Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik staropolski (piernik dojrzewający) - przepis

 

Do Świąt pozostało niewiele ponad 6 tygodni, więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.      

Przepis, zarówno na ciasto jak i na sam piernik prezentowałam Wam w ubiegłym roku, a teraz w ramach przypomnienia, oba przepisy publikuję w jednym miejscu. 

Przypominam też, że na blogu znajdziecie przepis na domową, bardzo aromatyczną przyprawę do piernika. Jeśli jesteście zainteresowani, zapraszam TUTAJ

 

Ciasto na piernik (5-6 tygodni przed Świętami)                

Składniki:

 

* 1,2 kg mąki     

* 2 szklanki cukru (ok 400 g)

* 1/2 litra miodu (ok 750-800g)

* 150 g masła

* 100 g smalcu (lub kolejne 100 g masła, jednak ja wolę dodać trochę smalcu)

* 3 duże jajka

* 1/2 szklanki zimnego mleka 

* przyprawa do piernika (3 pełne łyżki TEJ przyprawy lub 3 paczki kupnej)

* 3 łyżeczki sody



W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się połączą ale nie doprowadzamy do zagotowania się. Odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając, ponieważ na dnie będzie się zbierał cukier. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.

Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.

Schłodzoną mase przelewamy do dużej miski i zaczynamy miksować na średniej prędkości obrotach dodając jajka, następnie po łyżce połowę mąki, mleko i resztę mąki. Ciasto jest dość gęste i jeśli mikser będzie Wam odmawiał posłuszeństwa dodajcie jeszcze jedno jajko. Jeśli jesteście w stanie je miksować - nie róbcie tego.  

Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki którą zawiązujemy - ale dość lekko, by powietrze mogło dostawać się do ciasta. 

Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy o nim na 5-6 tygodni.

 

Piernik

5 - 6 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części, podsypujemy mąką i wałkujemy na placki o grubości 1 cm (nie mniej!) i wielkości blachy z piekarnika (ja mam piekarnik o szerokości 50 cm). Blachę wykładamy papierem do pieczenia (jest to konieczność, ponieważ jeśli tego nie zrobicie, nie zdejmiecie ciasta które po prostu się przyklei) i przekładamy na nią pierwszy placek. Dociskamy do boków lub obcinamy nadmiar ciasta - ważne, by każdy upieczony placek ciasta miał dokładnie kształt blachy. Wstawiamy go do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Po tym czasie ciasto będzie upieczone, ale bardzo miękkie, dlatego odstawiamy je na około 30 minut by trochę przestygło a następnie zdejmujemy delikatnie razem z papierem i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema częściami ciasta.

Kiedy mamy już upieczone i przestudzone wszystkie 3 placki, możemy zabrać się za przekładanie ich. 

 

Warstwa powideł:

 

* 3 słoiczki powideł śliwkowych (ok 900 g)

 

Warstwa orzechowa:

 

* 450 g mielonych orzechów włoskich

* 300 g masła

* 350 g cukru

* 5 łyżek kremówki (36%)

* 2 łyżki spirytusu

 

Powidła przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy do czasu aż zgęstnieją (początkowo będą bardzo rzadkie) cały czas je mieszając - w przeciwnym razie się przypalą. Ja gotowałam je około 10-12 minut na większym ogniu.

Powidła rozsmarowujemy na pierwszym placku i od razu przykrywamy go drugim plackiem ciasta, a na wierzchu kładziemy blachę z piekarnika, by pod wpływem ciężaru warstwy się połączyły. Przygotowujemy masę orzechową. 

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i śmietanką a następnie dodajemy do nich orzechy. Masę przelewamy do miski i wkładamy do lodówki by stężała (ja chłodziłam ją w lodówce około 3-4 godziny by była odpowiedni gęsta). Jeśli na zewnątrz jest chłodniej niż w Waszej lodówce, proponuję wystawić masę na balkon. 

Do zastygniętej masy dodajemy spirytus i energicznie mieszamy. Masę rozsmarowujemy długim i płaskim nożem na 2 placku i przykrywamy ją ostatnim, trżecim plackiem. Ponownie wierzch dociążamy blachą (możemy też położyć na niej kilka książek) i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie piernik kroimy na 3 długie pasy jednakowej szerokości i każdy z nich zawijamy osobo w ściereczkę i przewiązujemy nitką lub sznurkiem. Piernik przechowujemy do 24 grudnia w cepłym ale wilgotnym miejscu

W Wigilijny poranek piernik pokrywamy polewą czekoladową.

 

Polewa:

 

* 200 g gorzkiej czekolady

* 200 g mlecznej czekolady

* 7 pełnych łyżek masła

 

Połamaną czekoladę i masło umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i pozostawiamy do rozpuszczenia od czasy do czasu mieszając. Kiedy polewa jest gładka i jednolita smarujemy nią wierzch i boki pierników. 

 

sobota, 09 listopada 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/11/09 09:48:28
Ja dzisiaj właśnie nastawiłam, chociaż z troszeczkę innego przepisu.
-
2013/11/09 18:51:08
Wyglada fantastycznie. Moze ja w tym roku sie skusze na taki piernik...? ;)
-
2013/11/09 22:25:22
Ja w tym roku postanowiłam dac temu piernikowi jeszcze jedna szansę:)
-
Gość: Oczarowana, 87-205-228-239.adsl.inetia.pl
2013/11/10 14:28:50
Kasiu, czy możesz proszę powiedzieć jakie ciasto jest po spróbowaniu? Wygląda ślicznie, ale na bardzo suche, a moja rodzinka za takimi nie przepada...
-
2013/11/10 17:21:23
Tak, piernik jest kruchy, ale raczej niezbyt wilgotny.
Ale jeśli lubicie wilgotne pierniki, to polecam absolutny hit u mnie w domu

gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Lepki-piernik-z-powidlami-i-czekolada.html
-
Gość: oleksy09, user-94-254-193-4.play-internet.pl
2013/11/10 17:26:53
Jaki wymiar blaszki jest u pani
-
2013/11/10 18:12:35
W przepisie jest zaznaczone, że placki pieczemy na blachach z piekarnika. U mnie piekarnik ma szerokość 50 cm i na takich blaszkach piekłam.
-
Gość: ola, user-109-243-174-186.play-internet.pl
2013/11/10 19:47:32
przepraszam nie doczytalam tak sie przejelam piernikiem i przepisem ze nie zauwazylam bedzie to moj pierwszy piernik martwie sie czy mi wyjdzie cieple wilgotne miejsce moze byc np blat w kuchni?
-
Gość: countrygirl, w3cache-1.tzmo.com.pl
2013/11/13 13:42:37
Kasiu, mam małą lodówkę, ale posiadam za to garaż-spiżarnię;-) Czy mogę wstawić ciasto do szafki w garażo-spiżarni, przy czym zaznaczę, że tam temperatura oscyluje wokół zera...Czy to nie będzie za zimno?
-
2013/11/13 15:24:55
A czy nawet jeśli nastaną mrozy, temperatura nie spadnie poniżej zera?

Ewentualnie, można by było owinąć go jakimś ręcznikiem i kilkoma warstwami folii aluminiowej. Myślę, że powinno dać radę, tylko lepiej by było, aby ciasto się nie zamroziło :)
-
Gość: countrygirl, w3cache-1.tzmo.com.pl
2013/11/14 08:38:34
Bardzo dziękuję!
-
Gość: , x1-6-28-c6-8e-45-a6-12.k372.webspeed.dk
2013/11/16 17:19:59
Właśnie zrobiłam ciasto i włożyłem do lodówki . Wszystkie proporcje sie zgadzają bo ciasto wyszło gęste i bardzo duuuuuzo tego ciasta wyszło . Pachnie przepięknie świętami i czekam wiec kilka tygodni zobaczymy co z tego bedzie . Dziekuje za przepis i pozdrawiam . Ania
-
Gość: Ada1984, ip-37-109-65-140.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/11/23 16:35:27
Witam, Czy jeszcze nie jest za późno na wstawienie ciasta na ten pierniczek??
-
2013/11/23 17:01:20
3 tygodnie wystarczą, ale jest to zdecydowanie ostatni dzwonek.
-
Gość: , c-67-176-179-160.hsd1.il.comcast.net
2013/11/23 22:04:27
Czy cos sie stanie, jesli sie zagotuje :( Tak mi sie wlasnie przydarzylo, bo mnie moj synek maly zagadal:( ???? Czekam na odp. :) Pozdrawiam :)
-
2013/11/24 00:07:21
Myślę, że tragedii nie będzie :)
-
Gość: Paula, apn-46-215-123-104.dynamic.gprs.plus.pl
2013/11/25 11:41:04
Prześliczny jest ten piernik! ja co roku robiłam "piernik mojej ciotki' który znalazłam u mojej babci. ale dziś jak corcia wroci z przedszkola bierzemy się za robienie tego piernika;) mam tylko pytanko - czy można do ciasta dodać orzechy lub skórkę z pomarańczy??
-
2013/11/25 11:51:55
Oczywiście :)
-
Gość: karola, static-ip-77-89-126-88.promax.media.pl
2013/12/04 09:17:55
Czy piernik jest suchy czy raczej mokry???
-
2013/12/04 09:22:37
Po upieczeniu jest suchy. Kruszeje z czasem. Nie należy jednak do wilgotnych pierników.

Jeśli piernik ma być wilgotny, polecam ten gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Lepki-piernik-z-powidlami-i-czekolada.html
-
Gość: , aaoo61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/04 20:52:47
Witam czy ciasto, które stoi w lodówce 2,5 tygodnia ma troszeczkę urosnąć? Czy coś źle zrobiłam?
-
2013/12/04 20:55:15
A jak dużo urosło?
-
Gość: , aaoo61.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/05 09:50:10
Około 3 cm
-
2013/12/05 21:50:24
Myślę, że to nie problem :)
-
2013/12/17 13:38:56
Kasiu moje ciasto też urosło, nawet dość sporo, zrobił się taki grzybek (w kształcie oczywiście,), bo próbowało z naczynia wyjść:). Własnie pieke drugi placek, a po południu będe przekladac:). Pozdrawiam
-
Gość: Ada1984, ip-37-109-18-198.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/12/21 10:13:18
Kasiu, piekę właśnie blaty piernika i... jestem pełna obaw. One wyglądają jakby były nie upieczone pomimo tego że piekłam je 20 min każdy. Na środku zrobiły mi się takie baloniki jakby z powietrzem a po wyjęciu z pieca na środku zostało takie pomarszczona powierzchnia. Czy tak może być?
-
2013/12/21 14:38:10
Ada a jak teraz, po kilku godzinach? Na początku są bardzo miękkie, z czasem twardnieją. Muszą wystygnąć.

Jak chodzi o małe bąbelki z powietrzem i pomarszczenie, to jest to absolutnie normalne i nie wpływa na jakość ciasta :)
-
Gość: Ada1984, ip-37-109-18-198.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/12/21 21:22:31
Nie jest taki kruchy jak pierniki zaraz po upieczeniu, wygląda jakby nie potrzebował już leżakowania po upieczeniu:-)Teraz już na gotowo stwierdzam że jest pyszny i nie dotrwa do Świat!! Musiałam go spróbować już teraz:-)
-
Gość: malenka, ip-109196063122.syrion.pl
2013/12/28 17:34:41
Witam. Pierwszy raz robiłam piernik który tak długo dojrzewa i muszę powiedzieć że lepszego w życiu nie jadłam.Znajomi i rodzina byli zachwyceni.Teraz już zawsze będę go piekła.Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam :-)
-
2013/12/28 17:45:15
Miło mi, że smakował :)

Pozdrawiam :)
-
2014/01/01 11:48:28
Vážená slečno! Chci vám poděkovat za váš recept na perník který jsem pekla na vánoce poprvé , protože u nás v Čechách není tradice péct překládaný perník ale malé zdobené perníčky. Vybrala jsem si váš recept na internetu a je vynikající -měkoučký- aromatický a povidla a ořechy mu dodávají fantastickou chuť. Taková mladá žena a už se můžete chlubit kuchařským uměním , gratuluji!!!Můj muž je Polák a tak se snažím připravit mu vánoce jako by byl doma v Polsku . Děkuji Blanulk
-
2014/01/01 12:48:21
Těší mě :) Děkuji za Váš komentář a pozdravem!
-
Gość: lesio67, adpg212.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/12 10:06:35
Robiłam na święta wg tego przepisu ,super- bardzo nam smakował