Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Makowa Panienka

Cisto z makiem z pewnością znajdzie się na świątecznym stole każdego z Was. Ale jeśli nie lubicie ciężkich, miodowo bakaliowych makowców, ta propozycja będzie dla Was idealna. Lekkie, z intensywnie cytrynowym kremem otoczonym pysznymi, makowo kokosowymi plackami.

Ciasto robi się dość szybko i nie trzeba do niego ani gotować, ani mielić maku, więc jest to też rozwiązanie dla osób, które albo podobnie jak ja nie lubią tego robić, albo nie posiadają maszynki do mielenia.  

   

Ciasto:

 

* 150 g maku

* 100 g wiórków kokosowych

* 100 g mielonych migdałów

* 100 g cukru

* 8 białek

* 4 żółtka

 

Krem:

 

* 2 budynie śmietankowe

* 350 ml mleka UHT

* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)

* 200 g cukru

* 4 żółtka

* 200 g miękkiego masła

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.

Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć).

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.

Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. 

Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).

Ciasto można udekorować polewą z białej czekolady.

Smacznego :)

 

Inspiracja 

 

czwartek, 28 listopada 2013, kasiaaaa24

Komentarze
Gość: Smakołyki Bereniki, 78.9.7.17*
2013/11/28 08:14:12
Piękna ta panienka ;)
-
2013/11/28 09:07:34
Uwielbiam mak! Urocza propozycja, no i cudna nazwa ;)
-
2013/11/28 09:57:06
Nie mogę się na nie napatrzyć :P
-
2013/11/28 11:27:57
Zdjecia Twoich wypiekow po prostu zapieraja dech! Przepieknie wyglada to ciasto!
-
Gość: olab, afcg98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 12:59:23
Czy można pominąć sok z cytryny? W domu nie ma zwolenników wypieków z nutą cytryny.
Można zamiast masy budyniowej zrobić masę z mascarpone i kremówki?
-
2013/11/28 13:06:03
Tak, oczywiście. Można też do masy z mascarpone i kremówki dodać 100 g rozpuszczonej (ale dobrze wystudzonej) czekolady.
-
Gość: A, 77-252-114-35.ip.netia.com.pl
2013/11/28 15:44:58
Czy mak ma być mielony? Trzeba go wcześniej namoczyć?
-
2013/11/28 16:35:20
To musi być przepyszne! Własnie planuję wypieki na święta i na pewno rozważę zrobienie Makowej Panienki :)
-
Gość: Szatkosia, pm1227.pam.szczecin.pl
2013/11/28 16:40:01
A gdyby zamiast mleka i soku z cytryny użyć mleczka kokosowego ? Masa udała by się ?
-
Gość: Anna G., 46-148-0-167.inet-siec.pl
2013/11/28 19:33:21
A ja uwielbiam makowce, makówki...ale niestety nie mogę ich jeść...bo mam wielkie problemy żołądkowe...;-/ a szkoda. Ciasto wygląda pysznie.
-
2013/11/28 21:18:55
A - mak ma być sypki. Proszę postępować zgodnie z przepisem. Gdyby trzeba go było mielić, napisałabym o tym :)

Szatkosia - nie robiłam w taki sposób, więc ciężko mi się wypowiadać.
-
2013/11/28 22:17:17
ależ urocza panienka! :)
-
2013/11/28 23:56:48
cudna :) mam już ten przepis zapisany od roku i w ten weekend będę piekła :)
-
2013/11/29 12:29:16
Nie mam 2 blaszek o jednakowych rozmiarach:( Mogę upiec korzystając z jednej, tzn., czy połowie masy, która by oczekiwała na pieczenie, to czekanie nie zaszkodzi? W końcu bazą jest piana. Będę wdzięczna za odpowiedź bo zaraz chcę się brać za robotę :)
-
Gość: ala, 093105210191.rybnik.vectranet.pl
2013/11/29 14:06:33
Ciasto wyglada wspaniale,ale mam pytanie czy mleko sie nie zważy po dodaniu soku z cytryny?
-
Gość: ania, static-89-108.sin.nokia.net
2013/11/29 15:07:50
czy sok z cytryny nie zważy mleka? pamiętam jak kiedyś chciałam zrobić budyń malinowy, wrzuciłam maliny do mleka, wstawiłam na gaz i mleko się zsiadło ;). Ot, taka ze mnie kucharka :)
-
2013/11/29 20:41:31
Obawiałam się tego, że sok może zważyć mleko, ale się tak nie stało.
-
2013/11/30 08:01:03
Wygląda niesamowicie pysznie.Pozdrawiam.
-
Gość: asia, 89-77-40-164.dynamic.chello.pl
2013/11/30 19:27:40
a czym mogę zastąpić migdały?
-
2013/12/01 09:28:56
Myślę, że mogą być mielone orzechy.
-
2013/12/02 19:47:39
Zrobiłam - jest świetna, chociaż oczywiście tak elegancko jak Twoja to się nie prezentuje:) Moją zrobiłam z ciemną polewą - świetnie pasuje.
-
2013/12/02 21:41:45
Cieszę się, że smakuje :)

Pozdrawiam :)
-
2013/12/04 13:35:28
Ja uwielbiam ciezkie makowce, strucle ... ale takie delikatne ciasto też bardzo mi się podoba:)
-
2013/12/05 20:08:39
Pamiętasz ile czekolady zeszło Ci na polewę? Czy połączyłaś ją z masłem czy po prostu polałaś rozpuszczoną czekoladą? Ile mnie więcej cytryn potrzeba na 200ml soku - pewnie koło 5 sztuk, co? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
-
2013/12/05 21:46:51
Jak chodzi o polewę, to to jest sama czekolada stopiona i rozsmarowana na cieście.
A szczerze powiem, że nie pamiętam dokładnie ile cytryn zużyłam, ale mniej więcej tyle co piszesz :)
-
2013/12/13 16:20:34
Zrobiłam i jestem zadowolona z tego wypieku :) Wbrew moim obawom mleko się nie zważyło. Jednak zdecydowanie należy użyć mleka UHT. Świeże lub pasteryzowane na pewno zmieni się w serek. Uwielbiam połączenie maku i smaku cytrynowego. Pycha! Dziękuję za przepis!
-
Gość: Ewelina, 87.239.172.3*
2013/12/19 11:22:03
Mam zamrożone białka i nie wiem niestety w jakiej ilości... Czy 8 białek to będzie więcej niż szklanka? czy mając 1 blaszkę o takich rozmiarach jak podane mogę piec jedną część po drugiej czy raczej wpłynie to negatywnie na efekt końcowy?
-
2013/12/19 11:39:04
Przy jednej blaszce proponowałabym najpierw zrobic pół ciasta i upiec jeden blat, a następnie powtórzyć czynność. Ciasto opiera się na pianie z białek, a ta może opaść. Ponadto, nie polecam wyjmowania gorącego ciasta z blaszki, aby się nie rozpadło.

Jak chodzi o ilość białek, to myślę, że 8 białek, to będzie dokładnie szklanka.
-
Gość: o.zak, user-94-254-192-234.play-internet.pl
2013/12/23 14:33:34
Mam wrażenie, że ciasto "siadło" po wyciągnięciu z piekarnika ... Na zdjęciu wygląda na wysokie i pulchne ...
-
Gość: o.zak, user-94-254-208-130.play-internet.pl
2013/12/23 18:50:29
Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa - jak się kroi polewa z białej czekolady ? Tzn rozpuszczona biała czekolada ... Nie jest za twardą ?
-
2013/12/24 08:47:40
Jest twarda i trzeba ją kroić ostrym (lub ciepłym) nożem.
-
Gość: o.zak, user-94-254-194-229.play-internet.pl
2013/12/24 09:16:21
Dziękuję :) wesołych świąt ! Mimo moich obaw (przedwczesnych chyba ) ciasto zapowiada się wyśmienicie i na stałe zagości w wypiekowym menu :)))
-
Gość: MałgosiaR, public117341.xdsl.centertel.pl
2013/12/30 18:10:16
Upiekłam Makową Panienkę na Święta .Nie jestem fanką maku ale spodobało mi się ciasto na zdjęciu.Wszyscy byli zachwyceni krem z dodatkiem soku z cytryny jest rewelacyjny!
Białą czekoladę zmieszałam z odrobiną masła i śmietany kremówki dzięki temu wcale nie była twarda.To już kolejny przepis, Twój przepis który będzie u mnie na stałe.
Małgosia
-
Gość: ewadra, 178-36-250-4.adsl.inetia.pl
2014/02/15 22:34:18
Wreszcie upiekłam to ciasto! Niektórym przeszkadzał bardzo intensywny smak cytryny. Następnym razem na pewno zmniejszę ilość soku z cytryny ale to kwestia gustu. Mnie bardzo smakowało!
-
Gość: DrabinaxD, user-164-127-163-105.play-internet.pl
2014/02/26 23:13:58
właśnie zrobiłam tą cudną panienkę, tylko krem wyszedł rzadki i obawiam się że nic nie będzie z tego ciasta :(
-
2014/02/27 07:40:38
To normalne, że świeży krem jest rzadki. Po nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.
-
Gość: Agnieszka, gw9.grupazpr.pl
2014/04/23 15:16:19
Również obawiałam się, że krem będzie zbyt rzadki. Zwłaszcza, że zamiast budyniu, użyłam tylko mąki ziemniaczanej (taka wersja bezglutenowa), ale pięknie zszedł się w lodówce i idealnie kroił następnego dnia. Polecam! Ale faktycznie dla mnie trochę za dużo tej cytryny ;-)
-
Gość: Agnieszka, gw9.grupazpr.pl
2014/04/23 15:18:12
A i jeszcze: moja polewa z białej czekolady wyszła jakaś taka przezroczysta. Coś zrobiłam źle? (200 g czekolady +50 ml śmietanki kremowej 30%)