Menu

Gotuję, bo lubię

Kotlety mielone z jabłkiem i porem

kasiaaaa24

 

Dziś chciałabym Wam zaproponować nową wersję klasycznych kotletów mielonych, z dodatkiem jabłka i pora.  

Te dwa dodatki sprawiają, że kotlety są bardzo soczyste i mają ciekawy smak. Dodatkowo dla mnie składnikiem obowiązkowym do takich kotletów jest świeżo siekany koperek. 

Może skusicie się na taką jesienną wersję :)

 

Składniki:

 

* 600 g mielonej łopatki wieprzowej

* 2 niezbyt duże jabłka

* 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości)

* 1 duże jajko

* 1 łyżka posiekanego koperku

* 1 przeciśnięty ząbek czosnku

* 1 bułka kajzerka (najlepiej czerstwa)

* 2 łyżki bułki tartej (plus do panierowania)

* 1/2 łyżeczki soli

* 2 szczypty pieprzu

* olej do smażenia

 

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli są bardzo soczyste, odciskamy sok. Białą część pora kroimy na cieniutkie plasterki i zanurzamy we wrzątku na około 10 sekund. Odcedzamy na durszlaku. Bułkę moczymy w mleku i lekko ją odciskamy (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy dłonią. 

Z masy mięsnej formujemy niezbyt duże sznycelki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto.

Smacznego :) 

 

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo ciekawe dodatki. polecam też cukinię :)

  • Gość: [matylda] *.ip.netia.com.pl

    uwielbiam pora, więc z pewnością spróbuję takich kotletów. super przepis.

  • Gość: [marta] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    hmm.. ciekawy sposób na dodanie mielonym lekkości. wart wypróbowania :)

  • pastelle

    jak zawsze perfekcyjne :) Uwielbiam mięsko z taką słodką nutą :)

  • zawsze.oliwek

    ciekawy pomysł :) ja się skuszę na pewno.

  • Gość: [kulinarna wyspa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu a jakie jabłka polecasz do tego przepisu?

  • kasiaaaa24

    Szczerze mówiąc każde. Ja robiłam je już a antonówką, z kortlandem, z papierówką. Wydaje mi się, że nie ma to znaczenia, ale żeby nie były kwaśne.

  • Gość: [beatawg] *.nplay.net.pl

    PRZEPYSZNE!!! Dziś zrobiłam na obiadek:-) Kolejny udany przepis na obiad! Wykorzystałam ich juz kilka i czekam na kolejne:)

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kasiu kotlkety z jabłkiem robie już od jakiegoś czasu, ale pora jeszcze do nich nie dodawałam:) wyglądają pysznie:)

  • Gość: [Renata] *.internetia.net.pl

    będą u mnie jutro na obiad:) a dziś już się gotuje fasolka po bretońsku....dziękuję za super przepisy bo już mi się wyczerpały pomysły na obiad a mam dzieciaki niejadki :(

  • kasiaaaa24

    Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

  • Gość: [emka] *.toya.net.pl

    To chyba uzależnienie Kasiu od Twojego bloga.
    Godzinami przeglądam przepisy. Kotlety bardzo smaczne. Często goszczą na stole :)

  • Gość: [Ania] *.jmdi.pl

    Przetestowane. Mąż zachwycony, stwierdził, że nigdy nie jadł lepszych mielonych. A robiłam kotlety mielone po raz pierwszy :) Bardzo dziękuję za przepis.

  • kasiaaaa24

    Cieszę się, że smakują :)

  • Gość: [kasiawkuchni.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kasiu, pyszne kotleciki - pomysłowa zmiana smaku klasycznych mielonych. Danie do powtórzenia - najprawdopodobniej zrobię je ponownie na duży obiad rodzinny z okazji urodzin mojej córki. Pozdrawiam, Kasia

  • kasiaaaa24

    Miło mi, że smakowały :)

  • Gość: [Ania M.] *.croy.cable.virginm.net

    Chyba się skuszę, takie połączenie <3 Ile kotletów wychodzi z podanej porcji?

  • betsypetsy

    Zrobię jutro na obiad, mąż będzie przeszczęśliwy :)

  • kasiaaaa24

    Ania M - to zależy od wielkości. Przyznam też szczerze, że nie pamiętam już ile mnie wyszło.

  • Gość *.centertel.pl

    Pycha :-) polecam dawno mielone mi tak nie smakowaly :-)

Dodaj komentarz

© Gotuję, bo lubię
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci