Menu

Gotuję, bo lubię

Oryginalna pieczeń ze schabu z cebulą, jabłkiem i dżemem morelowym

kasiaaaa24

 

Dzisiaj trochę w pośpiechu i bez długich wstępów (z nadzieją, że zdążę opublikować ten wpis zanim Panowie z ekipy remontowej odłączą prąd), mam dla Was pomysł na szybki, jednogarnkowy obiad z piekarnika. Fajnie wygląda i bardzo fajnie smakuje. A przygotowanie go do pieczenia zajmie Wam raptem kwadrans. 

 

Składniki:

 

* ok. 1,5 kg schabu

* 1 duże jabłko

* 1 duża czerwona cebula

* 1 łyżki dżemu morelowego

* kilka gałązek świeżego tymianku

*  1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

* 2 duże szczypty soli

* 2 łyżki oleju

* drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)

 

Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy.

Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem. 

Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki. 

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę. 

Smacznego :)

 

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Jak zawsze oryginalny pomysł i nienaganne przygotowanie, co widać na zdjęciu!

  • Gość: [Antenka] *.ists.pl

    Kolejny wspaniały pomysł, który podbił moje serce:)
    Seromakowca upiekłam na święta- obłędny, dziękuję za przepis:)
    To mięsko też upiekę, bomba!:) Pozdrawiam Cię serdecznie!

  • bernadeta75

    szkoda ze nie ma zdjęcia po upieczeniu.

  • Gość: [agataz102] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    właśnie robię, po obiedzie opisze wrażenia smakowe:)

  • Gość: [sisi] *.internetdsl.tpnet.pl

    smakowo super, jednak mi wyszlo troche suche mimo ze bylo przykryte.tak mysle moze podczas pieczenia podlac woda nastepnym razem?
    dzieki za przepis :) pozdrowienia

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę że można podlać wodą. U mnie po umyciu mięso puściło troszkę wody, więc mięso nie było suche.

  • Gość: [TeTaim] *.adsl.inetia.pl

    Hej, czytam Twojego bloga już od dłuższego czasu. Wczoraj zrobiłam ciasto pomarańczowo-kawowe. Pycha!
    Ale ja nie o tym. Chciałabym zrobić pieczeń z tego przepisu. Moja rodzina nie lubi jednak "słodkich udziwnień". Odpada więc jabłko i dżem morelowy. Co mogłabyś Kasiu (mam nadzieję, że mogę tak się zwracać) polecić jako kompana do cebuli w schabie? Papryka będzie pasować? Pieczarki? Ząbki czosnku?
    Pozdrawiam,
    Magdalena

  • kasiaaaa24

    Każdy ulubiony dodatek będzie pasował :) Czosnek, pieczarki, papryka (też konserwowa), zioła.

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu podejrzewam, ze Panowie jak już skończą Twoją kuchnię to gdziekolwiek pójdą to będa zawiedzeni ... bo kto im tak ugotuje:) .... cudeńka im gotujesz, oj cudeńka:)

  • Gość: [IWONA] *.internetia.net.pl

    Nie miałam pomysłu niedzielnego obiadu. I tu - jak na zawołanie - zwykle KASIA z nowym przepisem. Więc zrobiłam schabik. Był soczysty z pysznym sosem lekko słodkawym, co w połączeniu z pieczonymi ziemniakami, jabłkami i cebulką (dorzuciłam więcej, gdyż lubię pieczone) dało wykwintne dane. Tylko mój dżem okazał się jakiś taki galeretkowy (niby kupowałam dobry przynajmniej w cenie), szybko spłynął do brytwany, ale przez to dał dobry smak sosu. Ja od razu do brytany wlałam kapeczkę wody i mięsko polałam odrobiną oleju. Potrawa szybka w przygotowaniu. Obiad godny polecenia, wykintyn. Kolejny raz dziękuję KASIU za pomysł !!!!!!! Iwona.

  • Gość: [chloe] *.play-internet.pl

    Witam
    trafiłam tu szukając pomysłu na niedzielny obiad, bardzo dziękuję za przepis, zapowiada sie pysznie :)
    dwa pytania - czy dżemem smarować też między płatami, czy tylko góre?
    i jaka surówka/sałatka? coś łagodnego w smaku mi sie nasuwa, surówka z marchewki i selera, będzie dobra? Czy lepiej cos innego?
    będę wdzięczna za podpowiedzi, pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Można posmarować też w środku.
    A jak chodzi o surówkę, to z marchewki i selera będzie super :)

  • Gość: [Magda] *.tel.tkb.net.pl

    A czy schabik przyprawić i nasmarować dżemem tuż przez wsadzeniem do piekarnika czy np na kilka godzin przed?? Kiedy będzie lepszy smak?

  • kasiaaaa24

    Można wcześniej.

  • Gość: [Ania] *.icpnet.pl

    Bardziej by mnie ten przepis przekonał gdyby było zdjęcie gotowej potrawy

  • kasiaaaa24

    Proszę wziąc pod uwagę, że ja nie gotuję pod bloga, tylko na blogu zamieszczam to, co je się u nas w domu. Czasem po prostu nie mam możliwości zrobienia zdjęcia po upieczeniu, bo np. mam gości przy stole.

    Przypadków, gdzie nie ma zdjęcia po upieczeniu/ugotowaniu jest na blogu na pewno nie więcej niż 5. A wszystkich przepisów 1000. Więc proszę o zrozumienie i wyrozumiałość w pojedynczych przypadkach.

  • Gość: [łania] 93.175.83.*

    Zrobiłam wczoraj.
    Pyszne mieciutkie mięso i niesamowite ziemniaki.
    Kasiu a robilas może wersję z karczkiem?
    Pytam bo u mnie wszyscy wolą karczek ale nie wiem czy to nie będzie za tłuste.

  • Gość: [miśka] 188.117.186.*

    zabilas mnie tym schabem, pracuje w mięsnym sklepie i czesto kupuje do domu jakies mięso, mam tego wielkie zapasy i juz nie moge otworzyc zamrazalnika, to rozwiązanie moze pozwoli mi zrobic miejsce na kolejne zapasy, naprawde interesujący przepis, wyprobuje z pewnoscią a po wpisach widac za warto, jeszcze raz dziekuje

  • Gość: [Dorota L.] *.centertel.pl

    Dzień dobry! Planuję zrobić schab z tego przepisu i mam pytanie - schab zazwyczaj moczę w mleku z cebulą dzień wcześniej, żeby było soczyste i aromatyczne, mogę też tak zrobić w tym wypadku i potem je odsączyć, wytrzeć i robić wg przepisu dalej, czy lepiej odpuścić moczenie w mleku, bo to zepsuje smak? Chciałabym, żeby wyszło idealnie :). Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24

    Oczywiście - moczenie jak najbardziej wskazane :)

  • Gość: [Dorota L.] *.centertel.pl

    Dziękuję za ekspresową odpowiedź! Nasunęło mi się jeszcze jedne pytanie - czy można przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku, czy lepiej na "świeżo"? Czy taki schab po wyjęciu z piekarnika musi "poodpoczywać" po wyjęciu z piekarnia? To samo mam pytanie odnośnie mielonych z kurczaka nadziewanych na patyk i owiniętych boczkiem. W dniu rodzinnej imprezy czas jest na wagę złota ;].

  • Gość: [Elżbieta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dzień dobry :) zajrzałam przypadkowo i od razu trafiłam na fajny przepis. Mam za sobą sporo lat gotowania więc podpowiem: schab lepiej podlewać białym winem niż wodą, będzie mniej suchy :)

  • kasiaaaa24

    Niestety w przypadku obu wymienionych dań najlepiej przygotować je "na bieżąco". Mam na myśli oczywiście pieczenie (odgrzewanie sprawi, że mięso wyschnie). Dzień wcześniej można przygotować sobie mięso, ale z samym pieczeniem bym się wstrzymała :)

  • Gość: [kamil] 46.22.161.*

    Mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu ten przepis. Od ponad pół roku wróciłem do niego już kilka razy. Ponieważ dzieciaki jeszcze dużo nie zjedzą dlatego wystarcza nam schab 0.5-0.6kg + dużo więcej ziemniaków niż na zdjęciu - to danie obiadowe, ziemniaki muszą być, a taka ilość dla 1.5kg jak w przepisie to chyba dla osoby po 3-4 małe kawałeczki wyjdzie. Powiem jedynie, że ani razu ani mięso nie było wyschnięte. Co więcej zarówno mięso jak i ziemniaki dokładnie suszę po umyciu i nie podlewam w trakcie. Być może kwestią jest ilość ziemniaków, a być może to że na mięso nie żałuję dżemiku przez co nie tylko mięso nabiera super smaku, ale i ziemniaki przechodzą przyjemną słodyczą - bardzo fajna odmiana dla zwykłych ubijanych ziemniaków.
    Dzięki wielkie za przepis.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci