Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos z grzybów leśnych

Sezon grzybowy w pełni, chciałam więc Wam pokazać w jakiej postaci my zwykle je jadamy. 

Sos z mieszanych grzybów leśnych na słodkiej śmietance idealnie pasuje do makaronu, ale możecie też podać go do grillowanych filetów drobiowych lub pieczeni wieprzowej. 

Jeśli zdecydujecie się podać go z samym makaronem, zapewnicie sobie szybki i przede wszystkim pyszny obiad. U nas z pewnością tej jesieni to danie pojawi się jeszcze nie jeden raz.

Polecam

 

Składniki na 4-5 porcji:

 

* 500 g podgrzybków

* 250 g prawdziwków

* 250 g maślaków

* 1 duża cebula (lub 2 średnie)

* 2 łyżki masła

* 1 gałązka świeżego tymianku

* 200 ml słodkiej śmietanki 30%

* 100 ml kwaśnej śmietany 12%

* sól i pieprz do smaku

* 500 makaronu typu fettuccine lub tagliatelle

 

Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy pół łyżeczki soli, 2 spore szczypty pieprzu, listki tymianku i 250 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut dość często mieszając. W tym czasie gotujemy też makaron według zaleceń na opakowaniu.

Do sosu dodajemy obie śmietany, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Gorący makaron łączymy z sosem i odstawiamy na około 5 minut, po czym podajemy.

Smacznego :)

poniedziałek, 07 października 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/10/07 14:43:48
Właśnie takie sosy lubię najbardziej.
-
2013/10/07 20:16:52
sama jestem po weekendowym grzybobraniu:). zrobiłam podobny tylko bez śmietany bo nie możemy niestety jeść nabiału.
www.zdrowozyj.blox.pl
-
2013/10/08 07:11:00
Uwielbiam! zarówno grzybowe potrawy, jak i grzybobrania. Choć w tym roku u mnie zbiory były marne.
-
2013/10/08 21:36:02
Mój tato robi bardzo podobny sosik grzybowy:) najbardziej kocham jeśc go z chlebem .... a później wycierać skórka resztki z talerza:) .... taki jest pyszny:)
-
2013/10/09 05:56:17
Nie potrafię napatrzeć się na Twoje zdjęcia... podziwiam, jestem zafascynowana. Uwielbiam zdecydowanie :) Masz do tego bardzo dobrą rękę. A sos prezentuje się obłędnie!
-
2013/10/09 07:33:31
Dziękuję :)