Menu

Gotuję, bo lubię

Sernik z mandarynkami

kasiaaaa24

 

Jakiś czas temu kupiłam kilka puszek mandarynek. Schowałam je do szuflady, przykryłam innymi puszkami i zupełnie o nich zapomniałam. Odkryłam je przez przypadek (ależ to była miła niespodzianka :) ) i jeszcze tego samego dnia powstał ten sernik. Mandarynki powędrowały do lekkiej i puszystej masy serowej, a wierzch sernika zwieńczyła komponująca się ze smakiem mandarynek galaretka pomarańczowa. Pod masę serową przygotowałam cienki biszkopt, który dodatkowo nadaje ciastu przyjemną, lekką konsystencję.

Już po pierwszym kawałku ten sernik stał się ulubionym sernikiem na zimno mojego męża, więc i Wam go polecam.                        

A ponieważ zostały mi jeszcze 2 puszki mandarynek, niebawem zapewne przygotuję kolejny słodki wypiek, przepisem na który z pewnością się z Wami podzielę :)  

 

Biszkopt:

 

* 100 g mąki tortowej

* 70 g cukru

* 3 jajka

* 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masa serowa:

 

* 800 g waniliowego serka homogenizowanego

* 250 ml kremówki

* 5 łyżek cukru pudru

* 2 puszki mandarynek w syropie

* 2 czubate łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

 

* galaretka pomarańczowa

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do chwili połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 26 cm cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kremówkę ubijamy na sztywno. Serek waniliowy miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy do niego śmietanę i miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze kilka sekund.

Do masy serowej dodajemy odcedzone mandarynki i przekładamy ją na biszkopt. Wyrównujemy wierzch, dokładnie rozprowadzając masę przy bokach by galaretka nie "uciekła" pod biszkopt.

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30  minut, a następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego :)          

  

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Jest tak smakowity, że chyba kupię mandarynki!

  • basinepichcenie

    Mam w domu puszkę mandarynek, a twój sernik wygląda cudownie. Uwielbiam takie rześkie połączenie smaków w serniku

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Wygląda bardzo letnio, aż miło popatrzeć w ten mglisty poranek na takie smakowitości :)

  • Gość: [Magda C.] *.dynamic.chello.pl

    Za oknem piękne słońce, a na Twoim blogu pyszny letni sernieczek :) Gdyby nie te mandarynki mogłabym spróbować uwierzyć, że jest na zewnątrz 20kilka stopni i za chwilę pobiegnę na łąkę i objem się sernikiem :) Uwielbiam takie masy serowe na bazie serków homogenizowanych, zawsze są takie lekkie i delikatne w smaku :)

  • Gość *.superkabel.de

    Hej, jakim sprzetem robis zdjecia tym pysznosciom ?

  • kasiaaaa24

    Canon Eos 600D

  • majanaboxing

    Niesamowity ma kolor! Wspaniały sernik.

  • gin86

    Iście letni serniczek :) Pyszności :)

  • majazteca

    Kasiu, te Twoje slodkosci sa obledne :) Dobrze, ze moge je tylko podziwiac na monitorze bo cos czuje, ze na jednym kawalku bym nie skonczyla :)

    Pozdrowienia.

  • kasiaaaa24

    Dziękuję :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu Ty powinnas częściej robić takie zakupy, o których zapominasz ...bo same rewelacje Ci z nich wychodzą:)

  • Gość: [Andrzej] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy sernik zawdzięcza smak mandarynkom w syropie czy mogą też być świeże mandarynki?- Miłego dnia życzę -

  • kasiaaaa24

    Zalecam raczej mandarynki z zalewy.

  • Gość: [Maggie] *.hsi08.unitymediagroup.de

    Kasiu , czy można zastąpić mandarynki morelami z puszki ?

  • kasiaaaa24

    Oczywiście :)

  • Gość: [Maggie] *.hsi08.unitymediagroup.de

    Dziękuje ze szybka odpowiedz:) Widać ze prowadzisz swój blog z pasja i oddaniem.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci