Menu

Gotuję, bo lubię

Szarlotka z bezą na biszkopcie

kasiaaaa24

 

Piękną mamy jesień. Ciepłą, pachnącą liśćmi i wyjątkowo kolorową. Pomyśleć tylko, że w ubiegłym roku o tej samej porze mieliśmy już za sobą pierwsze opady śniegu.    

Słońce o wyjątkowo ciepłej barwie wkrada się przez okna i od samego rana mam ochotę piec korzenne ciasteczka, czekoladowe muffinki i ciasta z ogromną ilością jabłek. I taka właśnie będzie moja dzisiejsza propozycja.

Lekka i delikatna szarlotka na biszkopcie, z grubą bezą i słodkimi kropelkami rosy. Smak jesiennej niedzieli z dzieciństwa. Prostota i klasyka.          

 

Pięknego weekendu Wam życzę.                                   

    

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki mąki pszennej

* 2/3 szklanki cukru

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżka wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

 

* 2,5 - 3 kg jabłek

* 10 - 12 łyżek cukru trzcinowego

* 1,5 łyżeczki cynamonu

 

Beza:

 

* 5 dużych białek

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Prażymy je do chwili, aż sok odparuje i znacznie zmniejszą swoją objętość (trwa to około 1,5 godziny, w zależności jak soczyste są jabłka). Mniej więcej po godzinie dodajemy cukier i cynamon. 

Spód i boki blachy o wymiarach 33x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy. Obie mąki oraz proszek przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Ciasto pieczemy ok 20 - 25 minut (do suchego patyczka). 

Białka ubijamy na sztywno a następnie stopniowo dodajemy cukier wymieszany z mąką. Miksujemy około 5 minut, do czasu aż cukier się rozpuści a masa jeszcze bardziej zgęstnieje i będzie mocno błyszcząca.         

Na biszkopt przekładamy uprażone jabłka, a na nie wykładamy pianę z białek.  

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 minut. 

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w tym czasie na bezie powinny pojawić się kropelki słodkiej rosy). 

Smacznego :)   

 

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda przepięknie. Idealna na niedzielny stół. :)

  • jola8000

    Piękna i jaka równiutka

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.nplay.net.pl

    Piękne zdjęcie - kuszące!

  • kabamaiga

    Prawie jak sernik z rosą.

  • Gość: [Magda C.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Hehe... jak komentarz powyżej - szarlotka podobna jest dla mnie do sernika z rosą, ale... wygląda chyba jeszcze bardziej idealnie i smacznie niż sernik :)

  • Gość *.91-235-18.citysat.com.pl

    Ale bym zjadła, tak pysznie wygląda.

  • Gość: [beti27] *.rzeszow.mm.pl

    Witam,
    Mam na imię Beata i prowadzę bloga kruchebabeczki.blogspot.com. Wczoraj dowiedziałam się, że Pani która prowadzi bloga liliana12.bloog.pl/, kopiuje również moje zdjęcia i przepisy, pisałam już o usunięcie ich, ale jak na razie tego nie zrobiła, napisałam również do wp.pl, bo okazało się, że mój przepis znalazł się wczoraj na stronie głównej portalu i przekierowanie do bloga tej Pani. Przeglądałam go i znalazłam również Twoje przepisy i zdjęcia, które dalej są i nie zostały usunięte. Pytanie - czy zamierasz coś z tym jeszcze robić ??

    Pozdrawiam,
    Beata

  • kasiaaaa24

    Też napisałam do bloog.pl, jeszcze w sobotę. Do tej pory nie dostałam odpowiedzi, a mój przepis też był na stronie głównej i przekierowywał do Niej.
    Na razie czekam na odpowiedz, prosiłam o usunięcie całego bloga, ponieważ prawie wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą z innych blogów kulinarnych.

  • Gość: [justyna] *.cable-modem.tkk.net.pl

    Mialam okazje zrobic to ciasto i musze przyznac ze wyszlo wysmienite. Puszyste i bardzo delikatne. Wyszlo identycznie jak na zdjeciu, a biszkopt na spodzie - swietny przepis bo wyszedl naprawde rewelacyjnie. Polecam, pieczcie i probojcie, wg mnie to jeden z moich ulubionych blogow kulinarnych. Ps. Dzieki za pomoc wlascicielce bloga.

  • Gość: [ewka870] *.srem.net

    Bardzo dobre ciasto. Biszkopt rewelacja: miękki i delikatny. Jedyny minus to taki że wyraźnie wyczuwam jaja w biszkopcie ale przepis i tak do powtórzenia

  • Gość: [sasetka] *.tvkslupsk.pl

    Pyszne polecam

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci