Menu

Gotuję, bo lubię

Sałatka szwedzka - przepis

kasiaaaa24

 

Uwielbiam sałatkę szwedzką. Do obiadu, do kanapek, do grilla. Ogórki kiszone mogą dla mnie nie istnieć. Co innego ogórki z octu, na słodko. 

Sałatka jest bardzo prosta i jeśli posłużycie się szatkownicą do pokrojenia ogórków w plasterki, okaże się również bardzo szybka.

Pamiętajcie tylko, by kupując ogórki do takiej sałatki zwrócić uwagę, by były w miarę małe i twarde. Wtedy nie tylko łatwiej dadzą się szatkować, ale też będą słodsze i nie będą miały zbyt dużych pestek.                         

 

Składniki:

 

* 5 kg ogórków

* 5 litrów wody

* 1/2 szklanki soli

 

Zalewa:

 

* 2,5 litra wody

* 6 szklanek cukru

* 6 szklanek octu

 

Do każdego słoika:

 

* 2 ziarna ziela angielskiego

* 3 ziarna pieprzu

* 1/2 łyżeczki gorczycy

 

Ogórki moczymy w misce z zimną wodą przez około pół godziny a następnie kroimy je w cienkie plasterki.

5 litrów wody łączymy z solą i zalewamy nią ogórki. Ogórki odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odcedzamy je (ja dociskałam na durszlaku, żeby pozbyć się jak najwięcej wody) i rozkładamy do słoików z przyprawami. 

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, mocno zakręcamy, a następnie wstawiamy je do garnka wypełnionego gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy około 15 minut. 

Smacznego :)

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Jola] *.itvmedia.pl

    Ogóreczki takie uwielbiam, może jeszcze zdążę kilka słoików zrobić.

  • Gość: [martawkuchni.blog.pl] *.sierpc.vectranet.pl

    wygląda pysznie:)

  • majazteca

    Bardzo lubie te salatke :) A te Twoje przetwory Kasiu wygladaja wspaniale w tych pieknie ozdobionych sloiczkach :)

    Pozdrowienia.

  • jolantaszyndlarewicz

    Na sałatkę szwedzką mam swój sprawdzony przepis:) Robię jej naprawdę spore ilości, bo jest pyszna i też ją uwielbiamy:)

  • Gość: [nika987] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    super przepis ;) w tym roku go znalazłam i zrobiłam już 20 słoików ze swoich ogórków :D Polecam każdemu w rodzinie, bo naprawdę warto :D dodam też, że mam dwoje maluszków i nie zawsze im coś z ogórków przypadnie do gustu, a tą sałatkę mogliby jeść całymi dniami! :) naprawdę dziękuję i gorąco polecam!!!

  • Gość: [aniabar87] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Mam pytanko czy te 5 litrów wody to trzeba wcześniej zagotować?

  • Gość: [ula-85] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sałatka właśnie się pasteryzuje, już tak dawno jej nie jadłam że z utęsknieniem czekam na efekty, tylko mam jeden problem, a mianowicie zostało mi 2/3 zalewy, tylko tyle weszło mi do słoiczków, z tej porcji wyszło mi 10 półlitrowych słoików, dobrze odciskałam ogórki przed wkładaniem ale zalewy zużyłam minimalnie, szkoda mi wylewać więc jutro w ten sam sposób zrobię cukinię i zużyję zalewę, tylko czy coś zrobiłam nie tak?

  • Gość: [Natusiowa] *.gazeta.pl

    Witam,
    właśnie pasteryzuję sałtkę. Mi również zostało sporo zalewy. Być może spróbuję z cukinią podobnie jak z ogórkami. Zobaczymy co wyjdzie wtedy ;)

  • kasiaaaa24

    Oczywiście, można spróbować i myślę, że wyjdzie :)

  • Gość *.173.38.146.tesatnet.pl

    Wierzyć sie nie chce, ze tak prosty przepis trafia w gust tak wielu ludzi - jeszcze nigdy nie robiłam tej sałatki, śmiem twierdzić, że jeszcze nigdy jej nie jadłam! Dlatego nadrabiam zaległości, zaplanowałam ją na jutro. Mam tylko pytanie - ile musi odstać, żeby była gotowa do jedzenia? Mamy w planach rodzinny wyjazd, nie wiem czy jutro zrobiona będzie na ten wyjazd gotowa... Pozdrawiam! Paulina

  • kasiaaaa24

    Myślę, że tydzień - dwa wystarczą, chociaż najlepsza będzie jesienią :)

  • Gość *.173.38.146.tesatnet.pl

    Ogóreczki zrobione :) do tego cukinia, to był pracowity wieczór. Już nie mogę się doczekać, kiedy ich spróbuję! Mam już pokaźne zapasy na zimę, teraz czekam na buraczki, paprykę i śliwki, Twoje propozycje na nie są niesamowicie kuszące :) Pozdrawiam, Paulina

  • Gość *.skranetcan.pl

    Witam a czy można pasteryzować w piekarniku? Pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Oczywiście

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci