Menu

Gotuję, bo lubię

Sałatka na zimę

kasiaaaa24

 

Podobnie jak buraczki z papryką i cebulą, przepis na tą sałatkę poznałam dzięki mojemu teściowi. Jedyna różnica jest taka, że teść kroi wszystkie warzywa w maleńką, symetryczną kosteczkę, na co mnie brak cierpliwości :)

Sałatka świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, bez względu na to czy jest to tradycyjny schabowy, gulasz czy pieczeń. Jest tania w wykonaniu, a zimną smakuje po prostu obłędnie :)

 

Składniki:

 

* 4 kg ogórków

* 1 kg jak najcieńszej cukinii (opcjonalnie)

* 700 g cebuli

* 700 g czerwonej papryki

* 700 g marchewki

* 5 ząbków czosnku

* 3 łyżki przecieru pomidorowego

* 1 szklanka octu

* 3/4 szklanki oleju

* 1,5 szklanki wody

* 1 pełna szklanka cukru

* 3 łyżki soli

* 3 liście laurowe

* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)

* płaska łyżeczka ziaren pieprzu 

* 1 łyżeczka gorczycy

 

Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.

Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek. 

Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Warzywa razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut, wstawiając słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (lub w garnkach z wodą).

Smacznego :) 

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • kabamaiga

    Moja teściowa (bo teść z tych nie krojących) też kroi w piękną kosteczkę, a mi też brak cierpliwości.

  • Gość: [Magda] *.internetdsl.tpnet.pl

    rozumiem, że sałatki wcześniej nie gotujemy, jedynie pasteryzujemy

  • Gość: [Moniq] *.actus-info.pl

    Jak tylko znajde czas to na pewno zrobię sałatka zawiera moje ulubione warzywa !

  • kasiaaaa24

    Magda - nie, sałatki nie gotujemy. Tylko pasteryzujemy.

  • plawiaka

    Jak powinno się pasteryzować słoiki?

  • Gość: [melasa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Koniecznie muszę zrobić. Już sobie wyobrażam zimą to cudo na talerzu :)

  • kasiaaaa24

    Plawiaka - lejesz wodę do garnka, w takiej ilości by sięgała 2/3 - 3/4 słoika.
    Jeśli sałatka którą wkładasz do słoika jest zimna, słoiki wstawiasz do zimnej wody. Jeśli gorąca (bo była gotowana lub zalewasz je gorącą zalewą), to do wody gorącej. Czas pasteryzacji (np. 15 minut) to czas jak długo gotujesz te słoiki od chwili gdy woda zacznie się gotować.

  • babaluca1

    jaka szkoda, że nie mam już ogórków ale zapisuję na przyszły rok do zrobienia

  • Gość: [Zdziśka] *.chojnet.pl

    Ile i jakich słoików otrzymam z tej porcji ? zamierzam jutro zrobić. Po produktach domniemam, że będzie wszystkim moim domownikom smakowała, gdyż na tę ilość składników jest niewiele, moim zdaniem, octu - którego moja rodzina w nadmiarze nie toleruje. Serdecznie pozdrawiam autorkę bloga, na który tak niespodziewanie weszłam.
    Podoba mi się wiele receptur a moim kolejnym wydaniem będzie "Jabłecznik - ten najlepszy". Jeszcze raz gorąco pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    Jeśli się nie mylę, to wyszło mi 7 słoików po 600 ml.
    Octu nie jest dużo, bo i ja smaku octu jakoś specjalnie nie lubię :)

    Pozdrawiam i polecam jabłecznik. Jest pyszny :)

  • Gość: [Zdziśka] *.chojnet.pl

    Droga Kasiu wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Opierając się na przepisie i fotkach oraz komentarzach nie mogę długo odkładać tego wypieku bo i zapał może ostygnąć. Jabłka już w siatce. Więc, aby zaspokoić apetyt na kawałek tego ciasta, upiekę go jutro.
    Te ostatnie Twoje przepisy już wpisałam do mojego kajetu. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24

    W takim razie czekam na opinię o cieście :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu co kolejna sałatka to coraz bardziej apetyczna:).... oj będziecie mieć pełną smaków lata zimę:)

  • Gość: [mbronka] *.devs.futuro.pl

    Właśnie pokroiłam warzywka, czekam jaki będzie efekt końcowy.pozdrawiam

  • Gość: [Ada1984] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    MNIAM... tak pyszna że 2 słoiki nie doczekały się pasteryzacji :-) Szczerze mówiąc po liście składników nie spodziewałam się tak pysznego rezultatu. Rewelacja!

  • Gość: [narcyz09] *.2-1.cable.virginm.net

    witam czy ogorki i cukinia maja byc pokrojne ze skorka?

  • kasiaaaa24

    Tak

  • Gość 91.240.136.*

    czy tej zalewy sie nie gotuje przed wymieszaniem z warzywami

  • kasiaaaa24

    Nie, proszę postępować jak w przepisie.

  • Gość: [Barbara] *.play-internet.pl

    Zrobiłam, ale dla mnie było za mało zalewy. Musiałam dorobić taką samą ilość drugi raz. Barbara

  • Gość: [Js] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czesc! Wlasnie zrobiłam sałatkę. Mam jedynie wątpliwości co do ilości zalewy. Warzywa nie bedą przykryte nią pod zakrętke, jest jej relatywnie mało. Czy warzywa w słoiku powinny jednak byc przykryte zalewa? Nie popsują sie, jesli bedą tylko mokre od niej, a nie zalane?
    Warzywa czekaj na słoiki. Bede wdzięczna za szybka odpowiedz.

  • kasiaaaa24

    Jeśli warzywa były przygotowane w sposób podany w przepisie, to powinny puścić sporo wody. Poza tym, tak jak jest napisane w przepisie, mają być bardzo ciasto ułożone w słoiku. I bez problemu powinno starczyć zalewy.

  • Gość: [asia] *.178.006.pools.vodafone-ip.de

    wszystko zależy od warzyw , jeżeli jest susza to warzywa nie maja odpowiedniej ilości w (sobie) więc trzeba im pomóc czyli dodać trochę wody :)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci