KLIKNIJ

Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki ze schabu w sosie pieczarkowym

 

Roladki ze schabu z boczkiem, ogórkiem i papryką konserwową w sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na niedzielny obiad. Mnie osobiście do roladek najbardziej pasuje kasza gryczana, niestety Grzegorz w przeciwieństwie do mnie nie jest miłośnikiem kaszy, więc tym razem pojawiły się na naszym stole w towarzystwie ziemniaków. Ważne jest, by roladki były odpowiedni długo gotowane, aby mięso było miękkie i kruche. 

Do roladek idealnie pasują buraczki wg. TEGO przepisu i w takiej wersji gorąco Wam je polecam.                



Składniki na 4 porcje

Roladki:

 

* 4 kotlety wieprzowe (po około 150-170 g każdy)

* 8 plasterków boczku parzonego

* 1 duży ogórek konserwowy

* 4 paski papryki konserwowej

* musztarda sarepska

* sól i pieprz

* olej do obsmażenia  

 

Dodatkowo:

 

* 500 g pieczarek

* 1 cebula

* 150 ml słodkiej śmietanki 18%

* 1 płaska łyżeczka mąki         

 

Mięso rozbijamy na cienkie płaty o dużej powierzchni (u mnie rozbity płat miał około 18 cm średnicy). Mięso posypujemy solą, pieprzem i smarujemy ok. 1/3 łyżeczki musztardy. Na mięsie układamy po 2 plastry boczku, ćwiartkę ogórka i paseczek papryki a następnie zwijamy roladkę, którą z obu stron związujemy nitką lub sznureczkiem.       

Na dużej patelni rozgrzewamy około 60-70 ml oleju i obsmażamy roladki ze wszystkich stron po około 3-4 minuty.  Następnie umieszczamy je w dużym garnku (tak, aby nie leżały na sobie) i zalewamy wodą do takiego poziomu, by nie wystawały ponad nią (wody powinno byc ok. 3-4 cm ponad poziom mięsa). Do roladek dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy około 75 minut. 

Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy roladki. Do powstałego sosu dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy do wrzenia aby sos zgęstniał. Jeśli jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać posikanej natki pietruszki. 

Roladki umieszczamy w sosie i podgrzewamy jeszcze kilka minut, aby sos obtoczył mięso. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 04 listopada 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/11/04 10:48:58
Idealny obiad dla mnie! Wygląda przepysznie!
-
2013/11/04 10:50:17
Wyglądają rewwelacynie!
-
2013/11/05 10:39:32
Pięknie je zrobiłaś :)
-
2013/11/05 11:49:34
Mniam, na pewno wypróbuję. Zamiast nitki lub sznureczka można wbić dwie wykałaczki :)
-
2013/11/09 22:22:25
Wspaniałe:) .... roladki to my lubimy:)
-
Gość: ankost, 89-71-193-225.dynamic.chello.pl
2013/11/10 23:07:53
Wyglądają rewelacyjnie! A jak smakuje pycha niedzielny obiad wypadł smakowicie.
-
2013/11/10 23:13:05
Miło mi, że smakowały :)
Pozdrawiam
-
2013/11/20 09:22:08
Uwielbiam takie roladki,pycha
-
2013/11/20 12:00:16
Pięknie wyglądają, na pewno też doskonale smakują :)