Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki ze schabu w sosie pieczarkowym

 

Roladki ze schabu z boczkiem, ogórkiem i papryką konserwową w sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na niedzielny obiad. Mnie osobiście do roladek najbardziej pasuje kasza gryczana, niestety Grzegorz w przeciwieństwie do mnie nie jest miłośnikiem kaszy, więc tym razem pojawiły się na naszym stole w towarzystwie ziemniaków. Ważne jest, by roladki były odpowiedni długo gotowane, aby mięso było miękkie i kruche. 

Do roladek idealnie pasują buraczki wg. TEGO przepisu i w takiej wersji gorąco Wam je polecam.                



Składniki na 4 porcje

Roladki:

 

* 4 kotlety wieprzowe (po około 150-170 g każdy)

* 8 plasterków boczku parzonego

* 1 duży ogórek konserwowy

* 4 paski papryki konserwowej

* musztarda sarepska

* sól i pieprz

* olej do obsmażenia  

 

Dodatkowo:

 

* 500 g pieczarek

* 1 cebula

* 150 ml słodkiej śmietanki 18%

* 1 płaska łyżeczka mąki         

 

Mięso rozbijamy na cienkie płaty o dużej powierzchni (u mnie rozbity płat miał około 18 cm średnicy). Mięso posypujemy solą, pieprzem i smarujemy ok. 1/3 łyżeczki musztardy. Na mięsie układamy po 2 plastry boczku, ćwiartkę ogórka i paseczek papryki a następnie zwijamy roladkę, którą z obu stron związujemy nitką lub sznureczkiem.       

Na dużej patelni rozgrzewamy około 60-70 ml oleju i obsmażamy roladki ze wszystkich stron po około 3-4 minuty.  Następnie umieszczamy je w dużym garnku (tak, aby nie leżały na sobie) i zalewamy wodą do takiego poziomu, by nie wystawały ponad nią (wody powinno byc ok. 3-4 cm ponad poziom mięsa). Do roladek dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy około 75 minut. 

Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy roladki. Do powstałego sosu dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy do wrzenia aby sos zgęstniał. Jeśli jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać posikanej natki pietruszki. 

Roladki umieszczamy w sosie i podgrzewamy jeszcze kilka minut, aby sos obtoczył mięso. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 04 listopada 2013, kasiaaaa24

Polecane wpisy

  • Torcik czekoladowo malinowy

    Lekki, malinowy torcik z czekoladowym musem i serową kołderką to moja kolejna w tym sezonie propozycja ciasta z malinami. Do połączenia malin z czekoladą zapewn

  • Pasztet z czereśniami

    Dziś mam dla Was przepis na pasztet w letniej, zupełnie nowej wersji. Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i nadają pasztet

  • Pianka z owoców leśnych z sosem z białej czekolady

    Lekka, owocowa pianka, aksamitny sos z białej czekolady i całe mnóstwo owoców. Pysznych, sezonowych owoców. Ten delikatny i nieskomplikowany w przygotowaniu des

Komentarze
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2013/11/04 10:48:58
Idealny obiad dla mnie! Wygląda przepysznie!
-
mikimama
2013/11/04 10:50:17
Wyglądają rewwelacynie!
-
tu-tusia
2013/11/05 10:39:32
Pięknie je zrobiłaś :)
-
Gość: Tulipanovva, *.grudziadz.mm.pl
2013/11/05 11:49:34
Mniam, na pewno wypróbuję. Zamiast nitki lub sznureczka można wbić dwie wykałaczki :)
-
2013/11/09 22:22:25
Wspaniałe:) .... roladki to my lubimy:)
-
Gość: ankost, *.dynamic.chello.pl
2013/11/10 23:07:53
Wyglądają rewelacyjnie! A jak smakuje pycha niedzielny obiad wypadł smakowicie.
-
2013/11/10 23:13:05
Miło mi, że smakowały :)
Pozdrawiam
-
Gość: lileczka_4, *.play-internet.pl
2013/11/20 09:22:08
Uwielbiam takie roladki,pycha
-
Gość: wenus-lifestyle, *.dynamic.chello.pl
2013/11/20 12:00:16
Pięknie wyglądają, na pewno też doskonale smakują :)
-
2015/05/01 15:37:01
Roladki robiłam już kilka, sprawdzony przepis i do tego pyszny ==> wpisuję do ulubionych :)
-
Gość: amatorka, *.dynamic.chello.pl
2015/11/30 13:32:21
Właśnie probuje według powyższego przepisu,pachnie względnie,oby wyszol! :-)
-
Gość: Dora, *.internetia.net.pl
2016/01/07 22:10:08
Zrobiłam te roladki na duży rodzinny obiad. Są przepyszne, wszyscy goście byli zachwyceni. Są proste w wykonaniu a eleganckie na talerzu. Super.
-
Gość: juska88, *.ngates.nasze.pl
2016/02/14 13:56:17
Pyszny obiadek - przed chwila robiony. Nie mialam pomyslu na zrobienie schabu i trafilam na ten przepis. Polecam :-)
-
Gość: gniewaszewska, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/02/29 15:52:20
Wspaniały przepis.Chcę te roladki zrobić jutro na obiad ale mam pytanie czy może być surowa papryka gdyż konserwowej nie posiadam?
-
2016/03/04 07:29:48
Tak
-
Gość: juska88, *.ngates.nasze.pl
2016/03/23 19:45:24
pyszne roladki, z twojego przepisu robiłam je pierwszy raz i wyszły idealne :)