Menu

Gotuję, bo lubię

Roladki ze schabu w sosie pieczarkowym

kasiaaaa24

 

Roladki ze schabu z boczkiem, ogórkiem i papryką konserwową w sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na niedzielny obiad. Mnie osobiście do roladek najbardziej pasuje kasza gryczana, niestety Grzegorz w przeciwieństwie do mnie nie jest miłośnikiem kaszy, więc tym razem pojawiły się na naszym stole w towarzystwie ziemniaków. Ważne jest, by roladki były odpowiedni długo gotowane, aby mięso było miękkie i kruche. 

Do roladek idealnie pasują buraczki wg. TEGO przepisu i w takiej wersji gorąco Wam je polecam.                



Składniki na 4 porcje

Roladki:

 

* 4 kotlety wieprzowe (po około 150-170 g każdy)

* 8 plasterków boczku parzonego

* 1 duży ogórek konserwowy

* 4 paski papryki konserwowej

* musztarda sarepska

* sól i pieprz

* olej do obsmażenia  

 

Dodatkowo:

 

* 500 g pieczarek

* 1 cebula

* 150 ml słodkiej śmietanki 18%

* 1 płaska łyżeczka mąki         

 

Mięso rozbijamy na cienkie płaty o dużej powierzchni (u mnie rozbity płat miał około 18 cm średnicy). Mięso posypujemy solą, pieprzem i smarujemy ok. 1/3 łyżeczki musztardy. Na mięsie układamy po 2 plastry boczku, ćwiartkę ogórka i paseczek papryki a następnie zwijamy roladkę, którą z obu stron związujemy nitką lub sznureczkiem.       

Na dużej patelni rozgrzewamy około 60-70 ml oleju i obsmażamy roladki ze wszystkich stron po około 3-4 minuty.  Następnie umieszczamy je w dużym garnku (tak, aby nie leżały na sobie) i zalewamy wodą do takiego poziomu, by nie wystawały ponad nią (wody powinno byc ok. 3-4 cm ponad poziom mięsa). Do roladek dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy około 75 minut. 

Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy roladki. Do powstałego sosu dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy do wrzenia aby sos zgęstniał. Jeśli jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać posikanej natki pietruszki. 

Roladki umieszczamy w sosie i podgrzewamy jeszcze kilka minut, aby sos obtoczył mięso. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego :)

 

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Magda C.] *.dynamic.chello.pl

    Idealny obiad dla mnie! Wygląda przepysznie!

  • mikimama

    Wyglądają rewwelacynie!

  • tu-tusia

    Pięknie je zrobiłaś :)

  • Gość: [Tulipanovva] *.grudziadz.mm.pl

    Mniam, na pewno wypróbuję. Zamiast nitki lub sznureczka można wbić dwie wykałaczki :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Wspaniałe:) .... roladki to my lubimy:)

  • Gość: [ankost] *.dynamic.chello.pl

    Wyglądają rewelacyjnie! A jak smakuje pycha niedzielny obiad wypadł smakowicie.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [lileczka_4] *.play-internet.pl

    Uwielbiam takie roladki,pycha

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Pięknie wyglądają, na pewno też doskonale smakują :)

  • kasia-1904

    Roladki robiłam już kilka, sprawdzony przepis i do tego pyszny ==> wpisuję do ulubionych :)

  • Gość: [amatorka] *.dynamic.chello.pl

    Właśnie probuje według powyższego przepisu,pachnie względnie,oby wyszol! :-)

  • Gość: [Dora] *.internetia.net.pl

    Zrobiłam te roladki na duży rodzinny obiad. Są przepyszne, wszyscy goście byli zachwyceni. Są proste w wykonaniu a eleganckie na talerzu. Super.

  • Gość: [juska88] *.ngates.nasze.pl

    Pyszny obiadek - przed chwila robiony. Nie mialam pomyslu na zrobienie schabu i trafilam na ten przepis. Polecam :-)

  • Gość: [gniewaszewska] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Wspaniały przepis.Chcę te roladki zrobić jutro na obiad ale mam pytanie czy może być surowa papryka gdyż konserwowej nie posiadam?

  • kasiaaaa24

    Tak

  • Gość: [juska88] *.ngates.nasze.pl

    pyszne roladki, z twojego przepisu robiłam je pierwszy raz i wyszły idealne :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci