej miejscowości.

  • gin86

    Myślę, że i mi wersja truskawkowa by bardziej smakowała - stęskniłam się ogromnie za tymi czerwonymi skarbami... Wygląda zachwycająco :)

  • kasiaaaa24

    BernadkaeL - nie ma takich obaw :) Mam najlepszą i najsolidniejszą ekipę :)

    Mucha123 - bardzo mi miło :)

    Dziękuję Wam za życzenia noworoczne i również życzę Wam pomyślności w nowym roku :)

  • Gość: [ewka870] *.srem.net


    ZAPIEKANKA KEBAB GYROS
    Składniki: 2 szkl. ryżu, majonez, ketchup pikantny, ok. 30 dag żółtego sera, 2 filety z kurczaka, 2 cebule, przyprawa Gyros ( ok.1/2 paczki), ogórek konserwowy, 1 mały słoik papryki konserwowej
    Ryż gotujemy(doprawiając solą) a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy majonezem i ketchupem i posypujemy 1/3 startego żółtego sera. Filety z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i razem smażymy na patelni. W czasie smażenia posypujemy przyprawą Gyros. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy 1/3 sera. Układamy pokrojoną paprykę i ogórka. Przykrywamy pozostałym żółtym serem. Smaryjemy majonezem i ketchupem. Wkładamy do piekarnika zozgrzanego do 175 st i zapiekamy bez przykrycia ok. 30 min

    Jest pyszna!! Polecam!

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    i jeszcze jeden błyskawiczny przepis

    KURCZAK W SOSIE ZIOŁOWO ŚMIETANOWYM

    Składniki:
    2 piersi z kurczaka,
    4 słodkie śmietany,
    4 serki ziołowe Hohland
    Mięso pokroić i usmażyć na oleju posypując Vegetą. Wlać smietanę i dodać serki. Gotować na małym ogniu aż śmietana odparuje i sos zgęstnieje. Podawać z ryżem

  • kasiaaaa24

    Ewka - tak jak napisałam we wpisie, mam dostęp tylko do piekarnika, więc nie mam ani jak ugotować ryżu, ani usmażyć mięsa.

  • Gość: [mabami] *.dynamic.chello.pl

    Polecam przepis na karkówkę z piekarnika:
    Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ułożyć na blasze. Posmarować majonezem, posypać pokrojoną w krążki lub kostkę cebulą. Na to wyłożyć potarkowany żółty ser. Można dla koloru lekko posypać czerwoną papryką w proszku. Piec ok 40 min.
    Karkówka wychodzi pyszna, facetom bardzo smakuje.
    Pozdrawiam - wspaniałe przepisy, korzystam często i dziękuję.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Śliczne te warstwy:) ... zjadłabym z przyjemnością:)

  • bryssska

    obłędne :-)

  • Gość: [Emilia] 178.239.10.*

    Ciasto wyszło pyszne, obawiałam się trochę tych warstw, ale zupełnie niepotrzebnie. Przy pomocy męża wszystko pięknie się udało i ciasto bardzo smakuje całej rodzinie. Dziękuję za kolejny świetny przepis i pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakuje.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [kasssia] 185.15.133.*

    "Kremówkę łączymy z mascarpone i ubijamy do chwili, aż masa będzie sztywna (sztywniejsza niż sama bita śmietana)" - kremówkę przed ubiciem łączymy z mascarpone i wtedy dopiero ubijamy ?! To się ubije?!

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, że się ubije. I w rezultacie będzie o wiele sztywniejsze niż sama bita śmietana.
    Wszystko się zgadza!

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu podpowiedz jak przełożyłaś galaretkę na krem? Ja właśnie zaczynam robić biszkopt i jutro będę przekładać, a martwię się czy nie połamie mi się galaretka? Pozdrawiam

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto jest przepyszne!! Bardzo truskawkowe, nie za słodkie. Od dzisiaj jedno z moich ulubionych:) Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakuje :)

  • Gość: [paula] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam,

    Czy ciasto można zrobic w większej formie? Tak jak ciasto pomarańczowo kawowe, które robiłam w formie o 10cm wiekszej, a i tak wyszło wysokie.

  • kasiaaaa24

    Tak, bez problemu.

  • Gość: [Barbara K-a] 88.199.125.*

    Na weekend robiłam (razem z pierogami z botwinką i sernikiem kokosowo-ananasowym - obie potrawy PYCHA!), ale konsumpcję tego ciasta zostawiłam na dziś - zaniosę swojej Mamie na Jej święto :)

    Oczywiście ja - sierotka - połamałam galaretkę w trakcie przekładania jej na ciasto. Zastanawiam się, czy jest sposób na obejście tego przekładania. Podzielić truskawkową masę na pół i żelatynę dodawać osobno? Za dużo roboty, ale... może i wygodniej. Hmm... Nie wiem.

    Niemniej... dziś konsumpcja, mmm!

  • Gość: [bartosowa] *.tvkstella.pl

    Zrobiłam na łikend, w smaku pyszne, ale masa truskawkowa słabo mi się zsiadła i w rezultacie ciasto rozpływało się na talerzyku.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    upieklam, ciasto prezentuje sie bardzo ladnie, myslalam ze z ta galaretka nie bedzie latwo ale naprawde nic trudnego(nie ma sie czego bac), masa w polaczeniu z galaretka jest pyszna, takie lekkie ciasto, ale jesli chodzi o biszkopt jestem na nie,
    nie wyrosl mi ladnie, wyrzucilam i upieklam swoj sprawdzony i wtedy bylo pieknie i smacznie.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci