Menu

Gotuję, bo lubię

Seromakowiec z wiśniami

kasiaaaa24

 

Jeśli listy Waszych świątecznych wypieków nie są jeszcze zamknięte, być może dacie się namówić na seromakowiec z wiśniami. To szybka alternatywa dla tradycyjnego makowca drożdżowego oraz klasycznego sernika, wzbogacona wiśniami oraz czekoladową polewą. Całość znajduje się na delikatnym kruchym cieście, które nie wymaga wcześniejszego podpiekania, więc samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 15 minut.   

Ja do masy serowej użyłam serka mascarpone, ale możecie też użyć tradycyjnego twarogu sernikowego.     

     

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm 

Ciasto kruche:

 

* 140 g mąki

* 80 g miękkiego masła

* 65 g cukru pudru

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  

* 1 łyżeczka śmietany 18%

* 1 małe jajko  

 

Masa makowa:

 

* 650 g gotowej masy makowej

* 3 jajka

* 3 łyżki mąki pszennej

 

Masa serowa:

 

* 650 g mascarpone 

* 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 3 jajka

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej    

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady 

* 5-6 łyżek śmietanki kremówki

 

Dodatkowo:

 

* 300-350 g mrożonych wiśni

 

Wiśnie rozmrażamy na ręczniku papierowym, by wchłonął sok. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki kilka godzin wcześniej. 

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, którym wykładamy podsypany mąką spód tortownicy.(Ciasto powinno by miękkie i plastyczne, ale jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk, należy dodać odrobinę mąki. Konsystencja ciasta zależy od wielkości jajka.) 

Masę makową łączymy z mąką i jajkami i mieszamy do chwili połączenia się składników. (Ja użyłam do tego trzepaczki.)

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy do chwili połączenia się, ale nie dłużej niż minutę.

Na przygotowany wcześniej spód z ciasta wykładamy masę makową, na maku układamy wiśnie i delikatnie przykrywamy je masą serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej, a następnie na całą noc wstawiamy do lodówki. 

Następnego dnia połamaną czekoladę i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili utworzenia się gładkiej polewy którą następnie zdobimy wierzch ciasta.        

Smacznego :)

Komentarze (41)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Prezentuje się elegancko jak tort!

  • paula.20.06

    Wow ! Cudowne ciasto , także mam w planach sero-makowca ale w formie tarty :) Zdjęcia jak zawsze zachwycające , a patera .... cudo !

  • Gość: [Kuchnia u Krysi] *.adsl.inetia.pl

    To ciasto, jak tort. Wygląda obłędnie pysznie. Mimo, że już mam zaplanowane wypieki, chętnie dołączę ten twój na mój stół świąteczny. Na tej paterze prezentuje się wyjątkowo... Pozdrawiam serdecznie, Krys

  • Gość: [lidien] *.opera-mini.net

    piękny wypiek i na pewno przepyszny! zapisuję do wypróbpwania. piękna patera-gdzie taką znaleźć?

  • kasiaaaa24

    Lidien - Mikołaj kupił w TK Maxx :)

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Świetny! :) Idealny na Święta :)

  • gosik2.0

    Mnie też zachwyciła ta patera, a seromakowiec bardzo lubię.

  • Gość *.nplay.net.pl

    KaSIU, zrobiłam domową masę makową z dużą ilością bakalii, czy mogę ją dać? A wiśnie mam zarówno w formie słodkiego syropu z całymi owocami, jak i mrożone ale te są z pestkami-wybrać mrozone? Czy jesli dam z syropu nie muszę oddzielnie piec po kolei jednak poszczegolnych warstw? i ost pyt. czy blaszka 20x30cm będzie odpowiadała tortownicy z Twojego przepisu?

  • Gość: [kasiaaaa24] *.static.chello.pl

    Oczywiście, taka masa się nadaje. Tylko ona pewnie jest bardziej sucha niż kupna, więc może zmniejsz ilość mąki do 2 łyżek. W przypadku, gdy wiśnie są z pestkami, wybrałabym te bez, tylko należy je odsączyć na ręczniku papierowym. Nie trzeba piec warstw osobno w żadnym przypadku :)

    A blaszka 20x30 może być odrobinę za duża. Proponuję zwiększyć ilość składników o 20 %.

  • Gość *.nplay.net.pl

    a 20x20 byłaby ok? Super dzięki, masę makową mam bardzo bogatą w bakalie, i fakt mleka dałam bardzo mało, więc jest dość zbita....mogę dodać mleka po rozmrożeniu jej przed wypiekiem?

  • kasiaaaa24

    20x20 jest za mała. To już lepsza 20x30 :)

  • ula-8-5

    Już drukuję przepis :) kapitalne połączenie moich ukochanych ciast i jeszcze wiśnie o mniom mniom mniom :D Na święta będzie jak znalazł :D

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, jezeli zastąpię serek mascarpone twarogiem sernikowym to pozostałe składniki pozostają bez zmian (jajka,mąka,śmietana)?

  • kasiaaaa24

    Wszystko pozostaje bez zmian :)

  • Gość: [zGaraPara] *.dynamic.chello.pl

    Wygląda przepysznie! Nie jestem wielkim entuzjastą połączenia sera i maku, wolę sam ser, ale to wygląda wprost obłędnie :-)

  • Gość *.centertel.pl

    Witam czy aby upiec seromakowiec na dużej blasze trzeba składniki x2 czy tylko połowa porcji wiecej?

  • kasiaaaa24

    A jaki wymiar ma blacha?

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy zamiast wiśni można użyć śłiwek w syropie? Będą pasowały?

  • kasiaaaa24

    Tak, myślę że będą pasowały.

  • Gość *.play-internet.pl

    Właśnie wyciągnęłam tę pyszność z pieca, pachnie pięknie, jutro będę wiedziała jak smakuje:-) Uwielbiam sery i makowce więc połączenie tych dwóch mas jest po prostu stworzone dla mnie:-) Kasiu, czy można podczas pieczenia tego ciasta, wstawić do piekarnika naczynie z wodą podobnie jak przy wypieku sernika? Z góry dziękuję za podpowiedź:-)

  • kasiaaaa24

    Nie, ponieważ para rozmoczy ciasto kruche i rozrzedzi masę makową.

    Czekam na opinię o cieście :)

  • Gość *.play-internet.pl

    jeśli więc byłby to tylko sernik ale na spodzie kruchym a nie "herbatnikowym" także nie należy dawać wody? Nie wytrzymałam i spróbowałam troszkę, jest pyszny pomimo że nie ma polałam go jeszcze czekoladą. Polecam i dziękuję za kolejny fajny pomysł!:-)

  • kasiaaaa24

    To zależy od szczelności tortownicy. Jeśli jest szczelna, to przy ciasteczkowym spodzie można piec. Przy kruchym cieście jednak bym chyba nie ryzykowała.

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    Robilam to ciasto na tegoroczne swieta, wyszlo przepyszne :).

  • Gość *.play-internet.pl

    mój mąż nie przepada za sernikami i makowcami a ze wszystkich ciast świątecznych po to sięgał najczęściej:-)

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie piekłam jeszcze nigdy seromakowca .... choć mam na niego ochotę od kilku lat, jak tylko zbliża się sezon świąteczny:) .... może w przyszłym roku:)

  • Gość: [Goga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy zamiast mascarpone mogę dać inny ser? Lub poł na pól mascarpone z innym? Jeśli tak to jaki będzie się nadawał? Goga

  • kasiaaaa24

    Możesz spokojnie użyć twarogu sernikowego z wiaderka, tylko najlepiej wybrać gęsty twaróg, np. z Piątnicy (w czerwonym wiaderku).

  • Gość: [Goga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dzięki, zrobię na weekend :-) Goga

  • Gość: [weroniks] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy zamias marscapone moge dac ser z wiaderka np. piątnica?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście. Zwłaszcza polecam Piątnicę.

  • Gość: [julka] *.internetdsl.tpnet.pl

    łatwo się robi, i obłędnie pyszny

  • Gość: [Mania] 193.22.252.*

    Czy można mascarpone zamienić na twaróg z wiaderka?

  • kasiaaaa24

    Tak

  • kacagata

    Właśnie skończyłam pieczenie. Trochę się boję czy będzie ok bo środek nie chciał się dopiec :( Jak tylko przestygnie wkładam do lodówki i czekam do jutra .

  • Gość: [Iza] *.internetia.net.pl

    Kasiu, mogłabyś polecić sprawdzoną masę makową? Dotychczas przygotowywałam ją sama, ale teraz z braku czasu chciałabym spróbować "gotowca" i jednocześnie się nie zawieść :)

  • kasiaaaa24

    Izo polecam Bakalland. Nie jest ani jakoś powalająco tłusta, ani bardzo mocno aromatyzowana.

  • Gość: [Dorota L.] *.centertel.pl

    Witam :)

    A czy forma 24 cm na 24 cm nadałaby się do tego przepisu? I jeżeli tak czy lista składników się zmieni i o z czasem pieczenia? Muszę podzielić sernik na dwa domy, dlatego wolę prostokątne i kwadratowe blachy :). Czy lepiej pozostać przy tortownicy? Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Kareninka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Czy najpierw pieczesz spod,czy wszystko razem?

  • kasiaaaa24

    Można wcześniej podpiec spód.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci