Menu

Gotuję, bo lubię

Ogórki w zalewie musztardowej

kasiaaaa24

 

Dziś przepis na przepyszne ogórki w zalewie musztardowej. Nasz faworyt w rankingu tegorocznych przetworów.             

Są słodkie, ale też dzięki krótkiemu pasteryzowaniu przyjemnie chrupiące.

Po otwarciu słoika nie jesteśmy w stanie zostawić części zawartości "na później". Po prostu nie potrafimy się powstrzymać by nie sięgnąć po następnego:)

Ich przygotowanie jest bezproblemowe, więc zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Z podanych proporcji wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 550 ml. 

 

Składniki:

 

* ok. 5 kg ogórków gruntowych (im mniejsze, tym lepiej)                 

* po 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu i 1/4 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

 

Zalewa:

 

* 1 litr wody

* 220 ml octu

* 1,5 szklanki cukru

* 2 płaskie łyżki soli

* 5 łyżek musztardy sarepskiej

 

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Umyte ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy ciasno w pionie w słoiku i wypełniamy słoik zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od chwili zagotowania się wody. 

Smacznego :)                                

 

 

Inspiracja

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa.Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo lubię, a dawno nie robiłam :) W tym roku w mojej spiżarni znalazły się się ogórki z tymiankiem i drugie z keczupem, ale ogórków na targu wciąż jeszcze sporo więc kto wie, może i zrobię z musztardą :) Pozdrawiam Ewa

  • Gość: [eM] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    W zalewie musztardowej nie jadłam ale bardzo lubie w miodzie;p

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja akurat za ogórkami w zalewie musztardowej nie przepadam ...w rodzinie mojego Połóweczka niewiem czemu, ale mówili na nie "mysie ogonki":)

  • Gość: [Ciekawa] *.ssp.dialog.net.pl

    Mogę spytać skąd masz takie piękne etykietki do opisów na słoiki?

    pozdrawiam

  • kasiaaaa24

    Etykiety pochodzą z różnych krajowych i zagranicznych stron internetowych, z których można ściągnąć gotowe wzory. W programie graficznym dodaję podpis i drukuję je na papierze samoprzylepnym.

  • Gość: [Agusia i Pawełek] *.dynamic.chello.pl

    Mmmm nasze ulubione!! Juz jutro jedziemy do teściowej i cały dzień będziemy zaprawiać <333 nie możemy się doczekać buziaki pozdrowionka ;)!

  • Gość: [iwcia1404] *.mf.gov.pl

    Witam!!! Czy w tej samej zalewie można zrobić cukinię???

  • kasiaaaa24

    Tak

  • Gość: [Ulek] *.cnet2.gawex.pl

    Kasiu ja co roku robię takie ogórasy tylko, że kroję je wzdłuż na cienkie plasterki-takie od razu na kanapkę :) a aktualnie zabieram się za Twój malinowy torcik z mascarpone :):) Uwielbiam Twoje przepisy:)

  • kasiaaaa24

    Bardzo mi miło :)
    Czekam na opinię o torciku :)

  • Gość: [Bożena] *.play-internet.pl

    A ja nie obieram, tylko całe , zielone wkładam do słoików. Jak korniszony. Smaczne.

  • kwiatek185

    Na pewno są pyszne :) Kasiu, czy marynowałaś może cukinię? Jeśli będziesz miała ochotę, bardzo proszę o przepis :)

  • kasiaaaa24

    Nigdy jeszcze nie marynowałam cukinii, ale jak znajdę odpowiednio młodą i cienką, to postaram się przygotować jakiś przepis :)

  • Gość *.pruszczgdanski.vectranet.pl

    Dlaczego nie można zalać gorącą zalewą ?

  • Gość: [Mała Mi] *.internetdsl.tpnet.pl

    Tej zalewy wystarczyło mi na 2 kg ogórków

  • Gość *.play-internet.pl

    Ja nie mogę się opamitac i zjadam 2 słoiki na raz

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci