Szablon tego bloga poczyniła Emilia Szablony by Noa polecam się na przyszłość

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Smaczneblogi.pl

WYSZUKIWARKA PRZEPISÓW

Wpis poszukiwane danie lub składnik w poniższą ramkę.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto "Lion"

Nasi znajomi śmieją się, że kiedykolwiek nie przeszukaliby naszej lodówki, dwa produkty zawsze się w niej znajdą.           

Kremówka i mascarpone.       

Te dwa składniki traktuję jako bazę do przygotowania niezawodnego i lekkiego kremu do ciast, tortów czy szybkiego deseru z owocami. A jeśli, tak jak w mojej dzisiejszej propozycji, dodamy do nich herbatniki, masę krówkową i kilka batonów Lion, to w mniej niż 30 minut możemy przygotować pyszne i oryginalne ciasto.  

W śmietanowo serowej masie batony bardzo przyjemnie się rozpływają i tracą swoją początkową twardość. Również ciastka, które przyjmują wilgoć masy stają się miękkie i rozpływają się w ustach. 

W rezultacie, po co najmniej kilkunastogodzinnym leżakowaniu w lodówce, otrzymujemy pyszne - chociać odrobinę słodkie - ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom batonów Lion :)

(Jeśli jednak nie przepadacie za tymi batonami, świetnie sprawdzą się tu pokrojone w kosteczkę batony Mars). 

 

Składniki:

 

* ok. 350 g herbatników (1,5 dużego opakowania)

* 1 puszka masy krówkowej (500 g)

 

Masa z batonami:

 

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki (36%)

* 5 dużych batonów Lion (XXL)

* 4 łyżki cukru pudru

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 600 ml kremówki

* 3 zagęstniki do śmietany (fixy)

* 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* 50 g gorzkiej czekolady 

 

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Masa o wiele łatwiej będzie się nakładać, jeśli dokładnie i energicznie wymieszacie ją trzepaczką.  

Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy (początkowo na wolnych obrotach, aby zbytnio nie chlapało, a następnie na najszybszych) do chwili, aż masą będzie gęsta (znacznie gęściejsza niż bita śmietana). Do gęstej masy dodajemy pokrojone w plasterki batony. Masę nakładamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na trzeciej warstwie ciastek umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc, a najlepiej na 24 godziny, aby herbatniki zmiękły. 

Smacznego :)       

 

Źródło 

czwartek, 24 października 2013, kasiaaaa24

Komentarze
2013/10/24 09:02:18
Genialnie się prezentuje! Niesamowite jak dzięki niewielu składnikom może powstać takie cudeńko :)
-
Gość: Aga, 89-65-6-84.dynamic.chello.pl
2013/10/24 10:00:14
Ale super muszę zrobic:)
-
2013/10/24 10:37:14
sprobuje wykonac:)
-
2013/10/24 10:41:44
Fajne ciasto do wypróbowania. Zapowiada się weekend z gośćmi. Szukałam ciasta z kremem. Może właśnie to?
-
2013/10/24 17:51:44
Wieki Lionów nie jadłam. Pysze musiało być to ciasto :)
-
2013/10/24 21:30:45
Wow, robi wrażenie;)
-
2013/10/24 22:37:30
Śliczne ciasto :) Mam nadzieje, że smakuje tak samo jak wygląda :)
-
2013/10/24 23:12:46
Wspaniale wygląda! muszę kiedyś zrobić taką pyszność. :)
-
2013/10/25 00:00:21
cudo :) padnę jeśli nie spróbuję :D
-
Gość: nadia_j, 194.28.32.9*
2013/10/25 12:00:11
Czy robiąc masę z batonikami śmietanę, ser i cukier miskujemy razem od początku, czy ser i cukier dodajemy do ubitej wcześniej śmietany?
-
2013/10/25 12:14:14
Uwielbiam to ciacho, ale zachęcam do zrobienia samemu masy krówkowej z mleka skondensowanego, nie ma porównania :-)
-
2013/10/25 12:46:17
Ser i śmietana muszą być miksowane razem. Nie wolno robić tego oddzielnie.
Ja też od razu dodaję cukier.
-
2013/10/28 12:33:48
Kasiu, gdzie kupiłaś tę śliczną paterę? :)
-
Gość: Ola, 89-65-30-30.dynamic.chello.pl
2013/10/28 15:16:36
Ciasto przepyszne! Kasiu, dziękuję za cudny przepis.
-
2013/10/28 20:19:01
Mirabelka - o, tutaj :) www.redmug.pl/sklep/product.php?id_product=199

Olu cieszę się, że smakował :)
-
Gość: renata, gl197-21.master.pl
2013/10/30 06:23:44
Zrobiłam... i było pyszne! A nawet mój syn , który dotychczas akceptował tylko 3-bita (nie je innych ciast!!!) stwierdził, że to jest dużo pyszniejsze. Jak dla mnie nie ma lepszej rekomendacji:).
-
2013/11/01 13:06:19
zrobiłam,robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika:))pychota..
-
2013/11/01 14:15:32
Miło mi, że ciasto smakuje :)
Pozdrawiam :)
-
2013/11/06 18:39:46
Dziękuję Ci za ten przepis, ciasto pyszne, a rodzinka zachwycona. Kuszą mnie jeszcze inne Twoje przepisy, więc będę wpadać. tymczasem chwalę się u siebie tym ciastem.
Gorąco pozdrawiam
-
2013/11/09 21:32:25
Liony lubię tak sobie:) .... ale w cieście wyglądają cudnie)
-
2013/11/20 15:15:57
Zrobiłam, ciasto przepyszne, ale bardzo słodkie, nawet z mniejszą ilością cukru dodanych do kremu i śmietany - masa krówkowa przesładza całe ciasto... Mimo wszystko ciasto Lion weszło do mojego repertuaru.
-
2013/11/20 15:21:15
Tak, to jest ciasto zdecydowanie dla miłośników ciast słodkich. Niemniej jednak ciesze się, że ciasto smakowało.
Pozdrawiam
-
Gość: Paulina, user-31-175-200-29.play-internet.pl
2014/01/22 15:49:12
Mniam. Zrobiłam na przyjęcie urodzinowe. Wszystkim smakowało. Nie było za słodkie. Jednak masę kajmakową zrobiłam tak - zmiksowałam ( około 8 minut) 50 g masła i do tego dodawałam łyżką masę kajmakową. Ciasto bardzo smaczne. Szybko znika :)
-
Gość: ewa, apn-31-1-159-119.dynamic.gprs.plus.pl
2014/05/01 10:06:54
Okropne. Serek i 36 procentowa kremówka- masa bardzo ciężka i tłusta. Polecam mascarpone zastąpić delikatnym serkiem twarogowym i użyć 30 procentowej kremówki plus żelatyna. Robiłam i ciasto jak dla mnie dużo smaczniejsze :) Z mascarpone nie mój smak.