Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto "Lion"

kasiaaaa24

 

Nasi znajomi śmieją się, że kiedykolwiek nie przeszukaliby naszej lodówki, dwa produkty zawsze się w niej znajdą.           

Kremówka i mascarpone.       

Te dwa składniki traktuję jako bazę do przygotowania niezawodnego i lekkiego kremu do ciast, tortów czy szybkiego deseru z owocami. A jeśli, tak jak w mojej dzisiejszej propozycji, dodamy do nich herbatniki, masę krówkową i kilka batonów Lion, to w mniej niż 30 minut możemy przygotować pyszne i oryginalne ciasto.  

W śmietanowo serowej masie batony bardzo przyjemnie się rozpływają i tracą swoją początkową twardość. Również ciastka, które przyjmują wilgoć masy stają się miękkie i rozpływają się w ustach. 

W rezultacie, po co najmniej kilkunastogodzinnym leżakowaniu w lodówce, otrzymujemy pyszne - chociać odrobinę słodkie - ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom batonów Lion :)

(Jeśli jednak nie przepadacie za tymi batonami, świetnie sprawdzą się tu pokrojone w kosteczkę batony Mars). 

 

Składniki:

 

* ok. 350 g herbatników (1,5 dużego opakowania)

* 1 puszka masy krówkowej (500 g)

 

Masa z batonami:

 

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki (36%)

* 5 dużych batonów Lion (XXL)

* 4 łyżki cukru pudru

 

Warstwa śmietanowa:

 

* 600 ml kremówki

* 3 zagęstniki do śmietany (fixy)

* 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* 50 g gorzkiej czekolady 

 

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Masa o wiele łatwiej będzie się nakładać, jeśli dokładnie i energicznie wymieszacie ją trzepaczką.  

Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy (początkowo na wolnych obrotach, aby zbytnio nie chlapało, a następnie na najszybszych) do chwili, aż masą będzie gęsta (znacznie gęściejsza niż bita śmietana). Do gęstej masy dodajemy pokrojone w plasterki batony. Masę nakładamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na trzeciej warstwie ciastek umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc, a najlepiej na 24 godziny, aby herbatniki zmiękły. 

Smacznego :)       

 

Źródło 

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Magda C.] *.dynamic.chello.pl

    Genialnie się prezentuje! Niesamowite jak dzięki niewielu składnikom może powstać takie cudeńko :)

  • Gość: [Aga] *.dynamic.chello.pl

    Ale super muszę zrobic:)

  • blenda2007

    sprobuje wykonac:)

  • gosik2.0

    Fajne ciasto do wypróbowania. Zapowiada się weekend z gośćmi. Szukałam ciasta z kremem. Może właśnie to?

  • gin86

    Wieki Lionów nie jadłam. Pysze musiało być to ciasto :)

  • nemisiek

    Wow, robi wrażenie;)

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Śliczne ciasto :) Mam nadzieje, że smakuje tak samo jak wygląda :)

  • majanaboxing

    Wspaniale wygląda! muszę kiedyś zrobić taką pyszność. :)

  • lucynella

    cudo :) padnę jeśli nie spróbuję :D

  • Gość: [nadia_j] 194.28.32.*

    Czy robiąc masę z batonikami śmietanę, ser i cukier miskujemy razem od początku, czy ser i cukier dodajemy do ubitej wcześniej śmietany?

  • agattekh

    Uwielbiam to ciacho, ale zachęcam do zrobienia samemu masy krówkowej z mleka skondensowanego, nie ma porównania :-)

  • kasiaaaa24

    Ser i śmietana muszą być miksowane razem. Nie wolno robić tego oddzielnie.
    Ja też od razu dodaję cukier.

  • Gość: [Mirabelka] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu, gdzie kupiłaś tę śliczną paterę? :)

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    Ciasto przepyszne! Kasiu, dziękuję za cudny przepis.

  • kasiaaaa24

    Mirabelka - o, tutaj :) www.redmug.pl/sklep/product.php?id_product=199

    Olu cieszę się, że smakował :)

  • Gość: [renata] *.master.pl

    Zrobiłam... i było pyszne! A nawet mój syn , który dotychczas akceptował tylko 3-bita (nie je innych ciast!!!) stwierdził, że to jest dużo pyszniejsze. Jak dla mnie nie ma lepszej rekomendacji:).

  • justyna021882

    zrobiłam,robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika:))pychota..

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że ciasto smakuje :)
    Pozdrawiam :)

  • fantazjemagdyk

    Dziękuję Ci za ten przepis, ciasto pyszne, a rodzinka zachwycona. Kuszą mnie jeszcze inne Twoje przepisy, więc będę wpadać. tymczasem chwalę się u siebie tym ciastem.
    Gorąco pozdrawiam

  • jolantaszyndlarewicz

    Liony lubię tak sobie:) .... ale w cieście wyglądają cudnie)

  • algaria

    Zrobiłam, ciasto przepyszne, ale bardzo słodkie, nawet z mniejszą ilością cukru dodanych do kremu i śmietany - masa krówkowa przesładza całe ciasto... Mimo wszystko ciasto Lion weszło do mojego repertuaru.

  • kasiaaaa24

    Tak, to jest ciasto zdecydowanie dla miłośników ciast słodkich. Niemniej jednak ciesze się, że ciasto smakowało.
    Pozdrawiam

  • Gość: [Paulina] *.play-internet.pl

    Mniam. Zrobiłam na przyjęcie urodzinowe. Wszystkim smakowało. Nie było za słodkie. Jednak masę kajmakową zrobiłam tak - zmiksowałam ( około 8 minut) 50 g masła i do tego dodawałam łyżką masę kajmakową. Ciasto bardzo smaczne. Szybko znika :)

  • Gość: [ewa] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Okropne. Serek i 36 procentowa kremówka- masa bardzo ciężka i tłusta. Polecam mascarpone zastąpić delikatnym serkiem twarogowym i użyć 30 procentowej kremówki plus żelatyna. Robiłam i ciasto jak dla mnie dużo smaczniejsze :) Z mascarpone nie mój smak.

  • Gość: [lenka] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    super dobre ciacho!!! moja rodzinka je uwielbia!!!! i mało roboty a zawsze wychodzi:)))

  • Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl

    Apetycznie wygląda! :D pozdrawiam

  • Gość: [wika] *.free.aero2.net.pl

    czy zamiast kremówki 36% można użyć 30% ?

  • kasiaaaa24

    Tak, oczywiście.

  • karrenn

    Super, polecam. Z początku obawiałam się, czy poradzę sobie z wykonaniem tego ciasta ... ale nie było problemu. Pani Kasia tak wszystko szczegółowo opisuje, że dla takiego laika jak ja poruszającego się w kuchni, nie było problemu. Dzięki Pani Kasi polubiłam gotować. Korzystam tylko z Jej przepisów - są sprawdzone i pyszne.
    Dziękuję :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję za przemiły komentarz :)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Ciasto wygląda super! ale mam pytanie, jak najlepiej pokroić batony?
    pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Tak jak jest napisane w przepisie - w plasterki. Nie mogą jednak być zbyt grube. Ewentualnie może też być niezbyt wielka kostka.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci