Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto pomarańczowo kawowe

kasiaaaa24

 

Święta, Święta i po Świętach.           

Mam nadzieję, że minęły Wam w spokojnej, rodzinnej atmosferze, a Mikołaj był dla Was w tym roku wyjątkowo hojny :)

Dzisiaj, chciałabym Wam zaproponować lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które przez wszystkich degustatorów zostało jednogłośnie wybrane najlepszym tegorocznym świątecznym wypiekiem. 

Nie jest ono zbyt słodkie, a połączenie masy pomarańczowo marchewkowej z masą kawową i galaretką, dają bardzo ciekawe doznania smakowe. 

Po świątecznych makowcach i piernikach, będzie świetną, lekką i świeżą propozycją na Nowy Rok :)           

 

Składniki na blaszkę 25x30 cm

 

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia      

 

Masa pomarańczowa:

 

* 1 butelka soku pomarańczowo marchewkowego Kubuś (900ml)

* 100 ml soku pomarańczowego

* 3 budynie waniliowe bez cukru

* 7 łyżek cukru

* 200 g miękkiego masła

 

Galaretkowa wkładka:

 

* 3 galaretki pomarańczowe

* 900 ml wody

 

Masa kawowa:

 

* 500 ml kremówki 

* 250 g serka mascarpone

* 5 pełnych łyżek cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml mocnej kawy

 

Biszkopt

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części. 

Masa pomarańczowa

Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Resztę soku oraz sok pomarańczowy zagotowujemy i dodajemy rozmieszane budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. 

Galaretkowa wkładka

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ją do takiej samej formy w jakiej był pieczony biszkopt o wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. (galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej)

Masa kawowa

Żelatynę zalewamy gorącą kawą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kawa dodawana do masy powinna być zimna, aby nie zważyć masy. 

Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misie miksera i miksujemy (początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach) do chwili, aż uzyskamy sztywną masę do której dodajemy cukier puder oraz kawę z żelatyną. Miksujemy kilka sekund, do chwili połączenia się składników.

Układanie ciasta

Ciasto układamy w następującej kolejności: połowa biszkoptu, masa pomarańczowa, galaretka, masa kawowa, druga część biszkoptu. 

Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby masy zastygły.

Smacznego :) 

 

 

Zapraszam Was również na stronę http://www.jedz-pij-zuj.pl/guma_orbit_ze_zdjeciem.aspx , gdzie możecie zaprojektować swoje własne opakowanie gum Orbit. Może się na nim znaleźć dowolne zdjęcie, grafika lub napis. Możecie na przykład umieścić na nim zdjęcie z Sylwestra i obdarować takim drobnym upominkiem osoby, z którymi bawiliście się w tę noc. 

 

Komentarze (63)

Dodaj komentarz
  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    Ciasto rewelacja :)

  • karmel-itka

    wow, wspaniałości! wygląda tak optymistycznie... genialne!

  • Gość: [Torty dla dzieci warszawa] *.play-internet.pl

    piękne kolory tego ciacha

  • alinkawyka

    Kasiu, ja się skuszę bo:
    1. Ciasto to wygląda obłędnie!
    2. Wszystkie Twoje ciasta są pyszne i rozpływają się w ustach!
    Pozdrawiam serdecznie:)

  • Gość: [mirabelka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Jakim cudem zrobiłaś takie idealnie równiutkie warstwy?
    Nigdy mi tak nie wychodzi. Czy jest na to jakiś tajemny sposób, którego nie znam?

  • kasiaaaa24

    Mam okrutną obsesję symetrii i tak długo wygładzam, rozsmarowuję i układam, aż jest równo :) Robiąc ciastka czy nakładając ciasto do papilotek na muffinki ważę je, aby wszystkie miały taką samą wielkość czy kształt. Nawet krojąc warzywa czy mięso do gulaszu, wszystko musi byc w taką samą kostkę ;)

  • Gość: [mucha123] *.adsl.inetia.pl

    Witam Kasiu po świętach, chciałabym zrobić to ciacho na Nowy Rok ale napisz proszę ilu gramowy budyń użyłaś bo jak dam zbyt mało to masa będzie rzadka a jak zbyt dużo to będzie twarda
    z góry dziękuję

  • Gość: [megii013] *.231.248.206.tzg.pl

    Wygląda strasznie apetycznie))

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    Witaj Kasiu! Korzystam z Twojego bloga już parę lat, jestem nim naprawdę zachwycona. Wielokrotnie już i piekłam i gotowałam polegając na Twoich przepisach i nigdy się nie zawiodłam. Mam dzisiaj pytanie co do powyższego ciasta. W jaki sposób robisz tę galaretkę w osobnym naczyniu, a potem przenosisz z tego naczynia na ciasto. Bardzo mnie to interesuje, bo prawdę mówiąc nie mogę sobie tego wyobrazić. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo za parę dni chciałabym zrobić to ciasto. Pozdrawiam i życzę Dosiego Roku. Agnieszka

  • mikimama

    Baaaaardzo pięknie się prezentuje!

  • kasiaaaa24

    Mucha 123 - użyłam budyniu Winiary bez cukru, 35 g w opakowaniu.

    Aga - Normalnie wylewam galaretkę do blachy (prostokątnej, bez odpinanej obręczy) i odstawiam do zastygnięcia. Kiedy zastygnie będzie sztywniejsza niż normalnie, ponieważ zamiast 1,5 litra wody (czyli tyle, ile zaleca producent na 3 galaretki), dodaję tylko 900 ml. Potem obkrawam boki i delikatnie podważam galaretkę odwracając blachę. Bez problemu od niej odejdzie. I tak podkładam pod nią dłonie i delikatnie przekładam na masę. Nie jest to takie trudne jak się wydaje :)

  • gin86

    Łał, bardzo ciekawe ciasto. Kawy z pomarańczą jeszcze nie łączyłam...

  • Gość: [magda-mazek] *.ip.mgk.pl

    czy blaszkę pod galaretkę mam wyłożyć papierem do pieczenia,sreberkiem czy niczym nie wykładać

  • kasiaaaa24

    Ja niczym nie wykładałam, ale troszkę łatwiej będzie ją wyjąc jeśli forma będzie wyłożona np. folią aluminiową.

  • Gość: [tammyk] *.237-95-r.retail.telecomitalia.it

    Takie ladne, ze az szkoda by mi bylo je zjesc :))

  • majanaboxing

    Doskonale ciacho Kasiu .Pozdrawiam:)

  • Gość: [ggozdawa] 151.248.57.*

    Hello :) piękne ciasto mniam mniam... i faktycznie wszystkie ciasta Pani Kasi są krojone z taką dokładnością że wygląda to jak cięcie laserem! Pozdrawiam i samych cudów kuchennych życzę!

  • Gość: [MałgosiaR] *.xdsl.centertel.pl

    Kasiu znowu kusisz ...
    czy nie mogę wylać galaretki od razu na krem z kubusia oczywiscie po schłodzeniu ,czy taka galaretka osobno zastygnięta połączy się z resztą warstw no i czy ja ją przełożę bez uszkodzenia....
    Małgosia

  • kasiaaaa24

    Jasne, że można :) Dla mnie szybciej i wygodniej jest tak jak opisałam, ale nie ma problemu. Tylko musisz schłodzić masę z Kubusia i wcześniej dokładnie rozprowadzić ją do boków, żeby galaretka nie "ciekła" pod biszkopt. I zanim nałożysz masę kawową, musisz poczekać aż galaretka zastygnie.

    W takim przypadku też najlepiej wylać na masę galaretkę już tężejącą.

  • Gość: [MałgosiaR] *.xdsl.centertel.pl

    Tak zrobię galaretkę tylko trzeba przypilnować ,wyłapać moment prawie zastygania jakoś to dla mnie wygodniej.Dziękuje Kasiu

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekłam ciasto-naprawdę niebo w gębie!!!!

  • Gość: [Kasia] *-rev.hti.pl

    wygląda i na pewno smakuje obłędnie, więc na pewno je zrobię przy najbliższej okazji. Na Nowy Rok miałam już w planie co innego i kupione składniki, a szkoda, bo ślinka cieknie na widok tego ciacha

  • martex.82

    Gdy tylko zobaczyłam to ciasto od razu mnie zauroczyło, ma takie optymistyczne, żywe kolory i masę kubusiową, którą bardzo lubię i wiedziałam, że to będzie moje pierwsze ciasto, jakie upiekę w tym roku. Oczywiście jak zwykle nie zawiodłam się na Twoim przepisie Kasiu, ciasto jest pyszne. Podoba mi się też myk z wylewaniem galaretki do blaszki, zamiast od razu na ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam noworocznie :)

  • kasiaaaa24

    Martex.82 - bardzo mi miło :) Wszystkiego dobrego w nowym roku!

  • Gość: [Maćka] *.protonet.pl

    Świetnie ciasto, właśnie jestem w trakcie pieczenia ;D Te 180 stopni to z termoobiegiem czy bez?

  • kasiaaaa24

    Bez termoobiegu. Wszystkie ciata piekę na opcji góra + dół.

  • Gość: [Kasia] *-rev.hti.pl

    ciasto mi się tak spodobało, że postanowiłam je zrobić na ostatni weekend. W smaku naprawdę pyszne, bardzo wszystkim smakowało ale ilość składników jest dość znaczna i mimo że zrobiłam je na blaszce większej niż podałaś, to i tak ledwo co mi to weszło na wysokość. Musiałam inaczej ułożyć warstwy, nie przekrajałam ciasta, potem wyłożyłam krem z kubusia (bardzo pyszny), potem krem kawowy i na wierzch galaretkę.
    Kolejny raz się nie zawiodłam na twoim przepisie

  • Gość: [TeTaim] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam. Pyszne! Zamiast kawy dodałam do kremówki posiekaną na duże kawałki gorzką czekoladę z pomarańczami (do kupienia w biedronce). Pasowało jak ulał :)
    Mam tylko jedno "ale": robiłam nawet na większej formie niż podałaś. Ciasto mam wysokie na 10 centymetrów. Aż sama w to nie wierzę... 10! Biszkopt urósł jak szalony. Wiem, że mogłam go przekroić na 3 części zamiast na dwie, ale nie miałabym co zrobić z tą trzecią. Tak więc mam placek na urodziny wyższy niż tort, haha!

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu podziwiam Cię za te idealnie rowne kostki, warstwy i te piękne zdjęcia:) .... cudowny ten przekładaniec Kochana:)

  • Gość: [okruszka] *.play-internet.pl

    Witam.
    Mam pytanie, czy po upieczeniu biszkoptu należy go wyjąć i wyłożyć blaszkę folią bądź papierem do pieczenia? Czy zostawić ciasto na samej czystej blaszce i nakładać warstwy?

    Pozdrawiam. :)

  • kasiaaaa24

    Osobiście nie podkładam folii pod ciasto.

    Pozdrawiam

  • Gość: [malach15] 5.174.150.*

    hej. właśnie popełniłam to ciasto, chłodzi się w lodówce....ale z przeniesieniem galaretki miałam kłopoty, rozpadła się, popękała i "rozciągła", więc poskładałam...może jak się pokroi to nie będzie tak widać...

  • bryssska

    cudnie kolorowe

  • Gość: [ola] *.pete-bam-1.adsl.virginm.net

    Jakiego rozmiaru formy trzeba uzyc?

  • kasiaaaa24

    Wymiar blaszki podany jest nad składnikami.

  • Gość: [Elkafelka] 212.160.213.*

    Ciasto r e w e l a c y j n e ! jak w wyglądzie tak i w smaku. Ślicznie dziękuję za udostępnienie tego przepisu, pozdrawiam :)

  • Gość: [aska] *.tktelekom.pl

    czy ciasto jest bardzo wysokie? nadaje się na pokrojenie na klosz czy jest to bardziej ciasto na talerzyk? czy do masy budyniowej można użyć połowy podanego masla?

  • kasiaaaa24

    Tak, ciasto jest wysokie. Nie zalecam też zmniejszania ilości masła, ponieważ masa wypłynie.

  • Gość: [paula] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto zrobiłam w formie 10 cm większej i było wysokie na 6 cm :) w smaku pyszne, nie za słodkie. Dałam tylko za mało kawy. Wsypałam 2,5 łyżeczki na 70ml wody. Polecam!! Pięknie się prezentuje.

  • Gość: [Magda] 193.59.132.*

    A kawa do tego ciasta pażona czy rozpuszczalna?

  • kasiaaaa24

    Najlepiej rozpuszczalna.

  • Gość: [Ala] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanie: czy galaretka nie oddziela się od masy pomarańczowej i kawowej?

  • kasiaaaa24

    Nie, nie oddzielała mi się.

  • Gość: [Martynaa] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam, ciasto wygląda przepięknie, niestety u mnie w domu nikt nie lubi kawy (ciast kawowych) czy można zrobić tą masę bez kawy ? lub czy można kawę czymś zastąpić ?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, kawę można pominąć lub zastąpić sokiem pomarańczowym.

  • Gość: [ewela] *.dynamic.chello.pl

    Robilam juz w wersji truskawkowej, ale dzisiaj postawilam na pomaranczowe, bardziej pasuje do Swiat:-) czeka w lodowce na jutrzejszy wieczor:-) pysznie sie prezentuje:-)

  • Gość: [Aga] 194.165.48.*

    Ciasto rewelacyjne:) Warstwy wyszły idealne:)

  • Gość *.plastcom.pl

    Witam zy sok pomaranczowy swiezo wyciskany ma byc?

  • kasiaaaa24

    Ja użyłam z kartonu, ale można wycisnąć go ze świeżych owoców.

  • domaskowa

    Ciasto już się chłodzi, biszkopt wyszedł mi bardzo jasny, nie taki jak na zdjęciu, ale mam nadzieję, że całość będzie i ładna i smaczna ;)

  • domaskowa

    Ciasto wyszło i piękne i przepyszne :)

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pani Kasiu,
    wiem, że nie jest to przepis na tort, ale przepis przypadł mężowi do gustu i zażyczył go sobie na urodziny właśnie zamiast tortu. Chciałabym zrobić go w tortownicy o średnicy 25 cm. Powinnam jakoś zmodyfikować proporcje, żeby przynajmniej biszkoptowy spód i kolejne trzy warstwy zmieściły mi się w tortownicy? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • kasiaaaa24

    Myślę, że proporcje należałoby zmniejszyć o jakieś 30%.

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziękuję :)

  • Gość: [ewa] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pani Kasiu, czy to ciasto przygotowane w czwartek może postać do niedzieli bez uszczerbku dla zdrowia pałaszujących ;) ? dziękuję za informację

  • kasiaaaa24

    Przyznam szczerze, że radziłabym je przygotować w piątek wieczorem :) I dobrze by było przykryć je folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.

  • Gość: [ewa] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Dziękuję za informacje! Jeszcze jedno pytanko, jako że blaszki którymi dysponuję poszerzają się ku górze, czy ma Pani jakiś magiczny sposób aby ciasto wyszło proste na całej swojej wysokości? Pozdrawiam!

  • kasiaaaa24

    Oj przykro mi, nie znam takiego sposobu :)

  • Gość: [Dagmara] *.protonet.pl

    Wyszło tak jak na zdjęciu, ale jakoś nie zachwyca :( Masa pomarańczowa nie zastygła mi odpowiednio, miałam problemy z połączeniem jej z masłem :( Pewnie ciasto jest dla bardziej zaprawionych w kuchni, nie dla średnio-zaawansowanych :=]

  • Gość: [Bozena] *.play-internet.pl

    Ciasto jest re-we-la-cyj-ne! Mąż stwierdził, że najlepsze z tych, które dotychczas upiekłam. Dla mnie osobiście numerem jeden jest pani torcik z masą nutellową i truskawkami - mmmiam... Wypróbowałam już sporo pani przepisów, szczególnie tych słodkich :) Pyszne. Dziękuję za zachwyty na twarzach moich rodzinnych zjadaczy:) Mam pytanie odnośnie ostatniej masy kawowej. Chciałabym powtórzyć ciasto na mniejszej formie, z biszkoptem sobie poradzę. Składniki na dwie pierwsze warstwy mam. Jednak śmietanę kremówkę mam tylko jedną małą (w ml to ok 166). Czy ta ilość w połączeniu z 250 g serka mascarpone i resztą jak w przepisie będzie miała zjadliwą konsystencję? Dziękuję za szybką odpowiedź :) Ciasto chcę robić w czwartek. Aaaa... sałatka jarzynowa rzeczywiście najlepsza na świecie. Polecam przepisy pani Kasi. Fanka Bożena

  • kasiaaaa24

    Pani Bożeno,

    Obawiam się, że 160 ml śmietanki na 250 g mascarpone to może być troszkę za mało. Masa może być za ciężka. Proponuję zmniejszyć też ilość mascarpone o połowę, lub zwiększyć ilość śmietanki.

    Bardzo mi miło, że moje przepisy przypadły Pani oraz Pani mężowi do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [KG] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, piekłam to ciasto już 3 razy i planuję je zrobić do pracy w tym tygodniu, bo jest duże i podzielne.
    Ale jedna rzecz mnie męczy i nie daje spokoju. Ten biszkopt za każdym razem się kurczy i nie przylega do blaszki, więc jak potem nakładam masę kubusiową, to mi się ona rozlewa. Masz jakiś pomysł, co zrobić, żeby tego uniknąć?

  • Gość: [agusia] *.dynamic.mm.pl

    Pyszne ciasto, smakowało i dzieciom i dorosłym. U nas śmietana bez kawy, ale myślę że nie umniejszyło to smaku. Polecam niezdecydowanym

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci