Menu

Gotuję, bo lubię

Ciasto Latte Macchiato

kasiaaaa24

 

Jakiś czas temu, dla spóźnionych gości urodzinowych, przygotowałam fantastyczne, kawowe ciasto z dodatkiem likiereu Baileys i masą na bazie waniliowych serków homogenizowanych oraz mleka w proszku. Dodatkowo ciasto przekładane jest biszkoptami, które dość obficie nasączone kawowym ponczem i oprószone gorzkim kakao przypominają smak włoskiego tiramisu. 

Ale też dzięki tym wilgotnym biszkoptom ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Pamiętajcie jednak, że decydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy i smaki dokładnie się ze sobą połączą, więc warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości :)

Jeśli lubicie kawowe słodkości, ciasto z pewnością przypadnie Wam do gustu. A dla mnie już teraz jest numerem jeden na liście świątecznych wypieków.               

Gorąco polecam.       

 

Składniki na formę 24x28 cm

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka (XL)

* 1 szczypta soli

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     

 

Krem:

 

* 200 g bardzo miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)

* 400 g waniliowego serka homogenizowanego

 

Poncz:

 

* 5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)

* 100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)

 

Dodatkowo:

 

* 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

* gorzkie kakao  

 

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem aby ociepliło się do temperatury pokojowej.

Smacznego :)  

 

Inspiracja     

Komentarze (80)

Dodaj komentarz
  • nemisiek

    Obłędne!!!

  • gin86

    Łał, wygląda rewelacyjnie, tak dostojnie :)

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale ono pysznie wygląda. Moim pierwszym skojarzeniem było faktycznie - tiramisu. :)

  • Gość: [Opalanka] *.toya.net.pl

    Mleko w proszku, ser i kawa - bardzo lubię, zatem zapisuję, dziękuję, papa:)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    prosty przepis.latwy do wykonani musze go wyprobowac.ladnie wyglada ciasto apetycznie

  • wedelka

    Rewelacja ;) Koniecznie zapisuję do wykonania :)

  • Gość: [ai321] *.dynamic.chello.pl

    To mleko w proszku ma być zatem dla dzieci np. Bebiko?

  • Gość: [iza] *.dhl.com

    a w jakich proporcjach podzielić poncz - po 1/4 czy biszkopty zabierają go mniej niż blaty?
    I jeszcze jedno pytanie - jeśli nie mamy expresu do kawy to ile łyżeczek np. kawy rozpuszczalnej dać na te 300ml?

  • Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wygląda niesamowicie apetycznie, chętnie wsunęłabym kawałek do kawy :)

  • kasiaaaa24

    ai321 - nie, nie. Takie mleko w proszku, jakie kupuje się w supermarkecie. Np. takie komfortmarket.shoper.pl/pl/p/MLEKO-W-PROSZKU-400G/1113
    Tylko ważne jest, by nie było granulowane.

    Iza - biszkopty zabierają go więcej niż blaty. Ja jakoś nie zwracałam uwagi na podział ilościowy ponczu, ale też nie można bardzo zalać biszkoptów czekoladowych, żeby się ciasto nie rozpadło. Myślę, że na na 2 blaty biszkoptów zużyłam około 150 ml ponczu, a 250 ml na biszkopty. Jak chodzi o ilośc kawy rozpuszczalnej, to około 5-6 łyżeczek kawy na 300 ml.

  • mikimama

    Za takie ciasto dałabym się pokroić!

  • anahitka9

    Wygląda jak zawsze rewelacyjnie! 300 ml espresso- musi mieć ostrego kawowego kopa!:) Taki kawałek jest lepszy niż poranna kawa:)

  • Gość: [martawkuchni.blog.pl] *.sierpc.vectranet.pl

    doskonałe:) wygląda obłędnie:)

  • Gość: [Montka] *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net

    Oooooooooo ... wygląda przepysznie !

  • Gość: [ania] *.ki.agh.edu.pl

    A jakie to są "okrągłe biszkopty"?

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu zakochałam się w tym cieście, musze je upiec:)

  • vegazone

    Ciasto zdecydowanie w moim guście. Uwielbiam takie warstwowce i smak tiramisu. Muszę kiedyś upiec - może na święta?

  • Gość: [tajka81] 31.133.7.*

    W piątek będę robiła, dam znać czy rzeczywiście takie pyszne , na jakie wygląda :) Jestem pewna , że tak będzie.

  • Gość: [aniabb] *.c194.msk.pl

    A czy można by było to mleko w proszku zastąpić czymś innym? ;)

  • estyka

    Kasiu wygląda fenomenalnie! Uwielbiam wszystko co zawiera kawę Po prostu uwielbiam ! Już zapisuję przepis i na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam Cie ciepło :)

  • Gość: [Lena B] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Ciasto wygląda przepysznie, aż mi ślinka cieknie. Na pewno pokuszę się o upieczenia takiej pychotki :)

  • kasiaaaa24

    Aniu - okrągłe biszkopty, to biszkopty o kształcie koła :) Takie najbardziej standardowe. Ale pisze o tym, ponieważ są jeszcze biszkopty typu "lady fingers", ale te okrągłe są zdecydowanie lepsze. Gdyby dalej był problem, daj znać :)

    Aniabb - myślę, że można zrobić jakiś klasyczny krem z bitej śmietany i mascarpone, chociaż krem z mleka w proszku fajnie tu pasuje.

  • majanaboxing

    Kasia, bombowe ciasto! :)

  • Gość: [Lena] *.dynamic.chello.pl

    Witam:) Czy zamiast Baileysa pasowałby tu likier amaretto?

  • Gość: [Agata] *.tktelekom.pl

    Ile trzeba dodać wody do ciasta? - w przepisie nie podano.

  • kasiaaaa24

    Lena - jeśli lubisz smak Amaretto, to oczywiście. Dla mnie ma za intensywny smak, ale to kwestia preferencji :)

    Agata - przepraszam, już dopisałam. 2 łyżki wody.

  • Gość: [Ewa] 80.54.50.*

    Boję się, że przez to ciasto zejdę na złą drogę i moja dieta zostanie zaprzepaszczona..... Wygląda obłędnie a czytając opis moje kubki smakowe już szaleją :)

  • Gość: [aaaaa] *.ip.netia.com.pl

    Jakiej wielkości ma być forma na biszkopt?

  • kasiaaaa24

    Wymiary spodu blaszki - 26x21 cm

  • Gość: [RewolucjeNaTalerzu] *.static.icpnet.pl

    Cudo! :) I do tego piękne zdjęcie :)

  • od-kuchni

    Wygląda zabójczo!

  • agattekh

    Piękna fotka i ciacho wygląda bardzo smakowicie :-)

  • justyna021882

    zrobiłam to ciasto..no i chyba nas nie zachwyciło:(trochę mdły jest ten krem,myślałam,że będzie fajnie komponować się z kawowym ponczem,ale niestety..ciasto bardzo syte.

  • Gość: [rolka] *.mofnet.gov.pl

    Również zrobiłam i rzeczywiście nie powala. Krem zdecydowanie za słodki, zmniejszyłabym cukier o połowę! Nie ma mowy o zjedzeniu większego kawałka, kawy praktycznie nie wyczuwalna, zabita przez za słodki krem:/

  • Gość: [Ola] *.dynamic.chello.pl

    Kasiu zrobiłam je na urodziny synka i nie ma już po nim śladu. Goście byli zachwyceni.

  • Gość: [Julia] *.adsl.inetia.pl

    Super ciasto. Im mocniej naponczowane tym lepsze. Zdecydowanie do powtórzenia.

  • Gość: [IWONA] *.internetia.net.pl

    Ciasto udało się. Jest faktycznie słodkie, ale ciasto powinno być słodkie (?). Nasączyłam kawą z dodatkiem kawowego rosolisa z Łańcuta (taki miałam w domu). Zgodnie z przepisem - krem wymaga przegryzienia się w lodówce. Smaczne i - jak pisze Julia do powtórzenia, na wyjątkowe okazje. Dziękuję Kasiu za świetny pomysł, mnie i gościom smakowało.

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że Wam smakowało :)

    Pozdrawiam

  • Gość: [Beata] *.free.aero2.net.pl

    Pyszne ciasto! Mimo tego, że nie jestem fanką ciast kawowych, to podbiło moje serce :-)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • Gość: [Małgorzata Z] *.sds.uw.edu.pl

    Po prostu śliczne!

  • Gość: [Justyna] *.ssp.dialog.net.pl

    Czy biszkopt można piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia? Jeżeli nie to czym zastąpić kaszę mannę? Dziękuje i pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Kaszę można zastąpić bułką tartą lub spód formy wyłożyć papierem.

  • Gość: [Justyna] *.jeleniagora.vectranet.pl

    Zrobiłam wczoraj. Wyszło wyśmienite:-) Polecam wszystkim którzy jeszcze się zastanawiają czy próbować!!!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [Ewa] *.zone8.bethere.co.uk

    Upiekłam to ciasto i jest przepyszne! Masa na mleku w proszku smakuje bardzo ciekawie. Dziękuję za przepis. Ewa :)

  • Gość: [wenus-lifestyle] *.dynamic.chello.pl

    Pięknie podane ;)

  • fantazjemagdyk

    skorzystałam z przepisu na biszkopt :) dzięki wielkie bardzo lubię u Ciebie bywać. Pozdrawiam :)

  • kasiaaaa24

    Dziękuję, bardzo mi miło :)

  • Gość: [oleksy09] *.ssp.dialog.net.pl

    Ciasto bardzo pyszne nie zaslodkie polecam latwe w wykonaniu a jestem poczatkujaca kucharka fantastyczny przepis dziekuje

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowało :)

  • Gość: [AleX] *.sta.asta-net.com.pl

    Ciasto rewelacja! Piekłam na urodziny mojej mamy. Mężowi i tacie tak smakowało, że wręcz bili się o kolejne kawałki :) Dołączył do nich mój brat, który zawsze twierdził, że nie lubi ciast kawowych i stało się : Polubił :D Powiedział: Takie ciacho- to jest mistrzostwo! Dziękuję Kasieńko za przepis :*

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto smakowało :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam, wprawdzie z małymi zmianami, ale ciasto i tak jest rewelacyjnie pyszne, lekkie, wilgotne, rozpływające się w ustach i z każdym dniem lepsze. Serdecznie dziękuję za fajny przepis!

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że ciasto smakowało i dziękuję za podzielenie się opinią :)

  • wedelka

    Po wielu perypetiach przy pieczeniu tego ciasta, w końcu mi się udało :) Wg mnie wyszło całkiem smacznie. Trochę przypominało moje ulubione tiramisu :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • Gość: [bartosowa] *.tvkstella.pl

    Kasiu, a jak myślisz, czy zastąpienie serka homo serkiem z wiaderka wyjdzie temu ciastu na dobre? Mam całe wiadro a nie chce mi się piec tradycyjnego sernika.

  • kasiaaaa24

    Myślę że tak, ale z pewnością masa będzie bardziej zbita.

  • Gość: [AnnaK81] *.ssp.dialog.net.pl

    pyszne...masa jest obłędna i uzależniająca.

  • Gość: [soulstorm-everywhere.blogspot.com] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wygląda rewelacyjnie.
    uwielbiam ciasta o smaku kawy!

  • Gość: [tajka81] 31.133.7.*

    Ciasto zrobiłam, wyszło pyszne, nie za słodkie, mięciutkie, rozpływało się w ustach. Pięknie się prezentuje, robi się go bardzo szybko, na pewno będzie jeszcze powtórka. Przepis juz rozdany :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że ciasto smakowało :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Alix 87] *.ip.netia.com.pl

    Witam Pani Kasiu, ciasto fenomenalne, robiłam na Boże Narodzenie, teraz chcę powtórzyć, ale proszę o radę: za pierwszym razem krem wyszedł nieco za rzadki, jak zmienić proporcje, aby był bardziej zwarty? Dodać więcej mleka w proszku, więcej masła?

  • kasiaaaa24

    A jakie to było masło? Jeśli masa wyszła za rzadka, mam podejrzenia, że mogło to nie być masło 82% tłuszczu, tylko jakieś roślinne. Wówczas masa nie stężeje odpowiednio.
    Jeśli jednak było to prawdziwe masło i pomimo tego masa nie związała, proszę dodać ok. 70-80 g masła więcej.

  • Gość: [Alix 87] *.ip.netia.com.pl

    To było masło 82% (łaciate), zwracam na to uwagę, żeby nie było to masło o niższej zawartości tłuszczu. Za Pani radą dam więcej :-) Najbardziej zaskakuje mnie w tym cieście to, że kakao nie nasiąka wilgocią, jest cały czas w tym samym kolorze, strukturze, co zapewnia ciastu przeeepiękny widok!

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobiłam na świeta- rewelacja, napewno powróce do przepisu :)

  • martex.82

    Kasiu, ciacho jest rewelacyjne, rozpływa się w ustach, jak wszystkie Twoje przepisy i ten sprawdził się w 100 %. Dzięki serdeczne, pozdrawiam :)

  • kuchennefascynacje

    Rewelacyjne ciasto. Wszyscy wsuwali aż uszy się trzęsły :)

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakowało :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu przepyszne jest to ciasto:) Długo się do niego zbierałam i w końcu upiekłam. Nie chciał mi tylko biszkopt wyjść, nie wiem dlaczego .... robiłam dwa podejścia i w końcu zrobiłam ze swojego przepisu ... ale jak widać po Twoim zdjęciu i komentarzach tych, którzy piekli przede mną to ja coś nie tak musiałam zrobić:). Zmniejszyłam ilość cukru w masie do 1/4 szklanki i powiem Ci, że to ciasto wcale nie jest słodkie. Czuć w nim kawę, która wspaniale łączy się ze smakiem masy .... nam bardzo posmakowało:)

  • Gość: [m] *.gemini.net.pl

    Czy można pominąć dodatek alkoholu do ponczu?czy ciasto straci wtedy w smaku (bedzie mdłe?)ewentualnie czy zamiast likieru mozna dodac wódke?przymierzam sie upiec na przyjecie urodzinowe dziecka...martwi mnie tez górna warstwa biszkoptów: czy nie zrobi sie rozmokla, kakao wilgotne?chodzi o efekt wizualny. na blogu wyglada oblednie ale zdjecia tez sa profesjonalne,piekne...zawsze robia wrazenie :) z góry dziekuje za odpowiedz i gratuluje pasji oraz pracy włożonej w prowadzenie bloga

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, alkohol można pominąć.
    Jak chodzi o biszkopty, to proszę postępować według przepisu i koniecznie je nasączyć, a kakaem posypać dopiero przed podaniem - wówczas będzie najlepiej wyglądać :)

  • Gość: [sweet cherimoya] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie lubię pierników, ale na ten się chyba skuszę. Przekonało mnie zdanie, że smak przypraw korzennych nie dominuje. A poza tym wygląda naprawdę kusząco. I co teraz wybrać na te święta? Makowca na krucho-drożdżowym cieście czy ten piernik?

  • sloneczko085

    Kasiu mam pytanko czy można zastąpić czymś ten likier kawowy?chciałabym zrobić to ciasto ale nie posiadam likieru.Kawy nie pijam ale ciasta kawowe mogłabym jeść non stop :) będę wdzięczna za odpowiedź.

  • kasiaaaa24

    Możesz pominąć likier (dodając 100 ml wody) lub zamiast niego dodać 50 ml wódki, aby uzyskać lekko alkoholowy posmak ponczu.

  • Gość: [sylwia19851] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    zrobiłam, pyszne . Polecam

  • ervisha

    Czym zastąpić mleko w proszku?

  • kasiaaaa24

    Obawiam się, że jednak nie da się go zastąpić. Jest dość istotne w masie. Nawet pominięcie go nie jest rozwiązaniem, bo zmieni się jej konsystencja.

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Rewelacja!!!!!!

  • ilenia

    Zrobiłam. Bałam się trochę, że mleko w proszku będzie mocno wyczuwalne w cieście (spróbowałam samą masę i zdecydowanie się przebijało), ale po złożeniu i nocy w chłodzie wszystkie smaki ładnie się przegryzły. To ciasto zdecydowanie dla miłośników kawy, chociaż osobiście wolę tiramisu, bo ma lżejszy smak.

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci